Menterwolde voorbereid op gladheid.

Als sneeuw en vorst voor gladheid zorgen, komen de gemeente en de uitvoerende dienst IBOR in actie om de gladheid te bestrijden. Vaak al vroegtijdig om door preventief strooien gladheid te voorkomen. De prioriteit bij de inzet van de strooi- wagens ligt bij hoofdauto- en hoofdfietsroutes. De verantwoordelijkheid voor een sneeuwvrij voetpad ligt bij inwoners, bedrijven, scholen en instellingen zelf (goed burgerschap). 
Vanaf 1 januari 2015 voert IBOR de gladheidbestrijding uit voor de gemeente. De acties die zij uitvoeren zijn:
  • Preventief strooien als gladheid wordt verwacht. Dit gebeurt met een mengsel van zout en water, omdat dit “nat” strooien langer een effect heeft op straat. Preventief strooien gebeurt bij voorkeur in de avonduren en ’s morgens heel vroeg, voor de ochtendspits. In principe worden er géén strooiacties uitgevoerd tussen 23:00 en 4:00 uur ’s nachts.  
  • Strooien om de gladheid te bestrijden. Als de vorst en/of sneeuwval aanhoudt is preventief strooien niet voldoende. Het strooien gaat dan net zo lang door als nodig is om de gladheid te bestrijden.
  • Sneeuw schuiven. Als er veel sneeuw valt, worden de strooiwagens uitgerust met een sneeuwschuif. Zij kunnen dan tegelijk sneeuw schuiven en strooien.
Prioriteiten
Met de beschikbare voertuigen wordt het maximaal haalbare gedaan. De strooiroutes hebben bij elkaar opgeteld een lengte van 153 kilometer. Het begaanbaar houden van deze routes heeft de eerste prioriteit om te voorkomen dat het doorgaande verkeer vastloopt. Bij het aanhouden van langdurige gladheid (ijzel en aanhoudende sneeuwval) wordt er na behandeling van de hoofdwegen en tijdens de reguliere werktijden ook de gladheid bestreden om en nabij de gemeentelijke voorzieningen (scholen, dorpshuizen enz.), instellingen voor ouderen, winkelgebieden, markten, overige wijkontsluitingswegen en woonstraten. Als de overlast groot is bestaat de kans dat de strooiwagens alleen aan de eerste prioriteit van hoofdautoroutes en hoofdfietsroutes toekomen. 
 
Waar strooit de gemeente niet?
De gemeente strooit niet in gewone woonstraten, 30 km/uur gebieden, voetgangersgebieden, op fietspaden die geen deel uitmaken van de hoofdfietsroutes, op stoepen, voetpaden, woonerven en parkeerterreinen. 
 
Zelf strooien (goed burgerschap?)
Bewoners, bedrijven, scholen en instellingen zijn zelf verantwoordelijk voor het begaanbaar houden van de stoepen en voetpaden in hun directe omgeving. We raden aan op tijd (strooi)zout in huis te hebben. 
 
Maak zoveel mogelijk gebruik van hoofdauto- en hoofdfietsroutes
Bij gladheid raden we aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van de hoofdauto- en hoofdfietsroutes. Hier wordt gestrooid en het zout heeft ook nog eens meer effect als er veel auto’s en fietsen over de gestrooide wegen en fietspaden rijden. 
 
Meer informatie met de strooiroutes en straten waar wordt gestrooid vind u op het E-Loket van de gemeente Menterwolde.