Bewegen is gezond

Koersballen voor je plezier. Ongeveer 20 actieve ouderen komen iedere dinsdagmiddag in de recreatiezaal van Zonnehuis Gockingaheem in Noordbroek bij elkaar om koersbal te spelen. Tegen 2 uur gaan ze helemaal los...
 
 
Janneke Plat (gastvrouw in Gockingaheem) rolt de groene mat uit, zet de ballen klaar en de deelnemers beginnen enthou- siast te spelen. Het spel wordt in goede banen geleid door Bea, Anja, Fenna en Lianne, die de ballen verzamelen, de punten no-teren en later iets te drinken regelen. De compe- titie maakt het spannend. Er heerst een gezellige sfeer in de zaal, de mensen genieten zichtbaar.
“Tegen kwart voor drie drinken we koffie met een koekje erbij en natuurlijk een gezellig praat-je over allerlei zaken”, vertelt Janneke Plat. “Een aantal bewoners komt gewoon elke dinsdagmiddag langs om te kijken; dat kan natuurlijk ook.” Deze sport is zeer geschikt voor senioren die naast eenvoudig en rustig bewegen ook een beetje van wedstrijdspanning houden. “Komt u vooral een keertje kijken en meedoen, u bent van harte welkom op de dinsdagmiddag.”
 
Lijkt het u ook leuk; wilt u ook koersbal spelen of gezellig kijken? Kom dan eens langs om geheel vrijblijvend kennis te maken met deze of eventueel andere activiteiten.
 
Koersbal is van oorsprong een Australische sport en lijkt enigszins op Jeu de boules.
HET SPEL: Het spel bestaat uit een mat van 8 x 2 meter, 4 zwarte en 4 gele koersballen, een kleine witte bal (jack) en een meetlint.
De bedoeling van het spel is om de koersbal (gele of zwarte bal) zo dicht mogelijk bij de kleine witte bal te rollen. De bal is niet helemaal rond waardoor deze bij het afremmen een bocht maakt. De mat is verdeeld in een aantal vakken en er wordt in twee richtingen over gespeeld. Bij aanvang van het spel staan beide spelers aan één zijde van de mat. De ene speler speelt met de zwarte ballen, de andere met de gele ballen. De volgorde van spelers word vastgesteld aan de hand van voorgaande ranglijsten. De overige spelers zitten erom heen om zo het spel goed te kunnen volgen.
 
DE PUNTENTELLING: De koersbal die het dichtst bij de kleine witte bal ligt krijgt een punt. Deze koersbal wordt dan weggehaald en dan ga je kijken welke koersbal nu het dichtst bij ligt, is deze koersbal van dezelfde partij dan krijgt deze partij er een punt bij. Is deze koersbal van de tegenpartij dan stopt de puntentelling. Er is dus altijd maar één speler die de punten krijgt tenzij er een koersbal is uitgetikt.

Reactie toevoegen