januari 2015

  • Zes aanhoudingen na mishandeling

    Wagenborgen / Noordbroek - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag zes verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. De verdachten, leeftijd 17 tot 20 jaar, wonen in de plaatsen Noordbroek (3x), Groningen, Froombosch en De Groeve. Zij worden ervan verdacht een 18-jarige man in zijn woonplaats in Wagenborgen te hebben mishandeld. Het slachtoffer had met meerdere personen van het zestal onenigheid gekregen. Vervolgens kreeg hij volgens eigen zeggen meerdere vuistslagen in zijn gezicht.
  • Eerste Mensportdag Indoor succes

    Zondag 4 januari 2015, is er voor het eerst tijdens het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen een mensportdag georganiseerd. Indoor Groningen heeft dit samen met Stichting Mensport Nienoord gedaan. Er is gereden door zowel tuigpaarden als mensporters. Het grootste deel van de dag werd ingevuld met het rijden van de minimarathon, waarbij er een spectaculair en uitdagend parcours neergezet is. Niet alleen de regionale top maar ook meerdere internationale rijders in de klasse 4 deden mee aan de wedstrijden waaronder Rudolf Pestman, Tonny Kazemier en Jannes Kinds.

  • Oecumenische ontmoetingsdienst

    18 januari 2015, aanvang 10.00 uur. Namens de Raad van kerken Veendam e.o. Marry van Vliet en Trijnie de Jonge en de voorbereidingsgroep. Deze kerkdienst is voorbereid door mensen uit verschillende kerken van Muntendam, Veendam en Wildervank.Wij komen samen in het kerkgebouw van de Protestantse gemeente Wildervank. Ds. Marien Grashoff en Andrew Gready, Anglicaans priester in Den Haag, zullen voorgaan in deze dienst. Thema van deze viering is ‘Dorst’ aangedragen door Brazilië 2015.

  • Nieuwjaars Zweminstuif Pinquin

    Op 2 januari is zwemvereniging De Pinquin gestart met een ‘warme’ nieuwjaarsduik en zweminstuif in Zwembad Zuidbroek. Onder het genot van een duik in het water en drankje konden leden en andere belangstellenden elkaar een goed nieuwjaar wensen. Voor de jeugdige zwemmers waren verschillende attributen in het water. Natuurlijk konden er ook baantjes getrokken worden of een echte training afgewerkt worden. Veel belangstellenden gingen hun goede voornemens gelijk omzetten in daden!
  • Omroep Menterwolde

    Oudjaarsdag is traditiegetrouw terugblikken en vooruitkijken bij Omroep Menterwolde. Dit jaar werd er in een 5 uur durend programma gekeken naar ding-en die de Menterwolmers raakten en natuurlijk ook zaken die opvallend veel nieuws brachten. Er waren dit jaar uiteraard opvallende winnaars te weten:
    Jan Veldhuis met Menterwolde Gewoon als grootste politieke partij tijdens de gemeenteraadsverkiezing; Rene Beishuizen met snelst groeiende nieuwssite;
  • Dieren hebben recht op bescherming

    Ingezonden: Op oudejaarsmiddag/avond schrokken wij erg van het feit dat er pal naast het hertenkamp te Zuidbroek een vergunning was verleend door de gemeente Menterwolde en de brandweer voor het vuur branden door de jeugd. Ook is er carbid afgestoken waar overigens geen vergunning voor was verleend en er werd vuurwerk het hertenkamp ingeschoten.
  • Avond-, nacht- en zondagdiensten buiten Veendam

    Met ingang van 1 januari 2015 is de Apothekers Combinatie Veendam helaas gedwongen te stoppen met de avond- en zondagdiensten. De afgelopen tijd kwamen vele dienstapotheken in de financiële problemen. De vergoedingen zijn te laag en de kosten van de spoedzorg zijn hoog. Er dreigde een zeer onwenselijke situatie: geen dienstapotheek meer. Daarop hebben de zorgverzekeraars besloten om een aantal dienstapotheken aan te wijzen die de avond-, nacht- en weekenddiensten verzorgen. Deze dienstapotheken krijgen van de zorgverzekeraars een tarief die alle kosten dekt.

  • 2015 ingeluid met nieuwjaarsduik!

    Bij Botjes Zwembaai in Zuidbroek hebben donderdag 1 januari 105 mensen, een recordaantal, meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik. Verwacht werd dat het vrij zacht zou zijn en daardoor mogelijk de warmste nieuwjaarsduik ooit, maar dat viel een beetje tegen. Het water was 4 tot 5 graden (kouder dan het zeewater dat ongeveer 7 graden was ), de buitentemperatuur was ook 7 graden. 
  • 'We gaan er een prachtige gemeente van maken'

    De gemeenten hebben zich uitgesproken om per 1 januari 2018 met elkaar een nieuwe gemeente te vormen. Dinsdag 6 januari 2015 hebben de drie colleges van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (HSSM) het startdocument Gemeentelijke herindeling HSSM vastgesteld. Hiermee worden de eerste echte stappen gezet op weg naar formele besluitvorming tot herindeling.


