10 Jaar Thuishuis Oh Gut Oh Grut

Op 1 januari 2015 is het 10 jaar geleden dat Thuishuis Oh gut oh grut haar deuren opende. Ik (Nikla Roosken, eigenaresse) was toen al elf jaar gastouder en ging vanaf dat moment verder, als zelfstandig ondernemer met innovatief gastouderschap. Een vorm van kinderopvang tussen gastouderopvang en een kinderdagverblijf. 
Met ondersteuning van Stichting Thuishuis, als franchisegever, ging ik zelf aan de gang. Zelf zorgen dat mijn Thuishuis bekend werd, zodat er kinderen in de opvang kwamen. Op 3 januari 2005 ben ik begonnen met vier kinderen, drie van het “oude gastouderschap” en één nieuw kindje in een aparte speelkamer (in huis) en een slaapkamertje boven.
Soms langzaam, soms met een aantal kinderen vlak achter elkaar aan, is mijn Thuishuis gegroeid. Met de groei van het aantal kinderen is de speelkamer ook gegroeid. In 2007 kwam Karin bij me werken, één middag tot een dag in de week. Het jaar erop hebben we besloten om vijf dagen in de week open te gaan en dat we ook in de vakanties open zouden zijn, behalve tussen Kerst en Oud en Nieuw. Dit is nu nog altijd zo. 
 
Van gastouderopvang naar kindercentrum
Door wijzigingen, vanuit de overheid, voor de gastouders hebben we in 2010 besloten om door te groeien naar een kindercentrum. Ik heb het diploma PW3 en later PW4 gehaald en vanaf oktober 2010 zijn we een kindercentrum. Met toestemming van de gemeente eerst nog in huis tot de nieuwe ruimte achter het huis klaar was. Op 2 juli 2011 werd de nieuwe speelruimte feestelijk geopend. Een hele mooie ruimte, overzichtelijk, groter dan ze gewend waren, maar het knusse, huiselijke gevoel hebben we weten te behouden. 
 
Kleine kinderen worden groot…
Inmiddels zijn we bijna 3,5 jaar verder. Ondanks de crisis zijn we gestaag verder gegroeid. We zijn gegroeid naar 34 kinderen, uit Noordbroek en ruime omgeving, KDV (0-4 jaar) en BSO (4 tot en met 12 jaar). We rijden naar de scholen in Noordbroek, Siddeburen (de Springplank) en Zuidbroek (de Wegwijzer). Ook qua personeel zijn we gegroeid, eerst naar drie personen en sinds een paar maanden zelfs naar vier. Karin en ik (Nikla) zijn de vaste gezichten op de groep en Manon en Maaike zijn onze vaste vervangsters. We werken ook al jaren met stagiaires, die een klein half jaar blijven of twee keer een periode. Manon en Maaike waren ook eerst stagiaire, dus zeer bekend voor de kinderen, wat wij belangrijk vinden. 
 
Flexibele kinderopvang
Thuishuis Oh gut oh grut biedt hele flexibele opvang. Dit houdt in dat de kinderen gedurende de hele dag gebracht en gehaald kunnen worden. Ook is het mogelijk om op het laatste moment te vragen of er ruimte is voor je kind(eren). Meestal is dit mogelijk omdat we door de flexibele contracten bijna nooit helemaal vol zijn. Hier wordt regelmatig gebruik van gemaakt; ziekte op het werk, een afspraak waarbij je geen kind(eren) kunt meenemen, wisseling van een werkdag, enz. De betaling is per uur. We spreken een vast aantal uren per maand af, afhankelijk van het werk van de ouders. Indien nodig krijgen ze een factuur voor de extra uren. De kinderen kunnen ’s morgens mee ontbijten, tussen de middag komen de BSO-kinderen brood eten en, indien nodig, kan een kind, tegen vergoeding, warm eten krijgen bij mij in huis. We werken met het VVE programma Uk & Puk. Puk is een vast vriendje voor de kinderen. Buiten deze thema’s werken we natuurlijk aan thema’s als Pasen, St. Maarten, enz.
 
Waardering van ouders
Ik vind het belangrijk dat ouders tevreden zijn en een goed gevoel hebben over de kinderopvang.
Een paar opmerkingen van ouders waaruit blijkt hoezeer ze het Thuishuis waarderen:
• Thuishuis Oh gut oh grut geeft een thuisgevoel door o.a. de aanwezigheid van vaste verzorger(s) en het gezamenlijk eten met een kleine groep.
• Sterke punten zijn: veiligheid, geborgenheid, persoonlijk, gastvrij, creatief en betrokken.
• Ik vind het fijn dat er altijd een vast aanspreekpunt is, die bovendien goed is opgeleid.
 
Feestje…
Om de 10-jarige verjaardag van Thuishuis Oh gut oh grut te vieren houden we een open dag op vrijdag 9 januari.
 
Iedereen is van harte welkom om bij ons te komen kijken, de sfeer te proeven. Van half twee tot half drie is clown Fratso aanwezig om een voorstelling te geven voor de kinderen. Verder is er ’s middags iemand aanwezig om de kinderen te schminken. 

Reactie toevoegen