BEZWARENAFHANDELING WOZ - NO CURE NO PAY

De laatste tijd verschijnen in de pers regelmatig berichten over bureaus en makelaars die zich opwerpen als belangenbehartiger voor de burger bij de bezwarenafhandeling Wet Waardering onroerende zaken. Diverse argumenten worden aangehaald om hen kosteloos (no cure no pay) in te schakelen voor het indienen van een bezwaarschrift. Het is belangrijk om te weten dat deze bureaus en makelaars voor zaken waarbij het bezwaar is toegekend en de waarde is gewijzigd, de volgende door regelgeving vastgestelde kostenvergoeding van de gemeente krijgen:
* Vergoeding voor het indienen bezwaarschrift € 244,- 
* Vergoeding voor het bijwonen hoorzitting € 244,- 
* Vergoeding voor het indienen taxatierapport € 242,- 
* Totale vergoeding aan bureau/makelaar € 730,-
 
In de praktijk komt het er op neer dat als in een bezwarenprocedure in 2015 de waarde van een woning met € 10.000,- wordt aangepast, dit een vermindering van de aanslag oplevert van € 16,91. Het bureau of makelaar krijgt vervolgens voor zijn werkzaamheden een bedrag van € 730,- op zijn rekening bijgeschreven. De door de gemeente verstrekte kostenvergoedingen worden meegenomen in de tariefbepaling van de onroerende zaakbelastingen voor het navolgende belastingjaar. Uiteindelijk worden alle belastingbetalers met deze nieuwe belastingtarieven geconfronteerd.
 
Bezwaar maken
De gemeente doet haar best de WOZ-waarde zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Als u van mening bent dat de gemeente een fout heeft gemaakt kunt u dit eenvoudig via een bezwaarschrift aan de gemeente kenbaar maken. Een taxatierapport hoeft niet te worden opgemaakt en meegezonden. Een taxatierapport in de bezwaarfase heeft geen toegevoegde waarde. Bij de waardering maakt de gemeente gebruik van een waarderingsmodel waarmee alle woningen in de gemeente worden getaxeerd. Als u aangeeft dat de gegevens met betrekking tot de woning niet kloppen zal een (onafhankelijke) taxateur van de gemeente een en ander eventueel ter plaatse beoordelen en corrigeren. Het taxatiemodel wordt hierop vervolgens aangepast.
 
Objectieve taxatie bij bezwaar
Een bezwaarschrift dat bij de gemeente Menterwolde wordt ingediend, en is gericht tegen de vastgestelde WOZ-waarde, wordt getoetst door een taxatiebureau dat niet betrokken is geweest bij de oorspronkelijke taxatie. Omdat een taxatiebureau dat niet bij de herwaarderingswerkzaamheden betrokken is geweest het bezwarentraject begeleidt, kan het als onpartijdig bureau optreden voor de gemeente en u. Hiermee is een situatie gecreëerd dat op een onafhankelijke en kritische wijze naar uw bezwaarschrift wordt gekeken. Zowel u als de gemeente profiteert van deze extra kwaliteitscontrole op de taxatie.
De gemeente Menterwolde hanteert bovengenoemde (in gemeenteland niet gebruikelijke) behandeling van bezwaarschriften al sinds 2005. De gemeente benadrukt hiermee dat zij jaarlijks alles in het werk stelt om het gehele WOZ-proces zo zorgvuldig en zuiver mogelijk te laten verlopen.
 
In beroep tegen de uitspraak
Heeft u een bezwaarschrift ingediend, en bent u het niet eens met de uitspraak van de gemeente, dan staat het u uiteraard vrij om al dan niet onder begeleiding van een bureau of makelaar tegen de uitspraak in beroep te gaan.