    De burgemeesters Eduard van Zuijlen (Menterwolde), Geert-Jan ten Brink (Slochteren) en Peter de Jonge (Hoogezand-Sappemeer) ondertekenen het startdocument Gemeentelijke herindeling HSSM.

  • Publiek loopt uit voor Hengstencompetitie

    Tijdens Indoor Groningen werd 7 januari jl. de Isah / Blom Hengstencompetitie verreden. Zowel tijdens het dag -als avondprogramma waren de tribunes in de Eurohal in Zuidbroek goed gevuld. De Isah / Blom Hengstencompetitie is een unieke gelegenheid om de jonge goedgekeurde KWPN-hengsten in actie te zien. Hans Peter Minderhoud won in de klasse Z/ZZ dressuur met Dark President D&R. In de klasse Z/ZZ springen won Jur Vrieling met Dallas Vdl.             

  • Groei & Bloei bestaat 55 jaar

    Groei & Bloei afdeling Hoogezand-Sappemeer e.o. viert op donderdagavond 22 januari haar 55-jarig bestaan. Dit doet zij met een feestavond waarin leden, genodigden en niet-leden naast een hapje en drankje een bijzondere natuurfilm over het gebied van Hunze en Aa wordt aangeboden. De ontvangst is in de kantine van het dr. Alette Jacobs College te Hoogezand, De film wordt vertoond in de spiegelzaal. Leden/genodigden hebben gratis toegang, niet-leden betalen entree. Groei & Bloei is een landelijke organisatie met ruim 35.000 leden.

  • De vakantie van zijn leven

    Europa Kinderhulp zoekt vakantie gastouders voor ruim 2 weken in de zomervakantie. De feestdagen zijn achter de rug. We denken nog even terug aan de gezellige dagen aan het einde van het jaar. Voor veel ‘kwetsbare’ kinderen is het helemaal geen feest geweest. Kinderen uit Europese steden, in grauwe flatgebouwen. In een haveloze omgeving proberen zij te overleven, iedere dag weer geconfronteerd wordend met armoede en ellende.
  • Mindfulnesstraining

    Mindfulness wordt ook wel aandachtstraining genoemd. Het is een hulpmiddel om de aandacht bewust te richten op dat wat er is, zonder je te laten overspoelen door alle prikkels, vragen, verplichtingen die elke dag je pad kruisen. Tijdens de mindfulnesstraining geef je aandacht aan het enige moment dat je daadwerkelijk hebt, het moment van nu. Niet blijven hangen in herinneringen van wat is geweest of piekeren over de dag van morgen maar aanwezig zijn bij de ervaring van dit moment.
     
  • Nederlands Record voor Margriet Pasma

    20 medailles bij de Groninger Winter Kampioenschappen. In het weekend van 10 en 11 januari stonden belangrijke wedstrijden op het programma voor zwemmers van De Pinquin. De Masters (zwemmers van 20 jaar en ouders) gingen naar Zwolle voor een Masterwedstrijd. Bij deze wedstrijd zwemmen de zwemmers tegen hun eigen leeftijdscategorie. Margriet Pasma en Henk Slomp kwamen daarbij aan de start. Beide komen ze nu uit in een nieuwe leeftijdscategorie en dit betekend dat ze weer op jacht gaan naar nieuwe records.

  • VKM Mini 1 is kampioen

    Het volleybal team uit Muntendam VKM Mini 1 is kampioen geworden van de eerste helft van het competitieseizoen 14/15. Dit wisten zij al in de voorlaatste competitieronde te behalen.
    Het team bestaat uit: Boven van links naar rechts: Lisa Lukkien (coach), Tina Lukkien, Yael Brouwer (trainster), Manon Sinnema (coach).

  • 10 jaar High Lights Koopavondoptredens!

    Op zaterdag 31 januari en zondag 2 februari staat Cultureel Centrum vanBeresteyn in Veendam voor de tiende keer weer bol van de High Lights activiteiten. Ook in het afgelopen jaar bleek Noord Nederland een schatkamer aan muzikaal talent te bezitten. En al deze koren, orkesten, singer-songwriters, cabaretiers, alles wat in het seizoen 2014 is opgetreden geeft acte de presence in dit weekend. Alle deelnemers aan de Koopavondoptredens in 2014 treden in een 2-daags non-stop programma op in foyer en theaterzaal van vanBeresteyn.

