Een muzikaal Groninger Molenweekend 2019

Op 8, 9 èn 10 juni 2019 is het Groninger Molenweekend. Vanwege het Pinksterweekend zijn er ook molens geopend op maandag 10 juni. Stond in 2018 vooral de werving van nieuwe molenaars centraal, dit jaar is dat het Grunneger Meulenlaid dat in opdracht van Erfgoedpartners is geschreven en gecomponeerd door de bekende Groninger zanger Erwin de Vries.

De provincie Groningen heeft een primeur: een eigen molenlied!

Het Grunneger Meulenlaid bestaat uit negen coupletten en heeft het volgende refrein:
En de meulen zal draaien en draaien
van de meulenoar zien tröts en zien pracht
Dus loat de wind moar goan waaien
Een toonbeeld veur levenskracht

Het is een prachtige ballade geworden, waar Groningen trots op mag zijn. Voor de volledige versie: https://erfgoedpartners.nl/wp-content/uploads/2019/05/Groninger-Molenwee...
 
Poldermolen De Eendracht Sebaldeburen
zaterdag 8 juni van 8:30 – 18:00 uur en zondag 9 juni van 12:30 – 18:00 uur De bezoekers aan poldermolen De Eendracht in Sebaldeburen kunnen niet alleen een demonstratie van de hydraulische aandrijving verwachten, ook zorgt molenaar Henk Berends ervoor dat het refrein van het Grunneger Meulenlaid op A3-formaat in de molen hangt en laat hij het lied geregeld via een laptop door de molen schallen.         
 
Stormvogel Loppersum
zaterdag 8 juni van 10:00 – 16:00 uur en zondag 9 juni van 13:00 – 16:00 uur In koren- en pelmolen Stormvogel in Loppersum treedt op zaterdagmiddag het shantykoor Störmvogels, eveneens uit Loppersum, aan.
Molenaar Tjitse Mollema vertelt dat het koor al was geregeld voor een optreden tijdens het Groninger Molenweekend, maar dat speciaal voor het molenlied een delegatie van het koor op 8 juni om 11:00 uur het lied ten gehore zal brengen. Naast aandacht voor het Grunneger Meulenlaid is er natuurlijk nog veel meer te horen, te zien en te doen in de Groninger Molens.
 
Een greep uit het aanbod:
 
De Vier Winden Pieterburen

zondag 9 juni van 10:00 – 17:00 uur Op de Vier Winden in Pieterburen zijn er rondleidingen over de geschiedenis van de molens in Nederland in het algemeen en de molen van Pieterburen in het bijzonder. Daarnaast wordt de werking van deze koren- en pelmolen uitgelegd. Voor de kinderen is er een klein elektrisch molenmodel waarmee ze zelf pannenkoekenmeel kunnen malen. Als er voldoende wind is zal de molen draaien. Deze molen is onder andere in gebruik als opleidingsmolen voor vrijwillig molenaars. Kinderen worden uitgedaagd van alles te weten te komen over de werking van de molen.
 
Kloostermolen Garrelsweer
zaterdag 11 juni van 11:00 – 16:00 uur en maandag 10 juni van 13:30 – 16:00 uur Bij voldoende wind is de molen in bedrijf. Bezoekers krijgen rondleiding bij en uitleg over de molen. Voor kinderen is er een bouwplaat van een watermolen.

De Goliath Eemshaven
zaterdag 8 juni van 10:00 – 17:00 uur en zondag 9 juni van 10:00 – 17:00 uur Ook bij deze poldermolen in de Eemshaven is muziek te horen. Eltje Doddema en Harm Tabak zingen op 8 juni liedjes in het Gronings over De Goliath.
Ze begeleiden zichzelf daarbij met synthesizer en gitaar. Op 9 juni komen bakker Olinga en zijn echtgenote trekzak spelen en is er een tafel met diverse soorten brood. Op beide dagen zijn er filmpjes te zien over de bouw van windpark Westereems en over de molen.
 
De Lelie Eenrum
Voor de kinderen is er een speciaal jeugdprogramma waarin de oude molenaar van De Lelie op zoek gaat naar een jonge, slimme, sterke jeugdmolenaar die hem kan helpen op zijn molen. Maar jeugdmolenaar word je niet zomaar. Daarom heeft hij een boekje gemaakt met vragen over de molen. Heb jij alle vragen goed en kraak je de geheime molen code, dan benoemt hij jou als Jeugdmolenaar van De Lelie. Natuurlijk met een echt Jeugdmolenaars diploma van De Lelie! Daarnaast is er verkoop van vers gebakken brood.
Als het maar enigszins kan, dus bij voldoende wind, draaien de molens, soms op zaterdag, soms op zondag, een enkele ook op Tweede Pinksterdag. Dit is slechts een greep uit het aanbod. Een actueel overzicht is te vinden op de website van Erfgoedpartners: www.erfgoedpartners.nl.
 
Windlust Overschild
zaterdag 8 juni 11:00 – 17:00 uur
Bij voldoende wind wordt er graan gemalen tot diervoer. Bij onvoldoende wind alleen uitleg over het maalproces. Bezoekers kunnen indien zij dat willen wat meel in een zakje meekrijgen.
 
Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners. Op de bijna 90 molens in de provincie Groningen zijn vrijwilligers actief als vrijwillig molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek.

Reactie toevoegen