Leerlingen groep 8 bezoeken onderduikkelder

Op 23 en 24 april j.l. bezochten de groepen 8 van de Fusieschool en De Parel uit Muntendam de onderduikkelder aan de Nieuweweg in Muntendam. Na de onthulling op 13 april van de gedenkplaat voor het Joods echtpaar Eckstein en hun vier helpers  ( Hendrik Kroeze, Pieter Kroeze, Hendrik Pater en Berend Maarsingh ), werd  de onderduikkelder opengesteld voor het publiek.

Leerlingen groep 8 bezoeken onderduikkelder Joods echtpaar in Muntendam.

Op uitnodiging van Stichting Archief Muntendam bezochten de leerlingen de onderduikkelder. Op hun school hadden de leerlingen en hun leraren eerst een powerpoint -presentatie, met als thema de Joodse families in Muntendam tijdens de Tweede Wereldoorlog, bekeken. Deze Joodse families werden weggevoerd en vermoord. De onderduikgeschiedenis van het echtpaar Eckstein, die twee en half  jaar ondergedoken zaten in de kelder onder het kantoor van de Firma Kroeze werd ook uitgelegd in de presentatie.
Daarna gingen de leerlingen naar de Nieuweweg om de gedenkplaat te bekijken. Natuurlijk waren de leerlingen reuze nieuwsgierig naar de onderduikkelder.
In de kelder werd door Henk Kalk en Jan Hut verteld hoe het echtpaar Eckstein de onderduikperiode is doorgekomen in de kelder.
De leerlingen waren zonder uitzondering erg onder de indruk van de kelder en van de verhalen. Richting de Dodenherdenking op 4 mei was dit een waardevolle bijdrage in het blijven herdenken van de Tweede Wereldoorlog.

Reactie toevoegen