februari 2015

  • Muntendammer aangehouden voor mishandeling

    De politie heeft een 32-jarige inwoner van Muntendam op het Boven Westerdiep aangehouden voor mishandeling. Hij sloeg in de nacht van zaterdag op zondag zonder enige aanleiding een 22-jarige inwoner van Wildervank in zijn gezicht. Het slachtoffer raakte daarbij licht gewond. Daarna reed de man uit Muntendam op zijn fiets weg. Doordat men een goed signalement van de verdachte had doorgegeven konden de agenten hem even later aanhouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

  • Kritisch Menterwolde zoekt aansluiting bij Groninger Belang

    Kritisch-Menterwolde heeft zich in September 2014 als vereniging aangesloten bij Groninger Belang. Wij hebben dit gedaan omdat we nog meer willen opkomen voor de inwoners van onze gemeente in Menterwolde en ver buiten de gemeente grenzen.

    Op de kandidatenlijst van Groninger Belang heeft kritisch-Menterwolde 4 kandidaten staan waarvan Matty Siersema op een verkiesbare plek.
    Daarnaast heeft Kritisch-Menterwolde
    Markus Ploeger
    Maarten Keuning
    Cor Huis
    Aangedragen om de kandidatenlijst in te vullen.

  • Centrumregeling beschermd wonen

    Eén van de nieuwe taken voor de gemeenten is de zorg voor beschermd wonen, inloop GGZ en begeleiding maatschappelijke opvang en vrouwen opvang. Hiervoor krijgt men een rijksbijdrage. In de provincie is afgesproken dat de gem. Groningen centrumgemeente is bij de uitvoering. De regeling werd pas laat duidelijk, daarom geldt een voorlopige looptijd van één jaar. Er is i.p.v. een Gemeenschappelijke regeling gekozen voor de nieuwe lichtere vorm, een BVO (Bedrijfs Voering Organisatie). Beschermd wonen komt gelukkig weinig voor in onze gemeente.

  • Diplomazwemmen Van der Valkbad

    Zaterdag 31 januari werd onder grote belangstelling van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s het examen voor de zwemdiploma’s A, B en C georganiseerd.
    De examencommissie werd gevormd door juf Anita, juf Erica en juf Ineke. Namens het NRZ/NPZ was er deze keer geen afgevaardigde. Alle kinderen zijn geslaagd!
     
    Tijdens het diplomazwemmen waren er afgevaardigden van zwemvereniging de Pinquin en duikvereniging Kontiki, die de geslaagde kinderen gratis proeflessen aanbood.
     
    Diploma A
  • Groninger Belang

    Op 18 maart 2015 valt er wat het Groninger Belang betreft écht iets te kiezen. Maar liefst 16 lokale partijen actief in de provincie Groningen hebben hun krachten gebundeld en werken samen in de nieuwe provinciale partij het Groninger Belang. Daarmee is het Groninger Belang een nieuwe partij op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen 2015, maar zeker geen onervaren partij.

  • Groninger Dorpendag 2015

    Op 14 februari vormt de onderwijslocatie Campus Winschoten dé ontmoetingsplek voor iedereen met hart voor Groninger dorpen en het Groninger platteland. Dan organiseert Groninger Dorpen samen met een creatieve werkgroep en vele enthousiaste betrokkenen voor de derde keer de provinciale Groninger Dorpendag. Het gevarieerde programma belooft een afwisselende dag vol energie - boordevol initiatief en inspiratie uit en voor de dorpen en het platteland!

  • Kinderen in Roemenië

    Kinderen, ze wonen in de EU, waar zijn hun rechten, wie beschermd hen. De buiten temperatuur is op dit moment 7 graden, maar zeg nu zelf toch geen temperatuur om op blote voeten, zonder jas en bescherming buiten te lopen. Hun voeten zijn zo koud dat ze het niet meer voelen ook niet wanneer er een wondje komt door de stenen, de gevolgen zijn erg groot verschrikkelijke wonden en ontstekingen en geen medische zorg.

  • Theatercafé

    Iedere eerste vrijdag van de maand organiseert werktheater Môi een theatercafé. De avond begint om 19.00 uur met een inloop en om 19.30 uur beginnen we met een workshop. Onder leiding van een theaterdocent worden er verschillende oefeningen gedaan die de deelnemers kennis laten maken met de verschillende aspecten van theater maken. Naast de workshop is er volop gelegenheid om kennis te maken met de andere deelnemers en voor een gezellig praatje onder het genot van een hapje en een drankje. Het theatercafé vindt plaats in de theaterwerkplaats van werktheater Môi.

