juni 2016

  • Man aangehouden voor mishandeling

    De politie heeft vrijdag aan het begin van de middag een 23-jarige inwoner van Muntendam aangehouden op verdenking van mishandeling. De aanhouding volgde na een melding van een overval. Daar bleek al snel geen sprake van. De 23-jarige had in verwarde toestand de woning proberen binnen te dringen. Daarbij raakte de bewoner vermoedelijk gewond. Aan het begin van de middag kregen agenten een melding dat een bewoner van een woning aan de Kleine Venne zou zijn overvallen. Meerdere agenten waren snel ter plaatse en in de directe omgeving kon de 23-jarige man worden aangehouden.

  • Slootjesdag in de Gaast

    Als je weet waar je moeten kijken gaat er een (onderwater)wereld voor je open. Kom op zondag 12 juni naar natuurgebied de Gaast. Tussen de molen Weddermarke en de Kompenkolk organiseren IVN Bellingwedde, Staatsbosbeheer Westerwolde en Waterschap Hunze en Aa’s de slootjesdag. Er zijn tal van activiteiten op en rond het water.

  • Boekverkoop in Bibliotheek

    Van maandag 13 tot en met zaterdag 25 juni organiseert Bibliotheek Veendam een verkoop van afgeschreven boeken en dvd’s. Kinderboeken, spannende boeken, romans, informatieve boeken en dvd’s… alles wordt voor u uitgestald. Grijp dus deze uitgelezen kans om voor weinig geld alvast een vakantievoorraadje aan te leggen.

  • Challenge the future!!

    Vrijdagavond 24 juni is er een politiek jongerencafé bij Break out in Harkstede. DJ Arnoud zorgt voor muzikale ondersteuning en voor een afterparty! Het programma krijgt de titel CHALLENGE the FUTURE!! mee. Het bestuur van de PvdA afdeling Midden-Groningen is verantwoordelijk voor de organisatie. “We willen graag in gesprek met jongeren over de toekomst” zegt Cecile Brouwer, de jonge voorzitter van de afdeling.

  • Zorg bij leven en daarna

    Steeds vaker zien wij dat na een overlijden van een dierbare de nabestaanden met hogere uitvaartkosten worden geconfronteerd dan ze aanvankelijk hadden verwacht. Dat legt een enorme druk op velen van hen en dat in een toch al emotionele periode en zulks kan bovendien leiden tot onnodige onzekerheid en frustraties. 
    Zijn er wel voldoende bankgelden om alle uitvaartkosten te kunnen betalen? Moeten de nabestaanden zelf bijpassen en kunnen of willen zij dat wel? Kunnen zij alle uitvaartwensen wel uitvoeren? 
  • Autobedrijf Bultje breidt uit

    Het was al weer in 2010 dat Nico Bultje uit Muntendam de stap waagde om voor zichzelf te beginnen. Hij deed apk-keuringen, onderhoud en zorgde voor airco’s. En dat met succes. Inmiddels werkt vader Menno Bultje full-time mee. Hij is al vanaf zijn 16e jaar automonteur en schadehersteller en dus ook een vakman. Reden genoeg om eind van de zomer te starten met een schadeherstelbedrijf.

  • Krijtverven

    Het krijtverven is helemaal in op het moment. Het is redelijk gemakkelijk om je huis op te pimpen met, opnieuw, geschilderde decoraties. Denk bijvoor-beeld aan oude kastjes, dienbladen, plantenzuilen, bloempotten, spiegels enz.
  • ‘Een eldorado voor verzamelaars’

    Planten met gestreepte bloemkelken, mozaïek-getekend blad en veelzeggende namen als Jan-op-de-preekstoel, duivelstong en olifantsoor. Exotisch uitziende schaduwplanten die toch in Nederland goed winterhard zijn. Tuingoed Foltz in Meeden verzamelt al jaren botanische rariteiten en andere planten die verbazen door hun verschijningsvorm, kleur en/of geur.
  • Studiedag/ open dag Muziekvereniging ‘Oosterbroek’

    Op zaterdag 11 juni 2016 houdt muziekvereniging Oosterbroek een open dag in de ‘Sound of Music’ aan de Heiligelaan 71C te Zuidbroek. Er wordt deze dag flink gestudeerd voor de aanstaande buitenconcerten van 10.00 tot 14.30 uur en vanaf 15.00 uur is er Open Huis. De buitenconcerten worden gehouden op 9 juli in Noord- en Zuidbroek
     
