februari 2017

  • Aanpak Ulsderkolk bij Beerta afgerond

    Landschapsbeheer Groningen heeft, samen met Staatsbosbeheer, de gemeente Oldambt en het IVN, de Ulsderkolk bij Beerta hersteld. Daarmee wordt voor-komen dat de kolk langzaam aan het zicht wordt onttrokken en op termijn helemaal verdwijnt. De Ulsderkolk is de eerste locatie die werd aangepakt in het kader van het project ‘Eindeloze Horizon, herstel van Oldambtster weidsheid’.
  • 100 jaar Fiep in Bibliotheek

    In Bibliotheek Veendam hangt tot en met zaterdag 11 februari de mini-tentoonstelling 100 jaar Fiep. Op elf panelen kun je de hoogtepunten uit het oeuvre van illustratrice Fiep Westendorp bewonderen. Wie kent niet het werk van Fiep Westendorp? Op 17 december 2016 was het 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren. Het werk van de illustratrice is nog altijd springlevend. Haar tekeningen hebben al vele generaties een bijzondere plek in de harten van jong en oud.

  • Els Amman, een bonte droom

    Het Veenkoloniaal Museum Veendam organiseert tot en met 28 mei 2017 in samenwerking met het CBK Groningen een grote solotentoonstelling met werk van Els Amman (Leiden, 4 september 1931 - Groningen, 4 augustus 1978). Aanstaande zondag 12 februari exclusief voor museumkaarthouders gratis rondleidingen door de tentoonstelling 'Els Amman, een bonte droom’. Aanvang: 13.30 uur en 15.00 uur.

  • Jessica Bos timmert aan de (Hoofd)weg…

    Een half jaar geleden groeide de praktijk van Jessica Bos (Jessica Bos Vocal coaching) in Zuidbroek uit zijn voegen en verhuisde zij naar Slochteren. Zij vond voor haar praktijk een nieuwe plek in het gebouw HW88, het oude schoolgebouwtje aan Hoofdweg 88 te Slochteren, waar de klaslokalen zijn verbouwd en ingericht als (werk)ruimtes voor ondernemers en verenigingen. 
  • Humanitas begeleidt vergunninghouders

    De gemeente Menterwolde heeft besloten om de maatschappelijke begeleiding van de vergunninghouders ook voor het jaar 2017 in haar gemeente in handen te geven van Humanitas Midden-Groningen. De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren huisvesten gezamenlijk de vergunning-houders in de nu nog drie gemeenten. Hiermee wordt geanticipeerd op de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2018 waarbij de nieuwe gemeente ontstaat: Midden-Groningen.

  • Financiële bijdrage voor SUN Groningen

    De gemeente Menterwolde heeft in 2015 haar armoedebeleid vastgesteld onder de naam ‘Menterwolde Tegen Armoede’. Binnen het armoedebeleid zijn er diverse mogelijkheden vastgelegd om inwoners van onze gemeente te ondersteunen; inwoners die het financieel moeilijk hebben om deel te nemen aan allerlei (maatschappelijke) activiteiten. Er zijn echter soms situaties waarbij de diverse regelingen en voorzieningen niet toereikend zijn en soms helemaal geen oplossing bieden. De Stichting Urgente Noden Groningen (SUN Groningen) kan vaak in deze acute noodsituaties wel een oplossing bieden.

  • Toveroos trots op uitvoeringen

    Toneelvereniging Toveroos stond de afgelopen twee zaterdagen op de planken voor hun eigen twee jaarlijkse uitvoeringen. Afgelopen zaterdag was het de beurt aan Noordbroek. Voor een volle zaal, en gewillig publiek stond Toveroos vol overgave te spelen in MFC de Noordsuythoeve. Dit jaar speelden de spelers het komische stuk ‘Extra Hulp op de Eerste Hulp’ geschreven door Henk Roede. Dat er hilarische stukken in het toneelspel voorkwamen was duidelijk te merken aan het publiek. Ook de interactie kon het publiek wel waarderen.

