De nieuwe Fré Meis groot succes!

Muziektheater rond de opstanding van de nieuwe Fré Meis in de provincie bijzonder geslaagd. Voorlopig laatste voorstelling op vrijdag 14 november in de Menterne Muntendam!
Na meerdere zeer geslaagde voorstellingen in Wildervank, Spijkerboor, Nieuwe Pekela en Finsterwolde hebben de 31 deelnemers van stichting MMC met hun lokaal talent een voorlopig laatste voorstelling in De Menterne te Muntendam. Aanleiding voor de productie was vorig jaar de oproep van RTV Noord voor een nieuwe Fré Meis, gezien de lauwe reacties op de aardbevingen en plaatsing van windmolens in de provincie. Fré Meis? Stakingen? Hoe zat dat ook al weer. En vooral de vraag hoe de volgende generaties zich hebben ontwikkeld en nu tegen essentiële vragen voor de eigen omgeving aankijken is door de MMC-ontwerpers van dit project centraal gesteld.

De nieuwe Fré is geboren in 1970 en de zoon van een echtpaar uit de Veenkoloniën. Zijn ouders waren in 1969 getuige van de stakingsoproepen van Fré Meis voor de Vrijheid in Veendam en De Union in Oude Pekela. Zij raakten enthousiast over de belofte die de nieuwe tijd hen zou brengen. Hun eerste zoon vernoemden ze naar de stakingsleider in hun verzet tegen de economische achterstelling van Groningen en de hoop op verandering.

Met dit multi-theaterproject volgt de cultuurstichting MMC de groei en persoonlijke ontwikkeling van de nieuwe Fré tot heden. Wij zien hem, vanuit een sociaal bewogen gezin en geboden nieuwe kansen, zich ontwikkelen naar een individueel ingestelde jongeman vol verwachtingen naar zijn eigen succes. Individualisering, marktwerking en kans op eigen roem eisen hun tol. Wij beleven Fré zijn groei vanaf het begin in presentaties van bijzondere momenten met inzet van zang, muzikale en theatrale begeleiding en dit alles ondersteunt door diverse originele beeld- en geluidsfragmenten.

De stichting Met Meer Cultuur (MMC) beleefde na een jaar ontwikkelen en repeteren hun première van de voorstelling ‘Fré’ in t keerpunt Spijkerboor. Opvoeringen op diverse locaties in de provincie volgden.

Natuurlijk staat de inhoud van de voorstelling centraal en bovenal laten de deelnemers van MMC een prachtige culturele presentatie zien. “Wil de nieuwe Fré Meis opstaan?”

Dit project is mede tot stand gekomen dankzij de bijdragen van de gemeenten Veendam, Menterwolde en Hoogezand Sappemeer en van de Provincie Groningen.
Reserveren wordt aanbevolen.

Reactie toevoegen