AQUA-fysio in het D.G. van den Noortbad

Fysiotherapie Menterwolde maakt voor een grote groep deelnemers met diverse lichamelijke klachten, al meer dan 15 jaar wekelijks gebruik van het van den Noortbad te Muntendam. Deelnemers uit de gemeente , maar ook uit de regio, maken gebruik van deze cursussen AQUA-fysio. Het bad leent zich zeer goed voor therapeutische doeleinden voor jong en oud. Dankzij een geleidelijk aflopende vloer, van ondiep naar diep, kunnen patiënten die slecht ter been zijn, angstig zijn of balansproblemen hebben, gebruik maken van de bewegingstherapie in water. Dit zou nooit lukken in een zwembad waar geen in hoogte verstelbare bodem zit of waar geen ondieper gedeelte is waar mensen kunnen staan op een diepte die specifiek voor hun lichaamslengte geschikt is. Juist de geleidelijk aflopende vloer maakt dat AQUA-fysio veilig is voor deelnemers aan het beweegprogramma AQUA-fysio.
Bovendien zorgt de aflopende vloer ervoor dat lichaamsfuncties als bloedsomloop, ademhaling , spieren, coördinatie en kracht tijdens de oefeningen therapeutisch verantwoord getraind kunnen worden. Om over- of onderbelasting te voorkomen worden mensen op verschillende diepten geoefend. Dit wisselt soms per persoon/per oefening. Van dit therapeutische principe zal geen gebruik gemaakt kunnen worden in een zwembad waar een vaste bodem in zit.
De temperatuur van 29 graden heeft een goede therapeutische invloed op klachten als fibromyalgie, reumatische klachten, artrose en bij nek-, schouder- en rugklachten. Water met een koudere temperatuur zorgt ervoor dat mensen met stoornissen en beperkingen in functioneren, meer klachten krijgen. In het van der Noortbad is de temperatuur optimaal. Het zou soms nog wel iets warmer kunnen….
Het bad is goed overzichtelijk/intiem dat bijdraagt aan een gemoedelijke en sociale sfeer. Sport, therapie en ontspanning komen hier goed tot z’n recht in een kleinschalige, veilige opzet. De ervaring leert dat juist daardoor mensen mee komen doen in het zwembad. Onder de deelnemers bevinden zich mensen/ouderen die nooit zouden bewegen in groepsverband, in een groot zwembad.
De mogelijkheid om het bad compleet af te huren, is een pré voor onze groepen AQUA-fysio. Tijdens de lessen zijn er geen andere deelnemers in het zwembad. Dit is uitermate belangrijk voor slechthorende mensen, mensen na CVA en ook voor verstandelijk beperkte deelnemers. Er is geen ruis van andere deelnemers. Dit zorgt dat de concentratie optimaal is. Gemiddeld komen er 60-75 deelnemers wekelijks naar de cursus AQUA-fysio.
AQUA-fysio is een gezonde, laagdrempelige en leuke manier van revalideren/bewegen in het water. Fysiotherapie Menterwolde geeft al 15 jaar onafgebroken cursussen AQUA-fysio in het D.G. van den Noortbad. Juist door de specifieke eigenschappen van het zwembad is dat gelukt!

Reactie toevoegen