  • Spreekuur kredietbank in Muntendam

    Met ingang van 1 januari 2017 voert de Gemeentelijke Kredietbank Hoogezand-Sappemeer (de kredietbank) de schuldhulpverlening voor de gemeente Menterwolde uit. Inwoners van Menterwolde die moeite hebben met hun financiële zaken of die problematische schulden hebben waar zij zelf niet meer uit komen, worden aangemeld bij de kredietbank in Hoogezand voor schuldhulp. De kredietbank geeft advies over budget, kan de inkomsten beheren, helpt met het aflossen van schulden en verstrekt leningen.

  • Schilderen in Noordbroek...

    In december en januari hebben de dames van de knutselclub in Noordbroek driftig geschilderd aan hun opdracht: verdeel je plaat in vlakken (de beslissing hoe… dat was nog een hele afweging), afplakken met tape en toen kon het schilderen beginnen. Afgelopen week werden puntjes op i gezet en mocht het tape verwijderd worden… allen vonden het resultaat verbluffend. 
    Schilderen in Noordbroek...

  • Bert’s Visstee heropend

    Bert’s Visstee is verhuisd naar het centrum van Zuidbroek. U kunt nu vis eten en halen in het vm. pand van de Rabobank aan de Spoorstraat. Een hele mooie plek. Het is een netjes en gezellig ingerichte ruimte met daarin maar liefst 38 ruime zitplaatsen. Natuurlijk veel parkeerplaats heel dichtbij op het marktplein en achter het pand komt er bij beter weer de mogelijkheid om heerlijk buiten te zitten aan het water.
    Gewoon een visje eten is lekker.
  • Potgrondactie Fanfarekorps ’Juliana’

    De jaarlijkse potgrondactie van het Christelijk Fanfarekorps ‘Juliana’ in Hoogezand-Sappemeer gaat weer van start. “Net zoals in voorgaande jaren verkopen wij kwalitatief goede potgrond, in zakken van 20 liter. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de vereniging. Hiervoor kunnen o.a. nieuwe instrumenten aangeschaft worden en kunnen leerlingen via Juliana muziekles krijgen op de muziekschool in Hoogezand.”
  • Toneelavond in Meeden

    De toneelgroep 'Tussen baide meulens' van de gelijknamige buurtvereniging voert op zaterdag 11 februari  het stuk 'Groeten van de Veluwe’ op in het dorpshuis Meeden. Andermaal is gekozen voor een toneelstuk van de hand van toneelschrijver Carl Slotboom, de succesvolle opvoeringen in voorgaande jaren van o.a. het stuk 'Doktertje spelen' en 'De Canadese invasie' liggen bij velen ongetwijfeld nog vers in het geheugen.
  • “Zonnepark Sunbrouck dichtbij”

    De realisering van zonnepanelenpark Sunbrouck aan de Industrieweg in Zuidbroek komt dichterbij. Tientallen inwoners van Zuidbroek, Sappemeer, Muntendam en Noordbroek tekenden in. Groninger Huis en ook gemeentebesturen van Oldambt, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde bezien deze weken of zij hun energiegebruik tot 10.000 KWh per jaar inbrengen.
     “Zonnepark Sunbrouck dichtbij”
  • Arti Vocali in PKN kerk

    De Stichting van Oeckelenorgel organiseert zondagmiddag 12 februari een concert voor het behoud van het van Oeckelenorgel in de kerk van de protestantse gemeente in Muntendam. Kamerkoor Arti Vocali uit Winschoten o.l.v. Jelke Hamersma en organist Jan Luth zijn de concertgevers. Om en om zijn zij te beluisteren. Arti Vocli zingt o.a. werken van Mozart, Gounod en Fauré, het van Oeckelenorgel zal volledig tot zijn recht komen op deze middag met stukken van o.a. Max Regner en Joh. Brahms door Jan Luth.

