Pinquin vecht tegen sluiting zwembad Zuidbroek

Ingezonden: Zwemvereniging De Pinquin legt zich niet neer bij de keuze van het college van B&W Menterwolde over de toekomst van de zwembaden. Het college van B&W heeft het rapport van de KNZB aan de kant geschoven en kiest ervoor om in 2015 alleen geld te steken in het zwembad in Muntendam. Hiermee moeten de zwembaden in Meeden en Zuidbroek sluiten. Voor Zwemvereniging De Pinquin een onbegrijpelijke keuze. 
‘Het college van B&W draait hiermee de nek om van De Pinquin en daarmee voor het  wedstrijdzwemmen in Menterwolde en een levendige club uit Zuidbroek’, zegt voorzitter Nico Altena. Op donderdag 30 oktober is er een debat in de gemeenteraad over de zwembaden en in haar begrotingsvergadering van 13 november valt een definitief besluit. ‘We vechten nu door en hopen op verstandige raadsleden’, aldus Altena. Raadsleden die oog hebben voor het belang van sport, bewegen en het hebben een vereniging die naast zwemmen ook helpen bij andere activiteiten in de dorpen.
 
Rapport Zwembond
Vlak voor de zomer heeft de Koninklijke Zwembond (KNZB) aangeboden aan de gemeente Menterwolde om een onderzoek te doen naar de zwembaden. Uitgaande van het geldbedrag dat in 2015 beschikbaar is (180.000 euro) heeft de KNZB gekeken of het haalbaar is om alle drie zwembaden in Menterwolde open te houden. Conclusie van de KNZB is dat dit kan. Hiervoor zal het nodig zijn om te gaan werken met de inzet van vrijwilligers, afstemming programma’s en onderlinge samenwerking. Een mooie uitdaging voor alle betrokkenen. Het college van B&W Menterwol-de heeft de conclusie uit het rapport niet overgenomen.
 
Een nieuw zwembad
In het rapport van de KNZB staat ook aangegeven dat op de langere termijn het beter is om te gaan voor een nieuw zwembad. Een zwembad waar alle gebruikers met alle specifieke gebruikerswensen (watertemperatuur bijvoorbeeld) bedient worden. Een derge- lijk zwembad kan nu gebouwd worden en heeft de naam van 2521 Gewoon Zwemmen. Natuurlijk vergt dit wel een eenmalig investering, maar het heeft lage exploitatiekosten met weinig onderhoudskosten. Zwemvereniging De Pinquin is enthousiast over een dergelijk nieuw bad en werkt graag mee.
 
Geld voor zwembaden
De afgelopen jaren is de gemeentelijke bijdrage fors afgenomen in Menterwol-de tot 180.000 euro. Toch is er ook in de komende jaren ruim 400.000 euro beschikbaar voor investeringen. Het jaarlijkse geld en het beschikbare investe- ringsgeld geeft wellicht mogelijkheden voor raadsleden om zwemmen voor iedereen mogelijk te maken in Menterwolde. 

Reactie toevoegen