'We gaan er een prachtige gemeente van maken'

De gemeenten hebben zich uitgesproken om per 1 januari 2018 met elkaar een nieuwe gemeente te vormen. Dinsdag 6 januari 2015 hebben de drie colleges van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (HSSM) het startdocument Gemeentelijke herindeling HSSM vastgesteld. Hiermee worden de eerste echte stappen gezet op weg naar formele besluitvorming tot herindeling.


De burgemeesters Eduard van Zuijlen (Menterwolde), Geert-Jan ten Brink (Slochteren) en Peter de Jonge (Hoogezand-Sappemeer) ondertekenen het startdocument Gemeentelijke herindeling HSSM.

Van de drie gemeenten is al langer bekend dat ze met elkaar verder willen na de grootschalige herindeling. Ook andere gemeenten hebben hun voorkeuren laten weten, maar deze drie zijn de eersten die alles nu officieel zwart op wit hebben vastgelegd. De provincie Groningen vond dit uitstekend en heeft de drie gemeenten gevraagd om met een startdocument te bekrachtigen dat zij met elkaar het traject in willen naar het vormen van een nieuwe gemeente. De burgemeesters van de gemeenten presenteerden het document dinsdagmiddag aan de media in het gemeentehuis van Hoogezand. "We werken al op meerdere vlakken samen, herindeling is dan ook een logische stap", zegt burgemeester Geert Jan Ten Brink van de gemeente Slochteren. "We voelen ons gesteund door het provinciaal bestuur. We hebben veel tijd nodig gehad voor de gesprekken, maar nu ligt er de intentieverklaring."
Het startdocument is opgebouwd uit de verschillende herindelingsdocumenten van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. In het document staan een gezamenlijk gedragen perspectief van de drie gemeenten op het fusietraject op weg naar formele besluitvorming en de gezamenlijk gedragen randvoorwaarden. Het is de eerste stap op weg naar een herindelingsontwerp dat moet uitmonden in een herindelingsadvies.
Op 27 januari 2015 komen de drie gemeenteraden in een gezamenlijke bijeenkomst bijeen in het MFC Noordsuythoeve in Noordbroek. Het doel is een kennismaking en afspraken maken voor de vervolgprocedure. Daarna wordt het college van Gedeputeerde Staten van Groningen over dit onderwerp geïnformeerd. Op 1 januari 2018 gaat de nieuwe gemeente, die 62.000 inwoners gaat tellen, van start.

Reactie toevoegen