  • Hans Nijland spreker op ouderavond

    De Inspecteur Amerikaschool is in beweging. Letterlijk en figuurlijk. In het kader van de gezonde school leren de kinderen allerlei pleinspelen. Bewegen is fijn. Spelenderwijs leren de kinderen belangrijke sociale vaardigheden als geven en nemen, samenwerken, incasseren en voor jezelf opkomen. Daarnaast is dit schooljaar gestart met een project talentontwikkeling. In een korte film kregen de ouders op een feestelijke ouderavond donderdagavond 26 mei een impressie te zien.
  • Rangeerdiploma’s in het station

    Op zaterdag 11 en zondag 12 juni aanstaande regent het weer rangeerdiploma’s bij de modelspoorbaan van Modelrailgroep Veendam in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. Ook is het mogelijk om met uw eigen treinen te rijden.
    Er is voor het hele gezin wat te doen. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven bij de modelbaan, terwijl de nieuwe expositie ‘Reizen per Spoor in de jaren ’50 - op vakantie naar Zwitserland’ oude spoorwegtijden doet herleven. Ter afsluiting kunt u in het Museumcafé onder het genot van een kop koffie of thee oude spoorwegfilms bekijken.

  • ‘Kerkenpad’

    In de zomer van 2015 is er voor het eerste een “kerkenpad” in Oost-Groningen georganiseerd. Het idee ontstond binnen kerkelijke gemeenten en plaatselijke commité’s van de Stichting Oude Groninger Kerken. Toen stelden 18 kerken hun deuren open voor een breed publiek. In elke kerk was een kundige “verteller” aanwezig en vaak werd het orgel bespeeld en/of was er een expositie te bezichtigen. Het aantal bezoekers en de reacties waren zodanig er nu een vervolg komt: zaterdag 18 juni staan de deuren van 20 kerken open, van 11 - 16 uur.

  • Afval Aanbreng Punt 1 juli gesloten

    Het college van Burgemeester en wethouders van Menterwolde heeft besloten dat het afval Aanbreng Punt van de gemeente Menterwolde per 1 juli aanstaande wordt gesloten. Het Afval Aanbreng Punt aan de Oosterweg in Muntendam wordt niet meer gebruikt. Na de sluiting van deze locatie kunnen inwoners van de gemeente Menterwolde terecht op de Afval Aanbreng Punten in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.

  • Preventief toezicht Menterwolde opgeheven

    Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben de begroting van Menterwolde voor het jaar 2016 goedgekeurd. De gemeente Menterwolde staat er financieel weer beter voor. Dat is aanleiding voor de provincie om het preventief begrotingstoezicht ook op te heffen. Vorig jaar kwam de gemeente onder curatele van de provincie te staan omdat de gemeentelijke begroting niet sluitend was. Dit voorjaar stelde de gemeente een nieuwe begroting op waarbij werd bezuinigd op een aantal aspecten.

  • Open Dag Aero Club Fivelingo

    Aero Club Fivelingo (ACF) organiseert op zaterdag 18 juni op het modelvliegveld aan de Garreweersterweg 16 in Appingedam een Open Dag. Clubleden zullen hun modellen, die een spanwijdte van 60 centimeter tot bijna 3 meter hebben op de grond en in de lucht showen.
    Met diverse vliegdemonstraties zullen zij met hun vliegtuigen, drones, helikopters, straalvliegtuigen en schaalmodellen, bezoekers kennis laten maken met de technisch zeer interessante modelvlieg hobby. Spectaculair zijn de straalvliegtuigen die door hun snelheid en wendbaarheid voor spectaculaire demonstraties zorgen.

  • Splitsing Woningcorporatie Steelande

    Woningcorporatie Steelande heeft de intentie Steelande wonen te splitsen in twee gebieden, te weten Hoogezand-Sappemeer en Groningen (Hoogkerk/Oosterhoogebrug). Wierden en Borgen zal dan met het deel Groningen fuseren en Groninger Huis zal met het deel Hoogezand-Sappemeer fuseren. Het doel is dat per 1 januari 2017 dit proces is afgerond.

