Een bijzondere familienaam

Tijdens de herstelwerkzaamheden van de graven op het kerkhof te Zuidbroek werd door herstellers Liesbeth en Letty een bijzondere familienaam ontdekt. Zij waren bezig de grafzerk van een zekere Pieterdina Harkina SONIUS te beletteren. Een naam die wij nooit eerder hadden gehoord. De naam maakte ons nieuwsgierig en verleidde ons eens in de archieven te duiken, temeer daar Letty vanwege haar beroep en interesse daar heel bedreven in is.
En het werk was niet voor niets. Een intrigerend verhaal kwam tevoorschijn:
Pieterdina Harkina Sonius was getrouwd met Siert Nuijen, geboren in Muntendam. (Siert en Pieterdina liggen, vreemd genoeg, op het kerkhof in Zuidbroek een flink aantal meters van elkaar verwijderd, elk met een eigen steen). De vader van Pieterdina was Kornelis Harkes Sonius en woonde en werkte in Scheemda. Deze Kornelis Sonius was omstreeks 1900 klepper of te wel nachtwacht in de Gemeente Scheemda. In 1907 wordt hij geverbaliseerd omdat “schreeuwen, zingen en roepen na 9 uur des avonds verboden is”. Een vereniging die hem steunt of in dienst heeft en de “nachtelijke ronde instelt” vindt juist dat hij zijn ambt vervult en lokt een vonnis uit bij de Kantonrechter in Zuidbroek. Deze veroordeelt Sonius tot de boete van één gulden. Maar de burgerlijke achterban is het er niet mee eens en gaat in beroep, ja ze gaan zelfs tot de “den Hoogen” Raad. Hoewel het vonnis blijft staan, verwerpt de Gemeenteraad van Scheemda het voorstel van B. en W. om het “wederinvoeren van het luide verkondigen van het nachtelijke uur” te verhinderen.
Sonius komt vaker in het nieuws. In het Nieuwsblad van het Noorden uit 1898 staat een berichtje dat Sonius, nu als “wegwerker” aangeduid, de Gemeenteraad verzoekt zijn jaarlijks inkomen te verhogen daar “de mest en ander straat-vuilnis” zo goed als “waardeloos” is geworden. Zo ben je dus bezig oude graf- zerken opnieuw leesbaar te maken, en zo brengt de “nieuwe” naam je in een oud verhaal van “oude mensen en de dingen die voorbij gaan “.
Ps. “nieuwe” mensen die met ons mee willen doen zijn van harte welkom. Kom anders eens kijken op zaterdagmorgen op het oude Kerkhof. Bij goed weer zijn er altijd wel wat mensen bezig.
 
Namens de vrijwilligersgroep ‘herstel oude graven Menterwolde’,
Everhard ten Wolde

Reactie toevoegen