Leerlingenraad Amerikaschool

De wethouder van (onder meer) onderwijs, Jan Batelaan, heeft onlangs een bezoek gebracht aan alle scholen in de gemeente Menterwolde. Tijdens deze bezoeken kwamen in de gesprekken met de directeuren allerlei onderwerpen die op de scholen spelen aan de orde.
Op woensdag 19 november jl. was de Inspecteur Amerikaschool in Noordbroek als laatste aan de beurt. Na het gesprek met de directeur, ging de wethouder in gesprek met de de onlangs gekozen  leerlingenraad van deze school.
Deze raad bestaat uit zes leerlingen van verschillende leeftijden. Batelaan gaf uitleg aan de nieuwe leden over hoe op een democratische manier besluiten worden genomen en legde uit dat het in de politiek ook zo gaat. Een week eerder zijn in de groepen 5 t/m 8 verkiezingen gehouden. Kandidaten die hun klasgenootjes in de leerlingenraad wilden vertegenwoordigen, kregen in de klas gelegenheid om zichzelf te presenteren. Daarna werd er in de groepen schriftelijk gestemd. De volgende kinderen kregen uiteindelijk de meeste stemmen: Jochem Loonstra en Mirthe Hoek uit groep 5/6, Sem Cremer en Iris van Stralen uit groep 6/7 en Jorn Offens en Ellemieke Jager uit groep 8. De leerkrachten van de Amerikaschool willen de leerlingen meer betrekken bij het onderwijs en het reilen en zeilen op school. Door de leerlingenraad leren de kinderen een eigen mening te vormen, hoe ze het beste kunnen over-leggen en samenwerken en hoe ze hun ideeën en meningen het beste kunnen verwoorden. Ook leren ze hoe besluiten genomen worden. Op een speelse wijze leren de kinderen dus de werking van de democratie kennen. De leerlingenraad vergadert enkele keren per jaar met een leerkracht of de directeur van de school en mag meedenken en meebeslissen over activiteiten en veranderingen die er op school plaatsvinden. Zij vertegenwoordigen hierbij natuurlijk de mening en ideeën van de leerlingen uit hun klas.
Onlangs is de Amerikaschool verhuisd naar de nieuwe locatie in het MFC de Noordsuythoeve in Noordbroek. Van de ouderraad heeft de school tijdens de opening van het nieuwe gebouw een cheque ontvangen van € 6.000,- om te besteden aan speelmaterialen voor op het schoolplein. De onlangs gekozen leerlingenraad mag meebeslissen over de besteding van dit bedrag. Leerlingen hebben zelf vaak hele goede ideeën en meningen over hoe hun plezier voor school en leren kan toenemen en een leerlingenraad is een prima manier om de kinderen bij het reilen en zeilen op school te betrekken. Het is de bedoeling dat jaarlijks een nieuwe leerlingenraad wordt gekozen. Juist afgelopen week heeft de Nederlandse kinderombudsman Marc Dullaert in het jeugdjournaal gezegd dat politici beter naar kinderen moeten luisteren. Hij vindt dat kinderen als tweederangsburgers worden behandeld in Nederland en dat kinderen moeten mogen meepraten. Zoals uit de foto blijkt is daar op de Amerikaschool al een begin mee gemaakt!

Reactie toevoegen