Een Mens voor de Lens: Sinus Schuiling

Wie had ooit gedacht dat “da jonkje dei ze ooit met motblik en veger bie elkaor veegt hebb’n”, tot zo’n energiek en ondernemende persoonlijk zou uitgroeien. Wie kent hem niet, onze Zuidbroekster zanger en liedjesschrijver, Sinus Schuiling. Op de dag dat ik met hem sprak was hij net 33 jaar getrouwd met Alie (Meijerhof) en op tafel lag een prachtig bloemstuk. Ze wonen al 25 jaar op een heerlijke plek aan de Boslaan. Samen hebben ze twee zoons, Richard en Michel, die allebei een goeie baan hebben. 
Sinus is in 1955 samen met zijn tweelingzusje geboren aan de Galgeweg. Op 14 jarige leeftijd werd hij ernstig getroffen door een zwaar ongeval toen een ijzeren plaat, uit de takels, bovenop hem viel. Bijna twee weken lag hij in coma en daarna 19 weken in het ziekenhuis en werd hij 13 keer geopereerd. Toen hield het leven even op. Zijn grote jongensdroom, van goed kunnen sporten en vooral voetballen, kon hij wel vergeten. Thuis moest hij revalideren. Fysiotherapie zoals we dat vandaag de dag kennen was toen nog niet zo gebruikelijk. Langzaamaan en met veel doorzettingsvermogen knapte de jeugdige Sinus op. Hij maakte de MAVO af, volgde verschillende detailhandelsopleidingen en rolde daarmee automatisch het kruideniers vak in. Het was in de tijd dat de Nederlandse rockband Golden Earrings erg populair was met hun internationale hits zoals Twilight Zone. Sinus was behoorlijk onder de indruk van de hit-successen, hun kleding en muziekstijl. Bij bakker Lauri Lukje op Uiterburen had hij zijn eerste bijbaantje als hulpje met broodventen. Toen de Rockband dan ook optrad in Sappemeer gaf Sinus zijn eerste verdiende geld uit aan entreekaartjes. 
 
Muziek
Muziek, ja dat was hem met de paplepel ingegeven. Vader Roelf Schuiling speelde verdienstelijk accordeon, trad op bij bruiloften en partijen en al op jonge leeftijd bleek dat ook Sinus muziek- en ritmegevoel had. Hij nam een aantal lessen op Sappemeer en zijn vader zei: ‘Most achter ’t drumstel’  en ging Sinus daarna vele jaren met zijn vader mee als drummer van muzikaal duo ’De vrolijke makkers’.  
 
 
Hoe kan het ook anders, als je geboren bent aan de Galgeweg/Uiterburen. Daar liggen de roots van een aantal bekende artiesten zoals Imca Marina, Henk Puister, Johan Raspe en Dikkie van der Woude en Eppo Klat. Jan de Vries, bekend van Ellen en de Moodmakers. Zijn vader, Henk de Vries, was trouwens ook een verdienstelijk violist en Henk Puister, Johan Raspe en ook zijn moeder Binie van der Wijk bekend met haar broers Jurrie en Jan van der Wijk bij de Wijoka’s waren Uiterbuursters evenals accordeonisten Eppo Klat en Dikkie van der Woude bij het Sneeuwbal Trio en piratenzanger Oompie Koerier, ook hun roots liggen daar. Of het door Uiterburen/ Galgeweg komt weet ik niet, maar deze streek heeft in de loop der jaren behoorlijke muzikale talenten voortgebracht. 
 
Detailhandel
Op een dag zei Henk Holen, die op de winkel van Tuin aan de Kerkstraat zat, ‘Kom bij mij werken’, en zo rolde Sinus het kruideniers vak in. Hij was daarna een korte periode in een supermarkt in Winschoten, maar toen er een vacature in de krant stond bij een winkel in Zuidbroek was de keuze snel gemaakt. Sinus solliciteerde en werkte daarna 26 jaar lang met veel genoegen bij Tepper. Ik durf te zeggen dat, samen met Lies Dölingh, zij beiden daarna het gezicht waren van onze toenmalige supermarkt in het centrum van Zuidbroek. “Voor mij een mooie en leerzame tijd. Ik maakte de ontwikkeling mee dat een dorpswinkeltje uitgroeide naar een volwaardige supermarkt met slijterij, met een gewaagd assortiment, mooie dagverse producten en met een prachtige uitstraling en klandizie. Ik moest in het begin wel even wennen want Tepper stond erop dat ik, Sinus als bedrijfsleider, voortaan werd aangesproken met meneer Schuiling. Ja dat was eerst ongemakkelijk als gewone Grunneger. Dan zit er een meisje op de groenteafdeling  die door de winkel riep ’Meneer Schuiling is boerenkool ‘t zulfde as mous……?”
Klaas Veendorp hielp regelmatig een keer mee op de groenteafdeling: “Veendurp zit’der ook blui in de spinôzie….’ vroeg een mevrouw. “As ie ‘t een weke laot staon den kin’st ‘t op vaoze zet’n,’ zei Veendorp.  
Als je bijna 30 jaar met plezier in winkels en supermarkten hebt gewerkt dan zijn nieuwe uitdagingen welkom. Meer en meer kreeg Sinus last van zijn heup die vroeger zo verbrijzeld was geweest.
Chronische slijmbeursont-stekingen remde hem in de redelijk intensieve dagelijkse werkzaamheden.  Een nieuwe uitdaging werd hem geboden bij Marten en Kees de Vries, bij hun bedrijf relatiegeschenken Noord Nederland. Tot dat kerstpakketten en cadeaus fiscaal belast werden. Sinus doet nu al ruim 5 jaar, 5 dagen per week het gehandicaptenvervoer van en naar de scholen en ook naar instellingen zoals de Fenna Heerd op Korengarst en vice versa.
 