  • Opgang en ondergang kartonindustrie

    Op dinsdag 21 februari a.s. geeft de heer W.J. Friedrich een lezing over de opkomst en ondergang van de kartonindustrie. Willem J. Friedrich (1941, Oudeschans) is geboren en getogen in het Oldambt. Hij schreef meer dan 500 interviews en evenzoveel columns, altijd met een historische, culturele of sociale inslag. Daarnaast was hij als (mede)auteur betrokken bij de uitgave van een aantal boeken en heeft hij diverse verhalen in het Gronings op zijn naam staan. 
  • Schaalmodel stationsgebouw

    Sinds enige tijd is het station van Zuidbroek als schaalmodel verkrijgbaar. De Modelrailgroep Veendam heeft inmiddels de beschikking over een gebouwd exemplaar. Dit model is ingebouwd op de grote modelbaan die in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te bezichtigen is. Ieder tweede volledige weekend van de maand zijn leden van de Modelrailgroep in Zuidbroek aanwezig om de grote modelbaan in beweging te zetten. Ook het weekend van 11 en 12 februari rijden de treinen weer hun rondjes.

  • Muziek en Theater in de Compagnieën

    De stichtingen MMC en Cultuurwerkplaats BC47 gaan een bijzondere samenwerking aan in de organisatie van een maandelijkse theater- of muziekvoorstelling in Borgercompagnie. Gekozen is voor de derde zaterdag van de maand. MMC neemt het Theater onder haar hoede en BC47 organiseert de muziekvoorstellingen met o.a. Dusty Hat, White Sky Bluesband en Jan Henk de Groot. Voor de maand september staat Erwin de Vries op het programma. Na de bijzonder geslaagde voorstelling van Theatergroep Raamwerk met een uitverkochte zaal op 21 januari jl.

  • Kring Cultureel Noordbroek

    Op Hemelvaartsdag 1986 werd de eerste Open Dag in Noordbroek georganiseerd. Vijf culturele deelnemers openden toen hun deuren voor bezoekers. Dit was het begin van de Culturele Open Dag Noordbroek. Maar het bleef niet bij vijf deelnemers het aantal groeide gestaag. Het werd zelfs zo druk in Noordbroek dat de Hoofdstraat helemaal vol liep, het verkeer kon niet meer voor of achter uit.
  • Acro-teams behalen goud

    Zaterdag 21 januari werd in Sportcentrum De Hardenberg te Finsterwolde de eerste Acro-gymnastiek wedstrijd van dit seizoen gehouden. Met ruim 275 deelnemers uit de provincie Groningen was het een druk bezochte en lange wedstrijddag. Bij de junioren trio’s werd het goud gewonnen door Monique Aardse (Zuidbroek) Julie Hendriks, Jolieke Bakema van het Turninstituut uit Scheemda.
  • Ouderenraad vergadert op 16 februari in 't Spinneweb

    Donderdagmorgen 16 februari houdt de Ouderenraad haar maandelijkse overleg in het wijkcentrum ‘t Spinneweb in het Margrietpark in Sappemeer. De Ouderenraad vindt dat ze niet alleen in het gemeentehuis moet vergaderen, maar dat zij ook de oudere inwoners in hun eigen omgeving moet opzoeken om met hen de problemen van de wijk of het dorp te bespreken.  

  • De zes zondagen vóór Pasen

    Op zaterdag 25 februari is er in de Grote Kerk aan de J.G. Pinksterstraat 5 te Veendam een liedboekmiddag, deze keer rond liederen die passen bij de periode vóór Pasen. Deze liedboekmiddag maakt onderdeel uit van het introductieprogramma voor het nieuwe liedboek dat in 2013 in veel protestantse kerken in gebruik is genomen. Onder de 1100 liederen is heel wat nieuw materiaal en de liedboekmiddagen zijn een leuke manier om stapsgewijs kennis te maken met nieuwe vormen, teksten en melodieën.
  • Goed jaar Groningse musea

    Musea trekken onverminderd veel belangstelling. Ook in 2016 wist de bezoeker de weg naar de musea in stad en provincie Groningen te vinden. Naast de vaste collectie en tentoonstellingen trokken de evenementen en festivals veel publiek. De Historische Dagen die Landgoed Verhildersum Leens al enige jaren in augustus organiseert werden door meer dan vijfduizend mensen bezocht.
  • Dementievriendelijke gemeenschap

    In 2017 wordt voortvarend verder gewerkt aan de dementievriendelijke gemeenschap in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Dit jaar staat in het teken van daadwerkelijk stappen zetten in de drie criteria van een dementievriendelijke gemeente: participeren in het dementienetwerk, zorgen voor goede publieksinformatie en het mogelijk maken van begeleiding op maat.

