juli 2014

  • Zonnebloem op Roakeldais

    Dit jaar was er voor de 49ste keer Op Roakeldais. Dat betekent op goed geluk. Vrijdag 27 juni gingen 32 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem afd. Noord- en Zuidbroek in colonne naar Warffum, naar het dansfestival Op Roakeldais.
    De dansers die deze middag optraden kwamen uit: Polen, Mongolië, Peru, Servië, Thailand, Zuid-Afrika en als afsluiter Mexico. Van elk land werden er op traditionele muziek, dansen vertoond. De groepen waren gekleed in zwierige rokken, traditionele boeren kledij of kleurige kostuums.

  • Betere examenresultaten Winkler Prins dan verwacht

    Investeren in aantrekkelijk lesaanbod blijft belangrijk. Het verwachte slagingspercentage van 95,3% van Winkler Prins Veendam blijkt nog hoger uit te vallen dan gedacht. Uiteindelijk hebben 96,5% van de leerlingen hun diploma gehaald en dat is een resultaat om erg tevreden mee te zijn.
    22 Leerlingen hebben alsnog het Centraal Examen II gehaald.
     
     
  • 100 Procent score Ubbo Emmius

    Alle examenleerlingen van het Ubbo Emmius in Veendam zijn geslaagd voor hun examen, dit werd afgelopen week duidelijk bij het bekend worden van de examenuitslagen.

    De afgelopen jaren was het slagingspercentage van een constant hoog niveau, maar een percentage van 100 procent is de kers op de taart aldus een zeer vergulde directie. Dit fantastische resultaat is volgens de directie te danken aan de prima inzet van de leerlingen en hun docenten.

  • 3e Peiling aardbevingen online

    Groninger Dorpen, koepel van dorpsbelangen- en dorpshuizenorganisaties, heeft vandaag haar derde peiling in verband met de aardbevingen online gezet. Met deze online peilingen hoopt Groninger Dorpen veel bewoners te bereiken om aandachtspunten naar boven te krijgen en gelegenheid te bieden mee te denken. De peiling bestaat dit keer uit inventariserende vragen; met betrekking tot schadeafhandeling (wat vinden bewoners belangrijk en urgent) en een algemene inventarisatie van zaken waar volgens bewoners onvoldoende aandacht voor is.

  • Diplomazwemmen DG van den Noortbad

    Zaterdag 28 juni jl. hebben 47 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. 
    De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploe-ger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. 
     
    Diploma A
  • Aluminiumdieven betrapt

    De eigenaar van een bedrijfspand aan het Beneden Oosterdiep betrapte zondagmiddag 22 juni jl. twee aluminiumdieven op zijn terrein.
    Rond het middaguur zag de man op zijn omheind terrein twee mannen aluminium uit een container halen en in een auto laden.
    De gewaarschuwde politie hield de twee mannen aan. De 39-jarige man uit Veendam en de 46-jarige man uit Muntendam zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.
    De auto die ze bij zich hadden is voor nader onderzoek in beslag genomen. De eigenaar van het aluminium deed aangifte.

  • Lichtgewonde bij brand in Zuidbroek

    Bij een woningbrand aan de Huygenstraat in Zuidbroek is in de nacht van zondag op maandag één persoon licht gewond geraakt. De brand ontstond rond 01.17 uur en kon snel door de gealarmeerde brandweer geblust worden. De bewoner van de woning heeft bij een blusactie lichte brandwonden opgelopen aan beide armen. Of hij uiteindelijk nog naar het ziekenhuis is gebracht is onbekend.

  • Scholen Muntendam

    Het is niet mogelijk om de Burg. Verkruisenschool uit te breiden bij de fusie met de Europaschool. Pas in 2017 is samenvoeging van alle basisscholen mogelijk indien gewenst. Om een eventuele samengevoegde school te bouwen op locatie Nije Hörn lijkt lastig. De gemeente is geen eigenaar van het terrein.

  • Tennisbaan Meeden

    De heer Bessembinders (voorzitter Tiolo) wees als inspreker tijdens de raadsvergadering nogmaals op het belang van behoud van de tennisbanen in Meeden.
    De raad stemde in met het beschikbaar stellen van € 70.000,- uit de post onvoorzien voor renovatie van twee banen. De vereniging voldoet aan alle gestelde voorwaarden. Het College kan in onderhandeling gaan of voor de toekomst wordt gekozen voor renovatie aan de Beukenlaan of nieuwbouw op sportpark ‘De Bouwte’.