  • Museum collectie ter Borg

    Hans Hoekman, sinds 2005 voorzitter van de Raad van Commissarissen van Avebe (Aardappelmeel Verkoop Bureau), spreekt op zondagmiddag 19 juni 2016 in het Museum Collectie ter Borg in Ommelanderwijk, waar ook de Stainkroeg van Geert en Alie Panman gevestigd is.
    In het Museum Collectie ter Borg wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van de particuliere en cošperatieve aardappelzetmeelindu-strie. Thans is Avebe de enige, maar Europees grootste, aardappelmeel-fabrikant, waar de veenkoloniale regio trots op is.

  • Bewegen en dementie

    Uit onderzoek blijkt dat bewegen goed is voor mensen met dementie. Door beweging breng je de hersenen ook in beweging. Daarmee kun je dementie vertragen en omstandigheden verbeteren. Door actief bezig te zijn gaan mensen met dementie bijvoorbeeld ‘s nacht rustiger slapen, beter eten, verbetert de conditie en worden zij actiever. Een fysiotherapeut geeft tips tijdens het Alzheimer Café Hoogezand Sappemeer van woensdag 15 juni.
    Elke derde woensdag van de maand vindt het Alzheimer Café Hoogezand Sappemeer plaats in ZINN-locatie De Burcht, Van der Duyn van Maasdamweg 250, Hoogezand.

  • Het is weer zomer dus zonwering is nodig

    De Groot Zonwering is een reeds lang bestaand zonwering-bedrijf, opgericht in 1975. Er is binnen het bedrijf derhalve veel ervaring, vooral omdat we ons alleen op zonwering en enkele aanverwante artikelen hebben gespecialiseerd. Naast zonwering en rolluiken zijn dit overkappingen, garagedeuren, horren, binnenraambekleding (ook voor Velux dakramen) en prachtige buitenjaloezieën. En dit niet alleen voor particulieren, natuurlijk ook voor bedrijven. 
  • Collectanten gezocht

    Ieder jaar wordt er voor het KWF gecollecteerd in Nederland. “Vorig jaar viel ons op dat er in bijna de helft van de straten in Muntendam niet wordt gecollecteerd, door te kort aan collectanten. Dit willen we heel graag veranderd zien! Dus hebt u in week 36 ongeveer 1 uur tot maximaal 3 uur tijd over, meld u zich dan aan. Help ons om een vuist te maken tegen kanker.”

  • Aftrap Taalhuis Midden-Groningen

    Tijdens de feestelijke opening van het MAC in Muntendam zullen Wethouder Thea van der Veen en Corine Rockers van de Stichting Lezen en Schrijven de aftrap van het Taalhuis Midden-Groningen doen. Het Taalhuis is voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken, lezen en schrijven óf die beter wil lezen en schrijven voor zijn werk. Maar ook voor ouders die hun kind graag zouden willen voorlezen of voor wie lezen en schrijven op internet lastig vindt.

  • Nieuw in Zuidbroek!

    Heeft u altijd al een keer een mooie portretfoto van uw kinderen, uw gezin of misschien wel van uzelf willen hebben? Of wilt u een foto van de kleinkinderen kado geven aan opa & oma? Dat kan vanaf 1 juli bij Tamara Ellens Fotografie in Zuidbroek! Tamara heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan en diverse opleidingen en workshops gevolgd. Nu opent zij haar eigen professionele fotostudio aan de Heiligelaan 27 in Zuidbroek.
  • Uitslagen Zuvoc stratenvolleybal

    Op het sportterrein aan de Heiligelaan werd op 6 en 7 juni voor de 34e keer het door Zuvoc georganiseerde stratenvolleybaltoernooi gehouden. Door de 29 teams werd met volle overgave en veel plezier om de overwinning gestreden. Dankzij uitstekende weeromstandigheden kunnen we terug kijken op een geslaagd toernooi, mede dankzij de spon- soren en vrijwilligers. Aan het eind van het toernooi werden de prijzen in de kantine van ZNC uitgereikt aan de winnende teams.