Toneel
Toneel spelen is zijn grote passie. Al bijna 35 jaar staat hij op de planken en is het in alle vezels genieten als hij toneelvereniging Toveroos (Toneel Vereniging Oosterbroek) haar jaarlijkse uitvoering geeft aan een tot de nok gevulde zaal. 
 
 
Naast het lidmaatschap is hij ook bestuurslid (voorzitter) en neemt zitting in de leescommissie en rolverdelingscommissie van deze toneelvereniging.  
 
Zingen
Sinus zingt en schrijft liedjes in het Nederlands en Gronings. In 2012 schreef hij  een lied om de actiegroep te ondersteunen die een outletcentrum in Zuidbroek binnen wilde halen. Maar ook op het dorpsplein in Zuidbroek zong hij met het aanwezige publiek. “Radio Noord, met Rondje Noord, riep muzikanten op of die iets wilden insturen. Mijn vrouw Alie zei doe er aan mee….  en zo stuurde ik het door mij geschreven liedje  ‘Ben weer allain’ in. Dat resulteerde in een optreden tijdens een uitzending van RTV Noord in Meerwijk.” 
Sinus heeft een lied geschreven met de tekst ‘Noa vandoag’ dat veel wordt gedraaid op uitvaartplechtigheden. Op een CD staan 11 eigen geschreven liedjes. Daarnaast schreef hij een aantal teksten met gevoelige thema’s waaronder, ‘stop dat Pesten ooit een keer’.  Hiermee deed hij optredens op scholen in Onstwedde en school de Wegwijzer in Zuidbroek. Hij schreef ook een liedje over de hoge zorgpremie en ook een paar jaar terug schreef Sinus over de mogelijke gevolgen van de gaswinning. Hij zingt zelfs liedjes van Ede Staal, met toestemming. Ook schrijft hij teksten van liedjes op verzoek voor andere zangers. Al lezend valt mij de juistheid van de Grunniger teksten op. “Ja dat heb ik aan Gré Rijskamp te danken, dan vraag ik even een les van de Juf.”  
Ik doe het voor de fun-hobby,  CD’s  worden gemaakt op eigen kosten en niet voor de commercie.
 
Hobby’s
“Ik heb maar 4 kwartier in een uur”, maar mijn persoonlijke hobby is fotografie en vooral de natuur. De Heemtuin is een prachtgebied van flora en fauna waar je je hart kunt ophalen.  In dat natuurgebied, zo vlak om het hoekje van de deur, maak ik prachtige natuur-macrofoto’s en gewone shotjes van de Heemtuin. Daarnaast mag ik graag voetballen kijken.”
 
Energiek
Voetballen is nog steeds zijn passie. Zelf voetballen is niet mogelijk, maar energiek inzetten voor de sport doet hij met plezier. Bij de jonge voetballertjes was hij jarenlang jeugdleider. Bekleed al 12 jaar bestuurs- en hoofdbestuursfuncties bij ZNC. Hij was één van de mede organisatoren van het prachtige evenement, de wedstrijden F.C. Groningen tegen ZNC.  Was actief in de redactie van het clubblad van ZNC. Maar daarnaast werkte hij ook mee aan de programma’s van de lokale omroep Menterwolde en deed samen met Simone Sillius het toen veel beluisterde maandagmorgen  programma  “Op de Koffie”. 
Ik luisterde met aandacht naar een levenslustig persoon Sinus Schuiling, die sociaal betrokken is en houdt van muziek, cultuur en natuur; ja dan ben je een niet te onderschatten energiebron.
 
Vakantie 
Zuidbroek en omgeving brengt ons ruim genoegen, soms een midweekje ergens in een vakantiehuisje, als onze hond Brenda maar mee kan.
 
Rienus Huis
06-25043902