april 2015

  • LinQhost maakt registratie aardbevingstrillingen mogelijk

    TNO legde in 2014 een netwerk aan van ruim 200 gevoelige trillingssensoren in het Groningse aardbevingsgebied. Al afgelopen week werd duidelijk dat dit netwerk met nog eens 200 sensoren versneld wordt uitgebreid naar 400. Met dit meetnet willen NAM en TNO inzicht krijgen in de relatie tussen de trillingen en opgetreden schade. LinQhost in Zuidbroek host en beheert verschillende applicaties en zorgt voor ontvangst en veilige opslag van de trillingsdata.

  • Feestelijke (her)opening ApothekeR mode

    Er stond een grote menigte voor de damesmodezaak in Veendam om de opening mee te maken. Vrijdagmiddag 3 april om half 2 ’s middags was het dan zover. Wendelien en Hillegonde, de dochters van eigenaresse Hennie Apotheker, verrichten de openingshandeling. Daarna kon iedereen onder het genot van een hapje en drankje de winkel gaan bekijken. 
  • Kamermuziek op cello, piano en contrabas

    Met veel plezier en genoegen, kondigt het bestuur van stichting Muziek & Kunst haar volgend kamermuziekconcert aan, welke gepland staat op zondag 12 april a.s. in het Huis voor de Kunst. Het is alweer het laatste concert, uit de serie kamermuziekconcerten van dit seizoen waarbij Christiaan van Hemert ( cello ), Stefanie Rotzsch ( piano ) en Jan Fokkema ( contrabas ) het publiek zullen weten te raken met hun muzikaliteit en bevlogen samenspel.

  • ‘De iPad als gezinslid’

    Dinsdag 14 april geeft Jolanda Robben, mediacoach van de Bibliotheek, een lezing in Bibliotheek Meeden over de rol van de iPad in het gezin. In januari 2010 toonde Apple-topman Steve Jobs de iPad voor de eerste keer aan het publiek. Deze tablet-pc heeft in vijf jaar tijd de wereld veroverd. In de laatste drie maanden van 2014 bezat 61 procent van de Nederlandse huishoudens één of meer tablets.

  • Noordelijke Kwekerijendagen

    Gespecialiseerde plantenfair met verkiezing ‘Plant van het Noorden’. Vroeg in het seizoen treffen topkwekers, tuinkunstenaars en plantenverzamelaars elkaar tijdens de Noordelijke Kwekerijendagen bij Tuingoed Foltz in Meeden. Dit jaar vindt deze gespecialiseerde plantenfair plaats op zaterdag 11 en zondag 12 april. Meeden is dan even het centrum van tuinminnend Nederland.
  • Openingstijden Treant Zorggroep

    In verband met de naderende feestdagen gelden in de ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep gewijzigde openingstijden. Op maandag 6 april (Tweede Paasdag), maandag 27 april (Koningsdag), dinsdag 5 mei (Bevrijdingsdag), donderdag 14 mei (Hemelvaart) en maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag) zijn de poliklinieken, radiologie- en functieafdelingen en de klinisch chemisch laboratoria gesloten. Ook is er deze dagen geen bloedafname van de trombosedienst. De poliklinische apotheek van het Scheper is alle dagen 24 uur per dag open voor de zorg rondom geneesmiddelen.

  • De Stille kracht in Noordbroek.

    Ieder jaar in februari begint het telefoneren, om de collecte voor het Reumafonds in Noordbroek te organiseren. Dit jaar zijn er 6 Jubilarissen bij. Na afloop van deze collecte, kregen de jubilerende collectanten, te weten, Lina Westerdijk ( 25 jr.) Harma de Wal,  Thea Oldenburger,  Heleen Menzinga,  Ina Winter en Mary Kingma (20 jr.) voor hun niet aflatende inzet, steun en motivatie een persoonlijk cadeau met logo en inscriptie uitgereikt.

  • Info over het Energielabel

    Op donderdagavond 16 april houdt de coöperatieve vereniging Duurzaam Menterwolde, in het Multifunctioneel Centrum aan de Schoolstraat in Noordbroek, een openbare bijeenkomst met als thema ”Het energielabel, alles wat u weten wil”. Jos Leber, lid van de werkgroep duurzame energie van de dorpsvereniging Midwolde, vertelt over de Trias Energetica. Dit is een driestappenstrategie om energie te besparen. In het kort komt het hier op neer: 1. Beperk de energievraag. 2. Gebruik duurzame energie. 3. Indien nodig: gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt en zo schoon mogelijk.

