Gedenkplaat voor Joodse onderduikers

Stichting Archief Muntendam zal op zaterdag 13 april 2019 een monument / gedenkplaat aan de Nieuweweg gaan onthullen, welke een herinnering zal zijn aan het Joodse echtpaar Eckstein – Lezer.
Dit Joods echtpaar heeft twee en half  jaar ondergedoken gezeten in een kelder onder het kantoor van het toenmalig bedrijf van de firma Kroeze aan de Nieuweweg in Muntendam.
De werkgroep van Stichting archief Muntendam bezig met het plaatsen van het monumentje
Deze herinnering geldt tevens voor de vier personen: Hendrik Kroeze, Pieter Kroeze, Hendrik Pater en Berend Maarsingh , die het echtpaar geheel belangeloos en met gevaar voor eigen leven twee en half jaar lang hebben geholpen.
De gedenkplaat zal worden geplaatst aan de straatzijde ter hoogte van deze kelder.
De kelderruimte zal weer op een authentieke wijze worden ingericht en af en toe voor publiek worden geopend. Tevens worden de basisscholen in Muntendam erbij betrokken in het kader van de educatie over de Tweede Wereldoorlog.
Het echtpaar Eckstein- Lezer
De onthulling is op zaterdag 13 april om 10.30 uur aan de voorkant van het bedrijfspand van BMN bouwmaterialen aan de Nieuweweg in Muntendam. Na afloop van de onthulling is er gelegenheid de kelder te bezichtigen.

Reactie toevoegen