Programma over groene monumenten

Hoewel veel mensen bij monumenten aan gebouwen denken, zijn er ook talloze groene monumenten, waarbij de combinatie van natuur en cultuur bepalend is voor grote waarde van deze objecten. Daaronder vallen bijvoorbeeld stadsparken, kasteeltuinen en soms zelfs een heel bos. Deze monumenten zijn nooit door toeval ontstaan, ook al zien ze er nog zo ‘natuurlijk’ uit: ze zijn met net zo veel zorg ontworpen als gebouwen. In de AVRO-serie Groene Monumenten, die op zaterdag 29 maart om circa 17.20 uur op Nederland 2 van start is gegaan, worden zes verschillende groene monumenten van dichtbij bekeken.

In de derde aflevering van deze serie, die op zaterdag 12 april om 17.20 uur op Nederland 2 wordt uitgezonden, staan de Groningse slingertuinen centraal. In Groningen waren ooit circa 160 ‘slingertuinen’, een negentiende-eeuwse mode die werd geïnspireerd door de Engelse landschapstuinen. Kenmerkend voor deze tuinen zijn de slingerende paden, waterpartijen, doorkijkjes, indrukwekkende bomenpartijen en kunstmatig aangelegde glooiingen in het landschap. Deze uitzonderlijke tuinen, aangelegd door de rijke Groningse boeren, vertegenwoordigen een periode van grote rijkdom in de Groninger landbouwgeschiedenis zijn, en zijn uniek binnen de Nederlandse tuingeschiedenis. Veel van deze tuinen zijn ontworpen door leden van de tuinarchitectenfamilie Vroom. En hoewel veel van de ontwerpen nog wel terug te vinden zijn, zijn de meeste tuinen tegenwoordig verdwenen, gesneuveld in de praktische bedrijfsvoering, wegens gebrek aan geld en te arbeidsintensief onderhoud.

In de afgelopen jaren zijn echter veel van deze romantische tuinen in Oost-Groningen opgeknapt en inmiddels wordt ook hard gewerkt aan de restauratie van slingertuinen in Noord-Groningen. In de aflevering worden diverse slingertuinen bezocht. Sommige tuinen blijken nog steeds bij een werkend boerenbedrijf te horen, en hoewel de tuin niet meer de functie heeft die het anderhalve eeuw geleden had, vinden de boeren het toch belangrijk deze niet functionele tuinen te behouden. Andere boerderijen zijn inmiddels overgenomen door particulieren, die het behoud van de tuin als onderdeel van de historische omgeving als een meerwaarde zien.

Verder in deze aflevering een tuinarchitect die met haar ontwerpen de tuinen aanpast aan moderne eisen en de beperkte mogelijkheden voor onderhoud, maar daarbij de sfeer van de tuinen weet te behouden.

Reactie toevoegen