  • Koopavondoptredens

    De donderdagavonden vanaf 2 maart tot 18 mei zijn in de foyer van Cultureel Centrum vanBeresteyn weer de Koopavondoptredens. Uitzonderingen zijn 27 april (Koningsdag) en 4 mei (Herdenking). Wat ooit begon als een promotieavond om bezoekers te laten kennismaken met het theater is na 12 jaren uitgegroeid tot iets waaraan elk koor, orkest of artiest wil hebben deelgenomen. Meer dan 250 keer hebben bezoekers uit de hele regio genoten van de optredens van artiesten uit het hele noorden.

  • Inzameling plastic afval

    Menterwolde Gewoon (MG) heeft afgelopen donderdag 9 februari, tijdens de raadsvergadering, een motie ingediend overwegende dat het gescheiden inzamelen van afval wenselijk is en een bijdrage kan leveren aan het milieu.
    Hendrik Loots van MG geeft aan dat de gemeente Menterwolde dit natuurlijk al een aantal jaren doet en MG wil de Menterwolmers graag de mogelijkheid bieden om vrijwel alles separaat aan te leveren. Ook hoopt de hoeveelheid plastic zich thuis aanzienlijk op en niet iedereen heeft voldoende ruimte voor de zakken.

  • OUD en FIT

    Komt u moeilijker de trap op?
    Wordt zelfstandig boodschappen doen lastiger?
    Heeft u problemen met lopen?
    Wordt uw balans minder?
    Als u één of meer vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, is het programma OUD en FIT  misschien iets voor u! OUD en FIT is een trainingsprogramma dat gericht is op oudere mensen die in toenemende mate beperkingen in hun dagelijkse activiteiten ondervinden.
  • Inschrijving Duurzame Vonk

    Vanaf 1 februari is de inschrijving geopend voor de ideeënwedstrijd 'de Duurzame Vonk van Hoogezand-Sappemeer'. Inwoners met goede ideeën op het gebied van duurzaamheid krijgen de kans om die te realiseren. De winnende inzendingen krijgen een maximale financiële bijdrage van 3000 euro. Het inzenden van ideeën kan tot en met 13 maart. 
  • Carnavalsdisco

    Alaaf, ja jongens en meisjes op vrijdag 17 februari a.s. is er voor de basisschooljeugd CARNAVAL in het dorpshuis De Menterne te Muntendam. De entree is zoals altijd een kleine bijdrage p.p. Het belooft een geweldig SPEKTAKEL te worden. Wie komt er deze avond het MOOIST verkleed (is niet verplicht) Want natuurlijk mag je verkleed komen en wint de mooiste weer een prijs. Deze wordt gekozen door een onafhankelijke jury. Dus trek je mooiste carnavalsoutfit aan. Ook zijn onze eigen dj’s weer van de partij dus er mag gedanst worden. Ouders willen jullie de kinderen weer binnen weg komen halen.

  • Kinderfestijn in Zuidbroek

    Komende zaterdag is het weer zover! De kinderen in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar zijn van harte welkom in het gebouw Sound of Music aan de Heiligelaan 71C in Zuidbroek. De kinderen kunnen gratis naar binnen voor een gezellige vrolijke morgen. Het is een morgen vol verrassende dingen. Er wordt muziek gemaakt en gezongen. Soms is er een grappige poppenkast of andere gekkigheid en er is tijd voor een boeiend bijbelverhaal en spelletjes of knutselen. Natuurlijk worden de kinderen ook verwend met wat lekkers.

