Brassband Elad in Grote Kerk

Zondag 26 oktober werkt Chr. Brassband Elad uit Muntendam o.l.v. de nieuwe dirigent Gosse Reijenga mee aan de kerkdienst in de Grote Kerk te Veendam. De dienst begint om 9.30 uur, voorganger is de eigen gemeentepredikant ds. Jan Kortleve. Hoewel de Protestantse Gemeente van Veendam tot de actiefste gemeenten in de regio behoort als het gaat om de introductie van het nieuwe liedboek uit 2013, moet in deze dienst toch worden teruggegrepen op het vorige liedboek uit 1973.

Doewe Kraster, dirigent van de vorig jaar opgerichte liedgroep in de kerk en enthousiast medewerker aan de liedboekmiddagen, legt uit hoe dat zit. ‘Bij het nieuwe liedboek hoort een begeleidingsbundel, twee dikke ordners, en daarin staat de begeleiding voor toetsinstrumenten zo-als orgel en piano. Maar koperinstrumen-ten, zoals die in een brassband gebrui- kelijk zijn, zijn anders gestemd dan een orgel! Voor elk instrument, of beter gezegd voor elke stemming, moet apart materiaal ontwikkeld worden, en dat is er nog niet. Dat gaat waarschijnlijk ook nog wel even duren, dat is gewoon heel veel werk.’ Dus in deze dienst gaat het nieuwe boek even aan de kant? ‘Nee, niet helemaal, voor de liederen die Elad speelt en begeleidt zoeken we materiaal uit de oude bundel dat niet al te gedateerd is en toch ook goed zingbaar is en goed in het gehoor ligt.

Maar voor de liederen die door Bram Hulsebos, de organist van deze morgen, vanaf het orgel worden begeleid, wordt gekozen uit het nieuwste materiaal. Dat nieuwe materiaal komt overigens ook ruim aan bod bij de liedboekmiddag
op de 25e, waarmee de Protestants Gemeente Veendam zich profileert.’

Reactie toevoegen