Naar de dierentuin in Kopenhagen

Met de jongste zoon Arne en zijn verloofde Ingrid gingen Franck en ik een dagje naar de dierentuin in Kopenhagen. Met de trein vanaf het station in Virum, wat ik echter vanuit Virum nog niet had meegemaakt; na een paar kilometer dook de trein ondergronds. De lampjes gingen aan tot  het hoofdstation in Kopenhagen. 
We kwamen uit de diepte met een lange trap naar boven midden in de  stad. Wandelen in een grote stad op zondag was voor mij al een hele belevenis, maar de grote dierentuin was werkelijk indrukwekkend. In Emmen was ik wel eens met mijn ouders in de dierentuin geweest maar deze was vele malen groter. Apen, tientallen van heel groot tot piepklein, leeuwen, tijgers, olifanten, krokodillen, een grote afdeling in een kelder met allerlei vissen groot en klein in een groot waterbassin. Ook bijzonder was de kas met bloemen en vlinders die ik werkelijk nog nooit had gezien. In het park met gewone dieren als geiten, koeien uit alle landen, paarden van groot tot zeer klein voerden we de dieren met het brood wat we meegenomen hadden. In het park aten we ook ons brood op dat we meegekregen hadden van Tante Maren. Het was prachtig weer en het werd in de dierentuin steeds drukker. Midden in het park stond een grote uitkijktoren van meer dan vijftig meter hoog. Je kon met een lift omhoog, maar het was zo druk dat we behoorlijk lang in de rij moesten staan voordat we mee omhoog konden. Maar het uitzicht op de toren toen we boven waren, was de moeite dubbel en dwars waard. We konden niet alleen de hele dierentuin overzien maar ook een groot deel van de stad. Het was al laat in de middag toen we weer uit de dierentuin vertrokken. Franck en ik waren zo moe dat we in de trein naar Virum al in slaap vielen. Thuis gekomen wachtte, een warme maaltijd, daarna in bed, ik sliep  direct in.
 
foto gemaakt bij de dierentuin in Kopenhagen. Franck, Berend, Arne (jongste zoon pleeggezin) en Ingse.
 
Uit het dagboek van Berend, Denemarken 1947.
Bé Hooijer uit Muntendam heeft voor zijn kleinkin-deren verhalen geschreven over een lange vakantie in Denemarken. Hij deelt zijn belevenissen graag met de lezers van Tussenklappen.