  • Kansrijk Groningen

    Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft op donderdag 9 februari de website www.kansrijkgroningen.nl gelanceerd. De nieuwe website biedt informatie over de subsidiemogelijkheden van de verschillende leefbaarheidsprogramma’s in Groningen voor bewoners om de leefbaarheid in hun eigen dorp of wijk te verbeteren. Het feestelijke moment werd gevierd met het hijsen van een Kansrijk Groningen-vlag bij de Juffertoren in Schildwolde.
  • Beste Vergaderlocatie

    Van der Valk Hotel Groningen-Zuidbroek A7 is op 23 januari jl. door de Nationale Meetings Award uitgeroepen tot winnaar van de ‘Beste Vergaderlocatie 2016 - Regio Noord’. Business-to-business staat bij Van der Valk Hotel Groningen-Zuidbroek A7 al jaren stevig op de kaart door haar ruime aanbod, service en dienstverlening.

    Beste Vergaderlocatie

  • Robot Meccanoid opent eLAB

    In Bibliotheek Hoogezand is op maandag 6 februari het eerste eLAB van de provincie geopend door wethouder Erik Drenth die zich daarbij liet assisteren door robot Meccanoid en Fiene Omlo. Het eLAB, dat zich midden in de bibliotheek bevindt, is een plek waar iedereen kennis kan maken met nieuwe technologie, zoals het programmeren van robots en 3D-printers. Biblionet Groningen, netwerkorganisatie van bibliotheken, richt zich met het eLAB op de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden.
  • Zorg bij leven en daarna

    Steeds vaker wordt er in de media uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp ouderenmishandeling. Het is een onderwerp dat helaas steeds grotere 
    vormen aanneemt. Maar wat houdt ouderenmishandeling nu precies in? Moeten we alleen denken aan fysieke mishandeling, of vindt ouderenmishandeling ook anderszins plaats?
    Zorg bij leven en daarna
  • Anne Kuik bezoekt in Midden-Groningen

    Het Groningse kandidaat-Kamerlid Anne Kuik, nr. 11 van het CDA, gaat 27 februari a.s. in het kader van de verkiezingscampagne op bezoek in Noordbroek en in Hellum. Anne Kuik: ‘Ik vind het belangrijk de verbinding te maken tussen ‘’politiek Den Haag’’ en de huiskamers in heel Nederland. Zeker voor de Groningers is dat van belang. Voor mij is het belangrijk om te horen wat er in de regio en de verschillende gemeentes speelt, zodat ik de belangen goed kan vertegenwoordigen.’ 
     
    Werkbezoeken
  • Elad in De Kandelaar

    Op 12 maart 2017 om 19.00 uur geeft christelijke brassband Elad uit Muntendam voor de tweede keer een uniek en gratis toegankelijk koralenconcert in De Kandelaar te Veendam. De band staat onder leiding van dirigent Gosse Reijenga. Ds. A.M. Postma zal tijdens het concert ingaan op de verschillende werken en wat vertellen over afkomst en betekenis. Samenzang is natuurlijk ook onderdeel van deze avond.

  • Aandacht voor G-tennis

    Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er verschillende mogelijkheden om aan sport te kunnen deelnemen. Tot voor kort behoorde daar niet de mogelijkheid bij om te kunnen tennissen in verenigingsverband. Tennisvereniging LTC NOHN in Sappemeer is een tijdje geleden gestart met het aanbieden van tennislessen aan mensen met een verstandelijke beperking, de G-sporters.
  • 4000 mensen bij fakkeltocht

    Duizenden Groningers hebben dinsdagavond 7 februari geprotesteerd tegen de gaswinning. De fakkeltocht werd voor het derde jaar op rij georganiseerd door Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging, met grote steun van cabaretier en drijvende kracht Freek de Jonge. Duizenden Groningers liepen mee in een fakkeloptocht tegen de gevolgen van de gaswinning. Die tocht kan zonder overdrijving historisch worden genoemd omdat nog nooit zo’n grote groep mensen protesteerde tegen de gevolgen van de gaswinning. De Vismarkt stond voor zeker driekwart vol.