  • DigiDesk

    Heeft u vragen over digitale media? Of loopt u tegen problemen aan? Kom dan naar DigiDesk, het maandelijkse inloopspreekuur in de bibliotheken van Veendam, Oude Pekela en Meeden. Bij DigiDesk kunnen bezoekers gratis terecht voor allerlei vragen op het gebied van digitale media. Tijdens het spreekuur kan men vragen stellen over nieuwe media als e-books, tablets en social media.

  • De Scheepsjoagers in de Jordaan

    Op zaterdagavond 11 april a.s. houdt Shantykoor ‘De Scheepsjoagers’ haar jaarlijkse donateursavond. Al wekenlang is het koor o.l.v. Nico Dijkman bezig met de voorbereidingen. Het wordt een avond vol gezelligheid, muziek en sfeer!!! Het thema van de avond is: “De Scheepsjoagers in de Jordaan”. Het donateursconcert wordt natuurlijk weer gehouden in De Menterne te Muntendam en begint om half acht.

  • Worstenactie

    VOLO Meeden gaat op 10 april weer haar jaarlijkse worstenactie houden. Huis aan huis wordt droge worst te koop aangeboden. Een deel van de opbrengst is voor de gymvereniging. “We hebben pas een grote uitvoering gegeven en we kunnen het geld van de worstenactie dan ook prima gebruiken” aldus penningmeester Ina Baarda.

  • Concert Nationaal Politie Orkest op 5 mei een

    De 4/5 mei commissie Zuidbroek is zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen druk bezig met de voorbereidingen van herdenking en bevrijding. Henk Habing, voorzitter van deze enthousiaste groep mensen, is al sinds jaar en dag naast politieman tevens muzikant en bestuurslid van het Nationaal Politie Orkest. “In het zeer drukke programma in binnen- en buitenland van dit orkest hebben we in nauwe samenwerking met de gemeente Menterwolde het voor elkaar gekregen, dat op 5 mei 2015 (Bevrijdingsdag) dit orkest voor het geven van een bevrijdingconcert naar Zuidbroek komt. 

  • Rein Munniksma waarnemend burgemeester

    Menterwolde heeft per 16 april a.s. een waarnemend burgemeester voor onbepaalde tijd in de persoon van Rein Munniksma. Hij is benoemd door de Commissaris van de Koning van Groningen en ook reeds beeidigd en kan dus aan het werk. De officiele installatie door de gemeenteraad van  Menterwolde zal later plaatsvinden.
    De heer Munniksma heeft een uitgebreide bestuurlijke ervaring. Zijn politieke loopbaan is hij in 1978 begonnen als wethouder/loco-burgemeester van de gemeente Opsterland. Daarna is hij burgemeester geweest van de gemeenten Anloo en Aa & Hunze.  Hij is lid van de PvdA en sinds april 2007 lid van het college van gedeputeerde staten van de provincie Drenthe.

  • Koopavondoptreden

    Donderdag 16 april een bijzonder Koopavondoptreden, in de foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn, van Salonorkest Las Ninas y Compadres. De ‘Maestro’ neemt afscheid! Het salonorkest Las Ninas y Compadres heeft tien jaren onder de bezielende leiding gestaan van dirigent George van der Kam. Nu vindt hij de tijd gekomen om het dirigeerstokje neer te leggen en het muzikale voortouw over te dragen aan zijn opvolger Jelte Duister.

  • Ubbo Emmius steunt schoolkinderen Cocota

    Vanaf het begin van dit schooljaar werd er op Ubbo Emmius Veendam actie gevoerd door de World Servants voor het bouwen van klaslokalen voor een basisschool in het dorp Cotoca in Bolivia. Drie oudleerlingen van de school namen hierin het voortouw.

    Uiteindelijk werd er, door diverse acties, in totaal maar liefst € 2300,- ingezameld door de leerlingen voor de kinderen van Cocota. De bekendmaking en overhandiging van het bedrag was vorige week in de kantine van de school.

  • Interkerkelijke vrouwenochtend

    Uitnodiging voor alle vrouwen uit Muntendam e.o. om naar de interkerkelijke vrouwenochtend te komen die dinsdag 21 april om 10.00 uur wordt georganiseerd in de Baptisten kerk van Muntendam. Hannie van der Berg uit Veendam is als spreekster uitgenodigd en ze zal spreken over het thema: Weet wie je bent: Identiteit in Christus. Verder is er tijd om met elkaar te praten onder het genot van een kopje koffie of thee.

