Historische Kring Menterwolde

Nick Kieft, historicus en lid van de HKM, heeft een interessante lezing gehouden in de vernieuwde Kerhörn te Zuidbroek. Over de ontwikkeling van de kerken.
Voor het Christendom begon het in het jaar 0. Jezus trok van plaats naar plaats om te vertellen over één God. Na zijn dood verspreidden zijn apostelen zich om in de open lucht hun verhaal te doen. De eerste ruimte waar gezamenlijk naar een christelijk verhaal werd geluisterd was in een gewoon woonhuis met hierin een apart vertrek. Al gauw was er behoefte aan een grotere ruimte. Er werd gebouwd in de vorm van een gewoon woonhuis, maar die enkel werd gebruikt voor het verspreiden van het Christendom. Om unanimiteit te krijgen in de verhalen die de ronde deden, werd een priester aangesteld, die een overkoepelend toezicht kreeg. Er werd bepaald welke geschreven evangeliën zouden worden verkondigd. 3 Eeuwen later werd door toedoen van keizer Constantijn de Grote het Christendom officieel een geloof en werd een basiliek gebouwd in Trier. Als grondvorm werd een basilika genomen, een groot gebouw, gebruikt door de Romeinen als marktplaats en ruimte voor optochten en feesten. Constantijn zocht het graf van Jezus en vond Golgotha. Hij liet er een grafkapel bouwen waarin de rots Golgotha werd ingebouwd en ook het vermeende graf van Jezus. In Constantinopel werd 2 eeuwen later een enorme grote basiliek gebouwd met koepel. 4 Minaretten werden er later bij gebouwd door de Islamieten.
In het jaar 1000 verandert er veel. Er kwam iets meer vrede. En meer geld. Vele kerken werden er gebouwd. De Romaanse stijl begint. Degelijk, sterk en zonder franje. Daarna kwam de Gotische stijl met Bijbelse versieringen op iedere vierkante meter, hogere gebouwen, nissen en meer licht. Hoe de torens bij de kerken zijn ontstaan, kan men alleen maar naar gissen. Waarschijnlijk is het om de klokken, die de monniken of de bevolking naar de mis riepen, beter en verder te doen klinken. Tegenwoordig worden onder architectuur mooie kerken gebouwd, die verrassende effecten hebben. Zij zijn het eveneens waard te bezichtigen.

Reactie toevoegen