  • Nieuw initiatief Thuiskok Evert Stoel

    Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Evert Stoel, ik ben sinds kort thuiskok bij www.Thuisafgehaald.nl. Graag wil ik uitleggen wat dit inhoudt. Het idee ontstond in een Utrechtse achtertuin toen men lekkere luchtjes van de buurvrouw rook die aan het koken was en toen zijn de initiatiefnemers bij de buurvrouw een maaltijd gaan halen. Aan de ene kant heb je mensen die graag koken en wel een portie kunnen missen.

  • Geslaagde uitvoering Toveroos

    Toneelvereniging Toveroos mocht afgelopen zaterdag de spits afbijten in de Noordsuythoeve in Noordbroek. Zij waren namelijk de eerste vereniging die een toneeluitvoering kon geven in dit nieuwe MFC.
    Voor ruim 130 bezoekers werd het stuk zilveruitjes en augurken opgevoerd. Het publiek genoot met volle teugen en na afloop waren er dan ook alleen maar complimenten.

  • Aardbevingsschade

    Namens alle fracties diende de heer Buffinga (SP) een motie vreemd aan de orde van de dag in m.b.t. schadevergoeding aardbevingen. Het blijkt dat in Meeden en een deel van Noordbroek schade niet wordt vergoed, omdat men buiten het ‘bevingsgebied’ zou liggen. Dit terwijl het duidelijk is dat dat en de gaswinning oorzaak zijn. Het college wordt gevraagd om binnen 6 weken na publicatie van het gasbesluit hiertegen, zo mogelijk met de andere Groninger gemeenten, bezwaar in te dienen. Hierin moet gepleit worden voor

  • Gezellige middag voor 55+

    Menterne Actief organiseert in Dorpshuis De Menterne aan het Julianaplein te Muntendam op vrijdag 13 februari een gezellige 55+ middag met live muziek en als afsluiting een stamppotbuffet. Het duo Wim & Miranda, met de bijnaam ‘Het gezelligste duo uit Onstwedde’ zullen voor u optreden. Miranda is zangeres en zanger Wim speelt op keyboard en verzorgd het geluid. Er is ’s middags eerst muziek en vanaf 5 uur is er een stamppotbuffet. Tegen betaling kunt u hieraan meedoen; wel vooraf reserveren. Entree voor de muziek is gratis.

  • ‘Geef om vrijheid’

    Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2015 voor de dertiende keer een landelijke collecte. In de gemeente Menterwolde zullen collectanten van 1 tot en met 7 maart 2015 de straat op gaan. In 2014 gingen in heel Nederland 25.000 vrijwilligers langs de deuren en werd €1,62 miljoen opgehaald voor het mensenrechtenwerk van Amnesty. 

  • Inloopmiddag Fibromyalgie

    Op dinsdag 17 februari houdt de Nationale Vereniging voor fybromyalgie-patiënten ‘Fibromyalgie en Samenleving’ (FES) een inloopmiddag in ziekenhuislocatie Refaja, onderdeel van Treant Zorggroep. Mensen die te maken hebben met fibromyalgie kunnen er terecht voor meer informatie over het ziektebeeld of een luisterend oor van een lotgenoot. De inloopmiddag is van 14.00 tot 16.00 uur in vergaderruimte 5, links in de hal van ziekenhuislocatie Refaja aan Boerhaavestraat 1 in Stadskanaal.

  • Lezing door Martin Knol

    Jaarvergadering Groei & Bloei Hoogezand-Sappemeer met lezing door Martin Knol op donderdagavond 17 februari 2015. Voorafgaand aan de lezing is de algemene ledenvergadering van Groei & Bloei. Plaats: Zalencentrum Brandpunt te Sappemeer. Gratis voor leden en niet-leden betalen een kleine bijdrage.
    De heer Martin Knol zal een lezing ge-ven over het thema: ‘Wat doe jij met groen en je omgeving en wat doen de omgeving en groen met jou’.

  • De schoolkinderen van Cocota.

    Vanaf het begin van dit schooljaar wordt er op Ubbo Emmius Veendam actie gevoerd door de World Servants voor het bouwen van klaslokalen voor een basisschool in het dorp Cotoca in Bolivia. Drie oudleerlingen van de school nemen hierin het voortouw. Op de laatste vrijdag van de maand worden er hartige en zoete broodjes in de kantine verkocht, de opbrengst van deze actie gaat naar het goede doel.
  • Wat kost een schilder

    Als u de kosten van een schilder weet, kunt u een inschatting maken voor uw budget en beter vergelijken. Is uw huis toe aan nieuw schilderwerk? Vraagt u zich af hoeveel btw u moet betalen voor het laten schilderen van uw woning? Het schilderen van woningen kan onder de 6% btw regeling vallen. De woningen moeten dan wel ouder dan
    2 jaar zijn. Het 6% btw tarief is verder ook van toepassing op: voorbereiding van het schilderwerk; voorbehandelingen en gebruik-te materialen.
    Slechts 6% btw op schilderwerk!