  • Total Foot Care gaat verhuizen

    Al enige tijd weet men de pedicure praktijk Total Foot Care te vinden in Veendam. Total Foot Care is een Medisch Pedicure Praktijk. Bij een medisch pedicure kunt u terecht bij doorverwijzingen met betrekking tot het behandelen van de diabetische en reumatische voet maar natuurlijk ook  voor een basisbehandeling voor bv het verwijderen van eelt of likdoorn.  De gediplomeerd Medisch Pedicure en eigenaar Andrea Lanting is tevens bekwaam in het zetten van een nagelbeugel, om een ingroeiende nagel te voorkomen.
  • Werken in Duitsland

    De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag ingestemd met twee moties van het VVD-Kamerlid Karin Straus om het voor jongeren met een MBO-diploma gemakkelijker te maken in Duitsland te gaan werken. De VVD in Groningen is hier zeer tevreden mee: dit biedt kansen voor MBO-geschoolde jongeren in Groningen.

  • Liroja Fashion modeshow in Menterne

    Dinsdagavond 7 april was er weer een modeshow in De Menterne. Deze werd gegeven door Liroja Fashion uit Vlagtwedde. Vele lokale kinderen, mannen en vrouwen showden de nieuwe zomerkleding van Liroja. Het publiek was enthousiast en de modellen leken wel volleerd! Veel talent dus in Menterwolde...
    Het was een gezellige succesvolle avond. Op 6 oktober wordt er weer een modeshow gegeven door Liroja en dan wordt de nieuwe najaarscollectie geshowd.

  • “Week van de teek”

    Van 13 t/m 19 april is het “week van de teek”. Een speciaal in het leven geroepen week waarop er landelijk extra bewustwording wordt gecreëerd over de gevaren van deze kleine, maar niet ongevaarlijke beestjes. De lente is weer begonnen! De tijd waar-in we weer volop zin krijgen in de zomer, er met zijn allen actief op uittrekken en tal van buitenactiviteiten ondernemen. Echter is de start van de lente ook de start van het tekenseizoen dat veelal duurt tot en met oktober en dienen we weer extra op te passen voor tekenbeten.

  • ThuishuisOh gut oh grut

    Het afgelopen jaar hebben we, samen met een aantal andere Thuishuisonderneemsters, de VVE cursus van Uk en Puk gevolgd. Deze cursus werd gegeven door Cedin, iedere keer bij één van de Thuishuizen op locatie. We hebben hier weer veel nieuwe methodes geleerd, wat we wel wisten, weer opgefrist en opnieuw geleerd om toe te passen.

  • Dualis zingt Jesu meine Freude

    In het weekend van 17 april presenteert Kamerkoor Dualis zijn nieuwste programma ‘Echo van de Ziel’, met daarin centraal Bachs meest bekende motet Jesu, meine Freude. Op vrijdag 17 april is het concert te beluisteren in de Nicolaïkerk in Appingedam, op zaterdag in Rhauderfehn (Dl.) en op zondag in de Salvatorkerk in Groningen. De toegang is gratis.

  • Concert door Amateurmusici

    Zondag 19 april 2015 organiseert de St. v. Oeckelenorgel in de PKN kerk aan de Kerkstraat te Muntendam een concert dat gegeven wordt door amateurmusici. Het van Oeckelenorgel wordt bespeeld door Roelf Wind, Douwe Jan Dijkstra, Bram Hulsebos, Gert Jan Farenhorst, Maas Stoffer, Mieke Trip en Minke Eppinga. Wouter Bustin speelt dwarsfluit en wordt begeleid door Mieke Trip op het van Oeckelenorgel. U bent van harte uitgenodigd op dit bijzondere concert, waar u o.a. kunt luisteren naar muziek van Joh. Seb. Bach, Albert de Klerk en Fr. Kuhlau. Een vrije gift bij de uitgang, consumpties gratis.

  • MenterA Runners lopen Marathon Rotterdam

    Afgelopen zondag heeft een aantal MenterA Runners de Marathon van Rotterdam gelopen. In een stralend voorjaarszonnetje hebben alle lopers gedaan wat er van ze verwacht werd, nl. ruim 42 km hard lopen. Samen met bijna 12.500 andere lopers heeft een ieder naar vermogen gelopen. Het einddoel: Coolsingel, plus een mooie medaille heeft iedereen bereikt.
  • Jong Toveroos speelt Anne en Almaz

    Een moeder wordt geboren samen met haar kind.
    Ze groeit terwijl haar kind opgroeit.
    Ze heeft pijn als haar kind pijn heeft.
    Ze is gelukkig als haar kind gelukkig is.
    Ze voelt zich machteloos als ze haar kind niet kan helpen.
    Aan het begin van de voorstelling, op 18 april in de dorpscentrum De Broeckhof, ontmoeten we twee moeders, met hun dochters in de armen. Verschillende tijden, verschillende werelden. Hoe zal het hen vergaan? In deze tijd waarin onze wereld onder vuur ligt speelt Jong Toveroos een stuk over een tijd waarin miljoenen mensen hun leven niet zeker waren.

