Enquête Groninger taal

Groningers spreken Gronings. Maar als je beter luistert, blijken er verschillende soorten Gronings te zijn. Iedere streek zijn eigen dialect. Sommigen zeggen dat er zeven of acht verschillende Groningse dialecten zijn, maar steeds meer maken wetenschappers een onderscheid tussen maar drie soorten: Oost-, West- en NoordGronings.
Het Centrum Groninger Taal en Cultuur in Stad zoekt de hulp van de Groningers om te kijken of dit klopt. Onderzoekers van het CGTC hebben opnames gemaakt van sprekers van Oost-, West- en NoordGronings. Op de website zijn de opnames te beluisteren zodat het publiek kan meedenkenen meepraten over twee vragen. Bestaan er inderdaad alleen maar deze driesoorten Gronings?Herkennen, met andere woorden, alle mensen uit Noord, West en Oost elkaar als ‘taalgenoten’ of zijn de verschillen daarvoor toch te groot?En een tweede belangrijke vraag is accepteren Oost, Noord en West van elkaar dat er maar twee andere soorten Gronings zijn.
Het CGTC biedt de Groninger twee mogelijkheden aan om te reageren op deze vragen. In de komende weken zal elke week een prikkelende stelling worden geponeerd waarmee we de discussie over Oost-, Noord-, en West-Gronings willen lostrekken; bijv.”WestGronings, dat is toch gewoon Drents öf ”Het Hogelands is het enige échte Gronings”.
Voor de wetenschap zijn meer genuanceerde meningen nog interessanter. Daarom heeft het CGTC een vragenlijst opgesteld op basis van ons nieuwe grote project Woordwaark. Naar aanleiding van geluidsfragmenten kunt u, als u tenminste Gronings spreekt, meedoen aan een enquête met betrekking tot de regionale indeling van de taal, de vele variaties daar in en ook over hoe Groningers die verschillen ervaren.
De enquête kan online worden ingevuld via de volgende link, of via de socialmedia van het CGTC: https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8uf5udPJVnXfEgJ

Reactie toevoegen