  • Open Huis op drie locaties

    Kom tandpasta maken, ei werpen en/of houtbewerken. Op donderdag 22 januari zet Winkler Prins haar deuren weer open voor toekomstige en huidige leerlingen en hun ouders. Op drie locaties zijn verschillende activiteiten, informatiestands en presentaties op het gebied van educatie, communicatie en het lesaanbod. 
     
    Tandpasta maken aan de Raadgildenlaan 1
  • Scoren voor het milieu

    Mevrouw D. Drenth-Boiten uit Muntendam verdient een Pluim t.w.v. € 50,-. De winnaar viel in de prijzen door mee te doen aan de landelijke campagne “Lege batterijen? Lever ze in en WIN!” van Stibat (Stichting Batterijen). Met de deelname bewijst de winnaar uit Muntendam zichzelf en het milieu een uitstekende dienst.
  • Inloopspreekuur e-books

    Zaterdag 17 januari houdt Bibliotheek Veendam een inloopspreekuur e-books. Mensen kunnen hier terecht met hun vragen over het lenen van digitale boeken. Sinds vorig jaar hebben bibliotheekleden met hun abonnement gratis toegang tot e-books. Leden kunnen kiezen uit meer dan 7.000 e-books waaronder thrillers, romans, informatieve boeken en kinderboeken. De boeken kunnen gelezen worden op een computer, tablet, telefoon of e-reader en zijn eenvoudig te lenen.

  • World Wide wint Grote prijs

    Publiek in volle Eurohal ziet zinderende barrage. Harrie Wiering met World Wide is de winnaar van de Grote Prijs tijdens het 53ste Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen. In de spannende barrage wist hij de Brit Mark Bunting met Eurohill’s Alcatraz en Wiljan Laarakkers met Nerono Z voor te blijven. De finale zorgde ervoor dat het publiek in de volle Eurohal op het puntje van de stoel zat.
  • TNT-Post start onderzoek naar verdwenen post

    Bij TNT Post zijn de laatste weken meerdere klachten binnengekomen over post in het gebied Boslaan, o.a. Vledders en Letzekampe, die niet is bezorgd. Het betreft niet alleeen folders van AH e.d., maar ook diverse radio- en TV-gidsen, staatsloten en ook kerst- en nieuwjaarskaarten. Of er bankzaken en/ of andere belangrijke privézaken vermist worden is nog niet bekend, omdat mensen niet weten wat ze wel hadden moeten ontvangen. Naar aanleiding van deze vermissingen is TNT Post door de veelheid van klachten en de ernst van de zaak inmiddels een intern onderzoek gestart.

  • Werkcafé WIM in De Menterne

    Op 19 januari organiseert de werkgroep WIM, Werken en Menterwolde, weer een Werkcafé in de Menterne te Muntendam. Iedereen die werkzoekend is kan hier terecht om ervaringen uit te wisselen met andere werkzoekenden. Iedere bijeenkomst is er een thema waarover informatie gegeven wordt en deze keer is dat de CV. Tevens is er de mogelijkheid vragen te stellen of een onderwerp in te brengen. Iedereen is welkom een kijkje te komen nemen op maandag 19 januari van 10.00 tot 11.30 uur in de Menterne.

  • Ook yogalessen bij Sportimpuls

    Sportimpuls Meeden - onderdeel van de Dorpscoöperatie Meeden - biedt de inwoners van Meeden de mogelijkheid om tegen een sterk gereduceerde prijs kennis te maken met yoga. Sportimpuls Meeden doet dit in samenwerking met Yoga Namaste van Cora Wesker aan de Korte Akkers.
    ‘Yoga voor volwassenen (18+)’ bestaat uit 12 lessen en wordt gegeven op maan-dag- en donderdagmorgen. De eerste lessen zijn maandag 2 en donderdag 5 februari.

  • 55-jarig huwelijk in Meeden

    Frederik Beishuizen ging in 1957 op zijn prachtige nieuwe scooter met vrienden richting Veendam. Op de hoek van de Jacob Bruggemalaan stond Trijnie Doddema met een stel vriendinnen. Trijnie was helemaal onder de indruk van de mooie ‘brommer’ van Frederik. “En zo is het gekomen”, vertelt Frederik. “Ze was eerst verliefd op mijn brommer en later op mij.”
  • Informatiegids 2015/2016

    Als Grafisch Bedrijf de Bruin brengen wij ieder jaar een papieren Informatiegids van onze gemeente Menterwolde uit. Ook dit jaar zullen we als vanouds de gids vol informatie over uw eigen gemeente weer uitgeven. Digitaal kunt u alles op Menterinfo vinden. Natuurlijk willen wij graag dat alle gegevens up-to-date zijn. De medewerkers van Grafisch Bedrijf de Bruin zijn weer met de acquisitie en controlerondes begonnen. Wilt u controleren of uw gegevens nog kloppen?
  • Historische Kring Menterwolde

    Het oostelijk deel van Groningen werd in 1945 bevrijd door Poolse troepen. Hoezo Polen? Waar kwamen die vandaan? 70 Jaar na dato staan wij in deze lezing eens stil bij onze bevrijders. De dramatische geschiedenis van het Poolse volk in de twintigste eeuw. Tussen 1795 en 1919 bestond er geen Poolse staat. Het land was door zijn machtige buren Rusland en Duitsland opgedeeld. Na de Duit-se nederlaag in 1918 werd bij de Vrede van Versailles een nieuwe Poolse staat gecreëerd.