  • Fietstocht richting Onstwedde en Stadskanaal

    Op zondag 26 april 2015 organiseert de Culturele Raad Muntendam een fietstocht. De tocht is ongeveer 55 km lang en gaat richting Onstwedde en Stadskanaal. Onderweg wordt een aantal keren gestopt voor een kop koffie of thee. Er is dan gelegenheid om een museum en een siertuin te bekijken. De start is ’s ochtends bij De Menterne in Muntendam. Bij terugkomst wordt er een heerlijke kop snert geserveerd.

  • Menterwolde neemt afscheid van Eduard van Zuijlen

    Eduard van Zuiljen, neemt afscheid als burgemeester van Menterwolde. Hij gaf maandag 13 april een afscheidsreceptie in MFC De Menterne te Muntendam. Het was een bomvolle zaal afgelopen maandagmiddag. Veel mensen uit de gemeente Menterwolde, maar ook van ver daar buiten kwamen afscheid nemen van Eduard van Zuijlen.
  • Inloopspreekuur e-books

    Vrijdagmiddag 17 april houdt Bibliotheek Meeden een inloopspreekuur e-books. Mensen kunnen hier terecht met hun vragen over het lenen van digitale boeken. Sinds vorig jaar hebben bibliotheekleden met hun abonnement gratis toegang tot e-books. Leden kunnen kiezen uit meer dan 8.500 e-books waaronder thrillers, romans, informatieve boeken en kinderboeken. De boeken kunnen gelezen worden op een computer, tablet, telefoon of e-reader en zijn eenvoudig te lenen via de website.

  • Modeshow en koopavond

    Donderdag 23 april organiseert Margreet Dik, Compressie & Mammacare specialist, in samenwerking met Fysiotherapie Menterwolde, in dorpshuis De Menterne te Muntendam, de jaarlijkse modeshow van de nieuwste collectie Mammacare lingerie en badmode. Tevens is het mogelijk om speciaal lingerie, badkleding en toebehoren bij/na borstkanker te kopen.
    Diverse mannequins tonen tijdens de-ze show de nieuwste collectie badmo-de, lingerie en toebehoren voor 2015.
    De deur is vanaf 18.00 uur open en de toegang is gratis. De avond duurt van 18.30 - 21.00 uur.

  • Brundibár: kinderopera om oorlog te vergeten

    Op zaterdag 18 en zondag 19 april vindt in het station van Zuidbroek de eerste van een reeks uitvoeringen plaats van de kinderopera Brundibár. Het Jeugdkoor van de Kielzog Koorschool onder leiding van Wim van de Laar werkt hierin op een bijzondere manier samen met het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Het Jongerenkoor vult de voorstelling aan met enkele Jiddische liederen, waardoor er een programma van een uur ontstaat.

  • 8e Meeden Beweegt

    De 8e editie van Meeden Beweegt, van maandag 20 tot en met vrijdag 24 april, staat in het teken van de historie van het dorp Meeden. Vrijwilligers van de Historische Kring Menterwolde staan elke dag op één of meerdere plekken in het dorp om daarover minder bekende historische feiten te vertellen. 
    De Werkgroep Meeden Beweegt kiest als organisator jaarlijks een thema. Eerder waren dat onder meer flora en fauna, sport, speciale verzamelingen en kunst. 
     
  • Voorjaarsmarkt in de Heemtuin

    Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen in Muntendam houdt op zaterdag 25 april 2015 de jaarlijkse voorjaarsmarkt. Volwassenen en kinderen kunnen genieten van de vele kramen op de markt. Het weer wordt mooier en de knoppen zitten weer aan de bomen. Dat kan maar één ding betekenen: het voorjaar komt eraan! Reden dus om een bezoek te brengen aan de voorjaarsmarkt van De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen. De markt biedt diverse kraampjes met producten voor huis, tuin en ontspanning en informatie over activiteiten uit de regio.

  • Skyline van Zuidbroek

    Langs de rand van de A7 bij Zuidbroek, op het bedrijventerrein ‘De Gouden Driehoek’, zie je opeens iets bijzonders; een reuzenrad. Kroeze Constructie Zuidbroek heeft in opdracht dit reuzenrad gebouwd voor Lamberink Reuzenradbouw uit Overschild. Kroeze Constructie is een allround staalconstructiebedrijf, dat gespecialiseerd is in maatwerk en vergaande dienstverlening.