Lezing over spoorlijn Groningen-Eemshaven

Op donderdagavond 18 april aanstaande vindt er in het station Zuidbroek een interessante lezing plaats over de spoorlijn Groningen-Eemshaven. Vorig jaar werd een nieuw deel van deze spoorlijn in gebruik genomen. ProRail bouwde een nieuwe lijn - de noordelijkste lijn van Nederland - van Roodeschool naar de Eemshaven. Het nieuwe traject is 7 kilometer lang, 3 kilometer nieuw spoor en een deel dat van goederen- naar reizigersspoor is omgebouwd. Doordat een deel van het spoor buitendijks ligt, kan gesproken worden van een bijzondere spoorlijn hetgeen in Nederland nog niet eerder is voorgekomen.

Geestelijk vader en warm pleitbezorger van deze noordelijke uitbreiding was de heer Bouwe Luurtsema uit Uithuizen, hij zal deze bijzondere lezing verzorgen. Hij werkt bij de gemeente het Hogeland (voorheen Eemsmond) en was ambtelijk belast met dit bijzondere project en heeft alles vanaf het begin tot het eind mee gemaakt!
Aan bod komen onder meer de momenten van de afgelopen 18 jaar van de eerste ideeën tot en met de realisatie en de koninklijke opening. Er zal aandacht worden besteed aan het ontwerp en de problemen die daarbij moesten worden overwonnen, kortom wat speelt er, als je een spoorlijn met alles er op en er aan wilt realiseren.

U bent vanaf 19.30 uur welkom in het gezellige Museumcafé bovenin het station Zuidbroek. De lezing begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 3,50. Tevens willen we u informeren dat u tijdens openingstijden nog tot en met 15 september a.s. de expositie ‘Theo van den Boogaard spoor wél’ kunt bezoeken.

Reactie toevoegen