CDA bijdrage toekomst zwemwater Menterwolde

Ingezonden: Nog dit jaar moeten er knopen worden doorgehakt over sluiting van zwembad(en) binnen onze gemeente. De KNZB heeft in nauwe samenwerking met een werkgroep van belanghebbenden een notitie/rapport samengesteld met een gedegen analyse om een weloverwogen en onderbouwde keuze te maken.
Een keuze, vanuit de vraag, ‘met welk zwembad(en) wil(len) we verder.
Voor het CDA is dit niet het juiste uitgangspunt (niet de stenen, maar de inwoners staan voorop. SP stelling).
Hoe, en waarmee zijn onze inwoners het meest gediend als het gaat om zwemaccommodatie. Uitgaande van het gestelde bedrag van € 178.000,- en de volgende overwegingen.
1.Dit college hecht grote waarde aan zwemvaardigheid en wil daar fors in investeren.
2. Hoe toekomstbestendig zijn de gemeentelijke baden die beide 40 jaar oud zijn.
3. Er is een stijgende behoefte aan ouderen en doelgroep zwemmen
4. Er is een trend gaande van een terugtrekkende overheid als het gaat om eigendom en exploitatie van sport accommodaties.
Kennis nemende van al deze feiten wil het CDA pleiten voor nog een extra variant. Een variant die niet uitgaat van stenen, maar vanuit de behoeft van onze inwoners en specifieker gericht is op doelgroepen.
Sub 1. Zwemvaardigheid is meer dan een A en B diploma halen. Daarvoor is het ook nodig om die vaardigheid serieus te onderhouden. Van belang zijn dan de nabijheid van zwemwater en de inrichting en exploitatie van het zwembad. Een volwaardig 25m bad en de mogelijkheid tot zwemles, zwemclub activiteiten en toernooien zijn voorwaarden juist om die vaardigheid te bewerkstelligen.
Sub 2. Normaliter schrijft men gebouwen in 40 jaar af. Het CDA vindt het risicovol om de toekomst van zwemwater volledig afhankelijk te maken van 40 jaar oude voorzieningen. Risicovol, maar zeker niet toekomst bestendig.
Sub 3. Het feit dat er en stijgende behoefte is aan ouderen en doelgroep zwemmen vinden wij dat heel serieus bekeken moet worden.
In onze optie zou het zwembad Muntendam qua inrichting en exploitatie alleen op deze doelgroep gericht moeten zijn.
Sub 4. Gezien de budgettaire mogelijkheden binnen onze gemeente zullen wij de trend van privatisering of PPS niet kunnen tegen houden. De huidige constructie die we nu hebben met het Van der Valk concern zouden we niet moeten beëindigen. Integendeel, die zouden we in de huidige tijd juist moeten koesteren.
Een heel jaar een maximaal aanbod zegt het KNZB rapport.
Alleen Muntendam openhouden (variant 2) staat haaks op wat het college wil, n.l.
- Het aantal zwemmers neemt af.
- Geen uitbreiding meer van zwemactiviteiten.
- Geen school toernooien, zwemclub activiteiten en zwemwedstrijden meer binnen onze gemeente.

Daarom bepleiten wij ten zeerste om voor de gestelde €178.000,- het optimale zwemklimaat voor onze bewoners te bewerkstelligen door Muntendam open te houden voor doelgroepen en alle sport gerelateerde activiteiten in het Van der Valk bad mogelijk te maken.

Reactie toevoegen