  • Zwemdisco

    Afgelopen vrijdagavond was er weer een zwemdisco in het D.G. van den Noortbad in Muntendam. 125 Kinderen kwamen op het festijn af. Ook de kinderen zonder zwemdiploma konden samen met pappa en/of mamma genieten van de disco!
    Allerlei muziek kwam voorbij, van tran-ce, tot skihut en van K3 tot Gustavo Lima. Dj Jurjen, Martin en Tim maakten er weer een leuk feestje van. Als de kinderen een liedje wilden horen, dan werd door de DJ graag aan het verzoek voldaan.

  • Geen jaarlijkse dorpenronde

    Een motie om het College jaarlijks een dorpenronde te laten houden kreeg alleen steun van de oppositie (GL, KM, PvdA en CDA). Wethouder Lian Veenstra (SP) benadrukte dat het College continue aanspreekbaar/zichtbaar wil zijn en niet één keer per jaar.
    V.w.b. de dorpsraden moet volgens haar helder worden wat hun rol is in de burgerparticipatie/meepraten. De vorming van een participatieraad staat op de agenda van de raadsvergadering van 3 juli.

  • Voor de rechter in de Petruskerk

    De kerken in Zuidbroek, Noordbroek en Nieuw Scheemda hebben samen de afgelopen jaren gewerkt aan het project ‘verplaatste kerken’. Vorig jaar zijn de objecten in gebruik genomen. 
    In de Petruskerk van Zuidbroek staan een groot info-boek over de kerk en haar omgeving en een 4-luik over de geschiedenis van Zuidbroek en de restauratie van het Schnitger-Freytag orgel.
     
     
  • Bijna vakantie bij Omroep Menterwolde

    Zaterdag 19 juli is de laatste uitzenddag voor de vakantie. De wekelijkse programmering na de vakantie zal maandag 11 augustus weer starten. De radio Bingo stopt 6 juli met EXTRA PRIJZEN en zal zondag 17 augustus weer beginnen. Tijdens de vakantieweken zullen er diverse werkzaamheden plaatsvinden in de studio, o.a. automatisering.

    Radio maken iets voor jouw???
    Omroep Menterwolde heeft diverse vacatures. Interesse ?? Zie voor contact personen www.omroepmenterwolde.nl

  • MFC Meeden

    Namens de Stichting dorpshuis Meeden sprak de heer P. de Haan (vice-voorzitter) in tijdens de raadsvergadering. Het stichtingsbestuur is bereid om onderdeel te worden van een MFC mits de dorpshuisfunctie gewaarborgd blijft. Dus geen vergaderruimte in de docentenkamer van de scho(o)l(en). Wel moet er meer ruimte beschikbaar zijn dan in de plannen staat. De raad is verheugd over de plannen. Als het doorgaat zal in de zomer 2015 de bouw starten en in 2016 zijn voltooid. Beide scholen zijn het eens over samenwerking.

  • Uniek optreden Lanz Bulldog trekker

    Op zaterdagavond 5 juli, wordt aansluitend op het Blob-waterspektakel in het Winschoterdiep, weer een Zwoele Zuidbroekster Zomeravond op het dorpsplein aan ’t wotter georganiseerd. Op een trailer van Kamphuis uit Veendam treden afwisselend de Vtown Funkband en de Gasunie Bigband op. De Gasunie Bigband heeft spe-ciaal een nummer ingestudeerd met een bijzonder solist: een echte originele en hele mooie Lanz Bulldog trekker. Samen met eigenaar Fred de Vries uit Zuidbroek is er een geluidsopname gemaakt aan de hand waarvan een nummer uitgekozen en gerepeteerd is.

  • Kwartfinale op groot scherm

    Louis van Gaal een plan B, dan ook dorpsraad Zuidbroek een plan B. Aanstaande zaterdag 5 juli staan in het centrum van Zuidbroek de Blob en de Zwoele Zuidbroekster Zomeravond gepland. Met name de ZZZ speelt zich af in de avond en afgelopen zondag is duidelijk geworden dat Nederland dan de kwartfinale speelt tegen Costa Rica om 22:00 uur. Dorpsraad Zuidbroek heeft voor deze avond gezorgd voor een groot scherm en een beamer. De Gasunie Bigband met speciale solist en de Vtown Funkband zullen vanaf 18.30 tot 22.00 uur spelen en daarna zal de wedstrijd vertoond worden.

  • Hoop voor de Kolck en van der Valk

    In het coalitieakkoord staat dat het D.G. v.d. Noortbad open zal blijven (exploitatiekosten € 168.000,00) en voor de Kolck in Meeden en van der Valk te Zuidbroek is voor 2014 voor de laatste keer resp. € 45.000,00 en € 60.000,00 in de begroting van de gemeente opgenomen. Dit zou resulteren in sluiting van laatst genoemde zwembaden in 2015. 
     