  • Aaierlegger Award

    De Aaierlegger-Award is een Meedener onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon, vereniging of instelling die in een bepaalde periode van bijzondere betekenis is geweest voor de Meedener gemeenschap of een prestatie heeft geleverd van formaat. Tijdens de afsluitende feestavond van de feestweek is de Aaierlegger Award 2016 uit-gereikt aan mevrouw Sjoukje Smid-Van der Velde. Het is voor het eerst dat de award aan een vrouw word uitgereikt.
  • De Heemtuin heeft Mammoetpad

    Afgelopen vrijdag werd er in De Heemtuin te Muntendam een Mammoetpad geopend door burgmeester Rein Munniksma en een aantal kinderen. Als eerste hield Peter Rutgers van stichting WerkPro een openingswoord, daarna kwam burgemeester  Rein Munniksma aan het woord.
    Samen met een aantal kinderen groef Munniksma, als openingshandeling, de botten van een Mammoet op. Deze moesten als een puzzel in de vorm van een Mammoet gelegd worden.
  • Aanpassing bestemmingsplan Heemtuin

    Aan de westzijde van Muntendam ligt De Heemtuin en het natuurpark ‘Tussen de Venen’. Voor de Heemtuin is een bedrijfsplan opgesteld met als uitgangspunt een structureel gezonde exploitatie rondom vijf thema’s: duurzaamheid, horeca, groen, re-integratie & zorg en rust & ruimte. Om verdere ontwikkeling van deze thema’s mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeente Menterwolde stelt zelf echter geen bestemmingsplannen op. Hierom wordt aan BügelHajema Adviseurs de opdracht gegeven om een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor De Heemtuin.

  • Feestelijke opening MAC

    Op 23 juni wordt het MAC Menterwolde in de Menterne te Muntendam op feestelijke wijze geopend door de wethouders Lian Veenstra en Thea van der Veen. Na de opening is er de presentatie van alle activiteiten, een lekker hapje en drankje, een springkussen voor kinderen én muziek.

  • Muntendam krijgt ‘Dokter Maarsinghplein’

    Op verzoek van enkele inwoners van Muntendam, met ondersteuning van de Stichting Archief Muntendam en de Dorps-adviesraad Muntendam, heeft het college, na consultatie van de straatnamencommissie, besloten het plein nabij het appartementencomplex De Tibbe in Muntendam een naam te geven.
    Het plein krijgt de naam Dokter Maarsinghplein met daaronder de tekst: 1933-1997. In Muntendam waren in de periode 1933 tot 1997 drie huisartsen gevestigd met de naam Maarsingh.

  • Weekblad Tussenklappen wordt MiddenGroninger.nl

    Vooruitlopend op de herindeling van de drie gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde gaat weekblad Tussenklappen m.i.v. 15 juni 2016 verder onder een andere naam. Weekblad MiddenGroninger heeft een editie Tussenklappen en verschijnt, zoals u gewend bent, iedere woensdag in de gemeente Menterwolde in een oplage van 6.300 exemplaren. Alleen de naam verandert, maar voor de rest blijft het uw weekblad, vertrouwd en van ons allemaal.

  • Informatiebijeenkomst huidkanker

    Treant Zorggroep houdt op maandagavond 27 juni een informatiebijeenkomst over huidkanker. Van 19.30 tot 21.30 uur kunnen geïnteresseerden in inloophuis Sigrid’s Garden terecht voor informatie over de risico’s van huidkanker, het beschermen van de huid en het leren controleren van de huid. Want hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. 
  • Sponsoravond MHC Dash

    Met een bezoek van Hans Robben (vader van…) is de sponsoravond van MHC Dash op 31 mei weer een groot succes geworden. Alle sponsors en vrienden van MHC Dash waren uitgenodigd om naar zijn voetbal verhalen te luisteren. Ook vertelde hij hoe het was een succesvol kind als Arjan Robben in een gezin te hebben. Kritische vragen konden er natuurlijk ook worden gesteld. Hans wist daar op zijn manier altijd wel weer raad mee. Eén ding is ons wel duidelijk geworden; in de voetbalwereld is niks wat het lijkt!
  • Dag en nacht extra bussen tijdens TT

    Van donderdag 22 t/m zondag 26 juni rijden dag en nacht extra bussen voor bezoekers van de TT-races en het TT-festival in Assen.
    Bus Station - TT-circuit (lijn 1)
    Buslijn 1 rijdt op veel momenten extra ritten. Van vrijdagmorgen 23 juni 6.30 tot zondagavond 22.00 uur rijdt lijn 1 dag en nacht minimaal drie keer per uur.

    Extra buslijn Station - Witten - Witterzomer (lijn 2)
    Voor bezoekers van het TT-festival vanaf campings rondom Witten en Witterzomer rijdt de speciale lijn 2. Deze lijn rijdt zowel ’s avonds als ’s nachts op donder-dag, vrijdag en zaterdag.