‘Frits Bos Avond’

De heer P. Albers zal vertellen over: De Emslandkampen.
Stichting Archief Muntendam houdt haar jaarlijkse ‘Frits Bos’ avond op donderdag 3 april 2014 in MFC De Menterne in Muntendam. Het onderwerp van dit jaar is: De Emslandkampen. Het verhaal hierover zal verteld worden door de heer P. Albers.
In de 15 Emslandkampen hebben zich, net als in de andere Duitse concentratiekampen, afschuwelijke taferelen afgespeeld. Als gevolg van zware arbeid, ondervoeding en epidemieën zijn grote aantallen slachtoffers gevallen.
Ruim 30.000 mensen zijn in totaal in deze kampen omgekomen, waaronder 26.000 Russische krijgsgevangenen. Waarom weten we er zo weinig van af? Waarschijnlijk omdat de gruwelen van Auswitsch, Dachau en Sobibor na de oorlog overheerstten; er was geen plaats voor nog meer leed. Of misschien omdat het in eerste instantie werkkampen waren, waarvan voor de oorlog beweerd werd dat er zware misdadigers gevangen zaten en geen politieke gevangen, ofwel tegenstanders van Nazi-Duitsland. Zeker is dat de bevolking in die streek deze periode zo snel mogelijk wilde vergeten en er niet over wilde praten. Vlak over de grens in Duitsland, ter hoogte van de provincies Drenthe en Groningen, hebben vanaf 1933 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog vijftien concentratie-, straf- en krijgsgevangenenkampen gelegen, de Emslandkampen.

Reactie toevoegen