     
  • Auto tegen boom, twee gewonden

    Op de Sappemeersterstraat in Noordbroek is maandagavond een auto tegen een boom gereden. Beide inzittenden raakten gewond. De 48-jarige bestuurder uit Hoogezand en zijn 51-jarige bijrijder uit Noordbroek raakten beiden gewond en werden met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een getuige reed de auto vanuit de richting Sappemeer en kwam door nog onbekende oorzaak in de rechterberm terecht. Vervolgens kwam hij tot stilstand tegen een boom in de linkerberm. De Verkeersongevallen Analyse (VOA) van de politie doet onderzoek.

  • Rommelmarkt Stootshorn

    De jaarlijkse markt van Stootshorn is goed verlopen, angstig hebben we het weerbericht gevolgd, rond drie uur kregen we een fikse bui, verder viel het mee en af en toe was er ook een zonnetje, het was gezellig druk!
     
     
    Er was van alles te koop, potten, pannen, bloemen, sieraden, gereedschap en een brommer; er is goed verkocht!
    De sfeer zat er goed in en dit was mede te danken aan het lekkere bakje koffie.
  • Zeg nee tegen tabak en alcohol en blijf jezelf!!!

    Leerlingen basisschool Menterwolde winnen een educatieve theaterworkshop. Net als voorgaande jaren wil het Centrum voor Jeugd en Gezin Menterwolde een extra aanbod doen richting de scholen voor het primair onderwijs. De afdeling Voorlichting & Preventie VNN is weer gevraagd om de Viltenprijsvraag uit te zetten met als doelstelling voorkomen dat leerlingen tabak en alcohol gaan gebruiken. 
     
     
  • ’t Torentje in de uitverkoop

    Tot mijn schrik las ik in de Tussenklappen van 2 weken geleden, dat ’t Torentje in Noordbroek namens de gemeente Menterwolde door Rienus Huis te koop wordt aangeboden. Reeds lange tijd had ik het spelen van het carillon en het slaan van de klok gemist. ’t Torentje maakte vroeger als meesterswoning deel uit van de Zuiderschool. Op deze woning is een kleine klokkenstoel gevestigd, waardoor het bouwwerk wellicht in de volksmond in één adem ’t Torentje wordt genoemd. 
    Toen ik in 1974 bij de gemeente Oosterbroek ging werken werd ’t Torentje gebruikt voor vergaderingen, uitvaarten en op de woensdagmiddag de ouderensoos onder de bezielende leiding van mevrouw Omta.
  • Ondersteuning acties tegen windmolenpark

    De raad was het er unaniem over eens dat zij wil dat de gemeente eenmalig € 10.000,00 beschikbaar stelt aan ondersteuning van tegengeluiden tegen windmolens bij Meeden. Volgens weth. Jan Velthuis zou het hierbj gaan om faciliteite ondersteuning (koffie etc.), waar mogelijk ambtelijke ondersteuning en eventueel ambtelijke ondersteuning bij een rechtsgang naar de Raad van State.

  • Willianne Vos 9e van Nederland

    Willianne Vos van De Pinquin uit Zuidbroek deed afgelopen weekend mee aan de Nationale Speedo Jaargangfinale in Dordrecht. Bij deze wedstrijd strijden de beste zwemmers onder de 12 van Nederland om de titel. Willianne wist zich op vier afstanden te kwalificeren maar besloot om een afstand van haar anders te drukke programma te schrappen. 
     
     
  • Fietspad Egypteneinde

    Een groot deel van de bestrating is verzakt en uit elkaar gedreven. Dit is (mede) veroorzaakt door het gebruik van een te zware tractor bij het onderhoud. Gekeken wordt of dit met een lichtere kan. De gemeente wil op korte termijn maatregelen nemen (herstraten) om ongelukken te voorkomen.
    De herstelkosten worden geschat op € 18.000,--.

  • In 2013 geld overgehouden

    De jaarrekening 2013 van onze gemeente sloot positief af met € 738,847,00. Dit bedrag wordt deels gestort in de reserves van het Rioleringsfonds en deels in de reserve Afvalverwijdering. Het overgrote deel wordt toegevoegd aan de Algemene Reserve. De raad was het hier afgelopen donderdag mee eens. Door de (te) late toezending van de bijbehorende stukken stemde mevrouw Siersema (KM) als enige tegen.