  • Erfgoedschatten gemeente Slochteren

    Wethouder M. Goeree aanwezig bij officiële start op 11 februari op de Fraeylemaborg in Slochteren. De leerlingen van de groepen 3 en 4 van basisschool De Kinderboom uit Slochteren voeren op woensdag 11 februari het programma ‘Arm en rijk; leven op de Fraeylemaborg’ uit. Dit lesprogramma maakt deel uit van de erfgoededucatiemap, die speciaal voor de gemeente Slochteren is samengesteld.
  • Getuigen gezocht

    Op maandag 2 februari tussen ongeveer 18.15 en 18.30 uur heeft iemand een deuk in mijn auto gereden, een donkergroene Toyota Starlet. 
    De auto stond op de parkeerplaats van de Coop in Muntendam terwijl ik een (nu wel heel duur) vergeten boodschapje deed. Ik ben op zoek naar mensen die de aanrijding hebben zien gebeuren. Wellicht dat de dader helemaal niet heeft gemerkt wat er is gebeurd en daar-om jammer genoeg geen berichtje heeft achtergelaten waar hij/zij bereikbaar is.
  • Werken over de grens

    RUG-student Jacco Lenting presenteerde in het kantoor van de EDR de resultaten van zijn masterscriptie in aanwezigheid van deskundigen. 
    BAD NIEUWESCHANS – Het zou zo eenvoudig kunnen zijn: In Duitsland is er in de ouderenzorg een tekort aan vakmensen, in Nederland zijn er veel verzorgenden die op zoek zijn naar werk. Met name in een gebied dat in de buurt van de grens ligt, zoals de Eems Dollard Regio (EDR), zou het tekort aan Duitse kant aangevuld kunnen worden met het overschot aan Nederlandse kant van de grens.
  • Bongoland in Ruitershorn

    Vrijdag en zaterdag 27 en 28 februari is de sporthal omgebouwd tot een overdekte speelplaats. In hal zijn verschillende springkussens opgebouwd, waar-op de jeugd zich kan uitleven.
    Bijvoorbeeld is er een springkussen, rondom voor meer dan driekwart afgesloten met een dak er op, met in de nok een discobal en luidsprekers. Deze attractie behoort tot één van de nieuwste op springkussen gebied. Zoals reeds gemeld komen naast deze attractie meerdere springkussens.

  • Werkcafé Menterwolde

    Op 16 februari organiseert het Werkcafé weer een bijeenkomst. Deze keer zal Dhr. H. Karssiens van het UWV vragen van bezoekers beantwoorden.
    De bijeenkomsten van het Werkcafé worden maandelijks georganiseerd door vrijwilligers van het MAC in De Menterne te Muntendam. Iedereen die werkzoekende is, is van harte welkom op deze ochtend van 10.00 tot 11.30 uur.

  • Bewegen voor zwangeren

    De vele activiteiten in het kader van Sportdorp Meeden worden binnenkort uitgebreid met een nieuwe doelgroep. Bij voldoende belangstelling wordt het ZwangerFit traject bij Gezondheidscentrum Provitaal tegen aantrekkelijke voorwaarden voor zwangere inwoners uit het dorp Meeden gestart.

  • Concert ‘De Festijnse Maegden’

    Zondag 15 februari 2015 organiseert de St.v. Oeckelenorgel een concert in de PKN, Kerkstraat te Muntendam. Het concert wordt gegeven door het vrouwenkoor ‘De Festijnse Maegden’ uit Bourtange o.l.v. Ellen Klopstra en het trio Ellen Klopstra, Annet Koolhaas en Liesbeth Wijdeveld. Samen maken zij van dit een concert een fantastisch geheel waarvoor u van harte bent uitgenodigd.

  • Prachtige schoolplatenexpositie

    Bij de zandsculpturen over de geschiedenis van Drenthe toont Sculpturepark Zuidlaren nu een geweldige collectie schoolplaten ter verrijking van de uitgebeelde verhalen in zand. 
    Geput werd uit de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum, de collectie  Noordhoff, het werk van Picardt en Van Lier uit de 17e en 18e eeuw en het hedendaagse werk van illustrator Jouke Nijman.
  • Valkema Winterloop

    Jacob Bruining en Pals Nieuwhof kwamen, namens loopgroep SOS Muntendam, in actie tijdens de Valkema Winterloop. De wedstrijd ging over 15 km.
    Jacob heeft deelgenomen aan de wedstrijdklasse en heeft met een tijd van 1.07,47 een keurige 19e plaats behaald in zijn leeftijdscategorie.
    Pals heeft deelgenomen aan de recreatieklasse. Zijn eindtijd was 1.11,06.