  • Aardbeving bij Hoogezand-Sappemeer

    Maandag 12 januari, kort na middernacht, is bij Hoogezand-Sappemeer een aardbeving geweest. De beving, die is veroorzaakt door gaswinning in Groningen, had een kracht van 1,5 op de schaal van Richter. Het KNMI meldde maandagochtend eerder dat de beving een kracht had van 2,0, maar dit werd later bijgesteld.
    Meerdere mensen uit de omgeving van Hoogezand-Sappemeer maken op social media melding van de beving. Het epicentrum lag op ongeveer 15 kilometer van de stad Groningen, ten noorden van Sappemeer.

  • Serveerster hotel mishandeld

    Een hotelgast (32) uit het Duitse Wurzen (Saksen) werd zondagmorgen 11 januari door de politie in een hotel aan de A7 in Zuidbroek aangehouden nadat hij een serveerster had mishandeld. De man was in de ontbijtzaal woedend geworden omdat bepaalde smoothies en eieren op waren. Nadat hij met enkele spullen had gesmeten moest een serveerster het ontgelden. De 64-jarige medewerkster werd door de man vastgegrepen en richting de ingang van het hotel gesleurd. Hij liet haar los toen meerdere hotelmedewerkers opdoken. De vrouw hield een pijnlijke rug aan de mishandeling over.

  • Handen af van onze vrijheid

    Je suis Charlie: wereld rouwt om doden Charlie Hebdo en behoud van vrijheid van meningsuiting. In de hele wereld werden afgelopen donderdag 8 januari herdenkingen en protesten gehouden. Wereldwijd werd er door duizenden stilgestaan bij de terreuraanslag op medewerkers van het Franse weekblad Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. 
  • Themabijeenkomst Netwerkcafé Veendam

    In het Netwerkcafe Veendam (Jan Salwaplein 1) van dinsdagmorgen 27 januari wordt het grootste deel gewijd aan hoe belangrijk het is om een goede eerste indruk te maken bij een eerste gesprek. De andere onderwerpen zijn: Wijzigingen Wet Werk en Zekerheid, Vacatureveiling en Uitkomsten enquete 16 december 2014. Tevens is er gelegenheid om onderling te netwerken en actuele vacatures van uitzendbureaus te bekijken.

  • Waarom zou je geloven???

    Dit is het thema van de dienst van de Baptisten gemeente Muntendam op zondag 25 januari om 10.00 uur in de Baptisten kerk te Muntendam waar we u hartelijk voor willen uitnodigen.
    Een vraag die gelovigen heel vaak gesteld wordt en waar zo weinig Christenen vaak een antwoord op kunnen geven. Ze geloven wel, maar om dat onder woorden te brengen is vaak moeilijk.
    Br. Johan Scholtens, oud voorganger van de Gemeente, zal proberen daar een antwoord op te vinden. Geen moeilijke preek, maar op een begrijpelijke manier willen we graag dorpsgenoten ontmoeten deze zondagochtend.

  • Maidmer Tafeltenniskampioenschap

    Tafeltennisvereniging Meteoor houdt zaterdag 14 februari, met Sportimpuls Meeden (onderdeel van Dorpscoöperatie Meeden), het Maidmer Tafeltenniskampioenschap in het dorpshuis van Meeden. Iedereen vanaf 7 jaar uit Meeden kan gratis meedoen. Meteoor houdt haar clubavonden sinds dit jaar in Meeden. Met dit toernooi wil de vereniging zich promoten onder de bevolking van Meeden.

  • Opstapcursus hardlopen SOS

    Wil jij je conditie een push in de goede richting geven? Op een leuke en gezellige manier in de frisse buitenlucht? Dan is de opstapcursus hardlopen iets voor jou! Lopen in groepsverband is veel leuker dan in je eentje, naast het gezellige sociale gebeuren kun je hier ook veel steun en motivatie uithalen en ervaringen delen. Daarom start GAV SOS Muntendam in samenwerking met Fysiotherapie Menterwolde op dinsdag 10 maart 2015 weer met haar jaarlijkse opstapcursus hardlopen waarin je 12 weken aan je conditie gaat werken.