  • Gewijzigde openingstijden tijdens de zomer

    Van maandag 7 juli tot en met zaterdag 16 augustus hanteert de Bibliotheek gewijzigde openings- tijden in verband met de zomervakantie. De bibliotheken in de gemeenten Menterwolde en Veen- dam zijn in deze periode geopend op de volgende dagen en tijden:
    • Bibliotheek Veendam: op de gebruikelijke openingstijden.
    • Bibliotheek Meeden: vrijdag van 14.00 - 17.30 uur.
    • Bibliotheek Noordbroek: op de gebruikelijke openingstijden.
    • Bibliotheek Zuidbroek: maandag van 14.00 - 20.00 uur.

  • Spelweek in Muntendam

    De vakantie staat bijna voor de deur en dit betekent dat de laatste week van de vakantie de spelweek zal worden gehouden  van maandag 11 augustus t/m vrijdag 15 augustus a.s. op het IJsbaanterrein aan de Zuiderstraat in Muntendam. Dit is voor kinderen van de Basisschool uit Muntendam. Laat waardevolle dingen thuis, want de Stichting Jeugdwerkgroep kan hier niet aansprakelijk voor worden gesteld. Het bestuur van de jeugdwerkgroep hoopt op een mooie week met veel zon en wenst iedereen alvast een prettige vakantie.
     
  • Noord-Nederlands Trein & Tram Museum 12 juli geopend

    Komende zaterdag, 12 juli, is het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum geopend. Het NNTTM neemt samen met andere musea deel aan Mobiel 2014.
    De toegang tot het spoorwegmuseum is die dag gratis.
    Het stationsgebouw van het NNTTM is in restauratie en wordt in oktober officieel geopend. Maar u heeft nu al een unieke kans om het gebouw uit 1865 te bekijken in de restauratiefase. Het museum ontwikkelt zich tot een nieuwe trekpleister in de provincie Groningen: Een museum over de geschiedenis van de trein en de tram in Noord-Nederland.

  • Spoortunnel Poeltjelaan

    Er zijn afspraken met bewoners dat Achter de Wal veiliger moet worden. Dit geldt ook voor de verkeersveiligheid onder de Spoortunnel.
    Te vaak gebeurt het volgens de wethouder dat auto’s bij het dicht zijn van de spoorbomen langs de fietsers (meest kinderen/jongeren) razen onder de tunnel door. Een adviesbureau stelt voor de tunnel open te laten voor alle verkeer, maar gebruik ervan te ontmoedigen d.m.v.:
    - het herinrichten van de kruising Poeltjelaan/Achter de Wal

  • Vervangen klinkers Heiligelaan

    De reconstructie van de Heiligelaan is in 2011 afgerond. Op drie kruispunten is het asfalt toen vervangen door klinkers. En waar kennen we het van? Dit geeft veel klachten over trillingen en lawaaioverlast van bewoners. Reden voor de gemeente om weer asfalt aan te laten brengen. De toplaag zal bestaan uit rood asfalt. De kosten zijn in de Voorjaarsnota geraamd op € 70.000,--.

  • Heemtuin

    Tijdens de raadsvergadering pleitte de heer P. de Wekker als voorzitter van de ‘St. Vrienden van de Heemtuin’ voor het in dienst nemen van een ecologisch hovenier. “Zonder ecologisch beheer wordt het een theetuin in plaats van een Heemtuin.”

  • Kans voor boeren en akkervogels?

    Verstedelijking en intensief gebruik van het landschap blijken negatieve gevolgen te hebben voor de flora en fauna. Het punt is bereikt dat planten- en diersoorten, waaronder akker- en weidevogels, definitief uit het Nederlandse landschap verdwijnen. Miljoenen mensen hechten waarde aan deze immateriële rijkdom en willen dit ook voor toekomstige generaties veilig stellen. Daarom wordt ‘natuur- braakakkers’ als Vergroeningscomponent aan het nieuwe GLB toegevoegd.

  • Midzomerplantenmarkt/Salviadagen

    Op 19 en 20 juli houdt Tuingoed Foltz haar Midzomerplantenmarkt annex Salviadagen. Als houder van de Nederlandse Plantencollectie Salvia zet Foltz deze plantensoort en andere lipbloemigen dit weekend extra in de schijnwerpers. Tijdens de Salviadagen viert de kwekerij in Meeden ook haar 15-jarig bestaan. Er is van alles te beleven: introductie van nieuwe Salvia’s, rondleidingen door de Salvia- en grassentuin, een plantenveiling op zondag, een beeldenexpositie en home made gebak en andere lekkernijen op het terras. De toegang is gratis.