Begeleid op vakantie voor nieuwe kansen

De van oorsprong Muntendammer Ellen Fleurke en haar man Wouter Novak hebben drie jaar geleden de organisatie ‘Los Caminos’ opgericht. Deze organisatie werkt voor jongeren met gedragsproblemen. Ze organiseren zowel actieve begeleidingstrajecten als vakanties voor deze doelgroep.
 
 
Los Caminos betekent ‘de wegen’ in het Spaans. Het is niet toevallig dat zij een Spaanse naam hebben gekozen voor hun organisatie. Ze hebben namelijk zes jaar in Spanje gewoond en zijn daar begonnen met outdooractiviteiten voor jongeren. Later zijn ze ook begonnen met het organiseren van vakanties. “Outdooractiviteiten zijn een snelle en directe manier om te leren plannen, samen te werken en verantwoordelijkheden te nemen en daarmee om te gaan,” vertelt Wouter. “De uitdagingen die we in het dagelijkse leven allemaal tegenkomen, kom je tijdens een lange wandel-, fiets- of kajaktocht ook tegen. Door alles aan den lijve te ondervinden leren jongeren heel snel. Soms moet je heel lang tegen een berg omhoog lopen, maar als je maar lang genoeg doorzet gaat het pad vanzelf weer een keer naar beneden en wordt het weer makkelijk. Jongeren leren door te zetten en worden weerbaarder van deze ervaringen.” 
Behalve de outdooractiviteiten organiseren Wouter en Ellen dit jaar voor de tweede keer ook vakanties voor jongeren. “De vakantie is een tijd voor ontspanning, om even op adem te komen en met elkaar plezier te beleven. Het klinkt misschien vreemd, maar de vakantie kan voor een gezin problematisch zijn. Voor sommige jongeren met gedragsproblemen kan de vrije tijd in de vakantie leiden tot verveling, waardoor ruzie, problemen of spanningen kunnen ontstaan. Ouders kunnen niet op adem komen en broertjes en zusjes staan ook onder spanning. De bedoeling is om de  jongeren een leuke tijd te bezorgen, onder begeleiding van professionals. De jongere wordt geholpen om de vakantie zo leuk en plezierig mogelijk door te brengen,” vertelt Ellen. 
Wouter en Ellen zijn ontzettend enthousiast over Los Caminos en zetten zich graag in voor jongeren. “Ervarend Leren inzetten tijdens outdooractiviteiten werkt direct, duidelijk en confronterend. Jongeren krijgen de ruimte en kans om echt te veranderen, hun eigen kracht te ontdekken en deze in te zetten. Het is mooi om te zien dat deze projecten op een positieve manier bijdragen aan het leven van de jongeren en hun omgeving. De vakanties zijn hierop een logische aanvulling.” Behalve in de bergen en aan de kust van Spanje organiseert ‘Los Caminos’ ook reizen in Drenthe. 

Reactie toevoegen