november 2013

  • Wedeka boekenweek

    Bij alle vestigingen van Wedeka kringloop, Stadskanaal, Veendam, Gasselternijveen, Ter Apel en Borger, is zowel de aanvoer van, als vraag naar boeken erg groot. Reden voor een KRINGLOOP BOEKENWEEK van 9 t/m 16 november.

  • Infomarkt Winkler Prins

    Honderden ouders en leerlingen van Winkler Prins Veendam, maar ook ve-len van andere scholen, bezochten vrijdag 1 november de jaarlijkse informatiemarkt over vervolgopleidingen.
    Dat deze markt in een behoefte voorziet is wel duidelijk. Door de kleinschaligheid is het geheel zeer overzichtelijk en kunnen leerlingen en ouders gerichter zoeken.
    Er waren veel oud-leerlingen aanwezig om voorlichting te geven over hun eigen studiekeuze.

  • Lintje Cultuur groot succes

    Bezoekersopkomst met ruim 250 boven verwachting. Afgelopen zaterdagmiddag stonden ze er klaar voor. Op 11 locaties hadden de deelnemers hun zaakjes goed voorbereid om de bezoekers te verwelkomen. De locaties werden aangeduid met een opvallende gele vlag en opschrift ‘Cultuur’ en een pijl aan de kant van de weg wees nog eens extra de goede kant op.

  • Achttiende Dorcas Voedselactie

    Voedsel- en fondseninzameling op meer dan duizend locaties in Nederland. Dit jaar wordt in de week van 3 tot 10 november voor de achttiende keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op meer dan duizend locaties in Nederland worden voedsel en fondsen ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika. Bij deze actie zijn meer dan 400 kerken, 600 supermarkten en ruim 6.000 vrijwilligers betrokken. 
  • Diplomazwemmen DG van den Noortbad

    Zaterdag 2 november jl. hebben 62 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

    Diploma A
    Esmee Loots, Denise Nieboer, Suzanne Kappen, Lisanne Kerstholt, Lysanne
    Jasmijn Houwen, Ashley Boer, Lucas Hermiz, Anton Martens, Eline Pomp,
    Rik Renkema, Roos Leeuwis, Emma

  • Gastcollege op Winkler Prins

    3e Collegetour. Leerlingen van Winkler Prins Veendam krijgen de smaak te pakken. Het is voor de derde keer dat op donderdag 7 november een collegetour plaatsvindt.
    Dit keer komt de heer Arjan Schuthof, hoofd ontwikkelingsbeleid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken namens de minister een gastcollege geven op Winkler Prins Veendam.

  • Gewenste of ongewenste gast?

    14 november lezing over Steenmarters in de stad. Steenmarters, iedereen heeft er wel van gehoord maar wie heeft ze ooit met eigen ogen gezien? Rumoerige dakacrobaten, knagers aan autokabels of stinkende zolderbewoners zijn slechts enkele van de beschrijvingen die vaak worden gegeven aan deze kleine roofdieren. Eens bijna uitgestorven maar nu weer helemaal terug!
    Kees Boele geeft een lezing in het kader van het Jaar van de Steenmarter. De organisatie is in handen van de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen en is onderdeel van het project Vier de Tuin.

  • Al 25 jaar lief en leed...

    In 1988 is het koortje ‘Vocalise’ ontstaan doordat een Kerstavond van de Plattelandsvrouwen ingevuld moest worden. Het toenmalige bestuur vond het een leuk idee om uit de leden een koortje samen te stellen om gezamenlijk Kerstliedjes te zingen; daaruit is ‘Vocalise’ voortgekomen.
     
     
  • Bibliotheekwerk nieuwe stijl

    In het kader van de bezuinigingen heeft de gemeenteraad alle instellingssubsidies verlaagd, waaronder ook die van het bibliotheekwerk in Menterwolde. Aan het resterende subsidiebedrag heeft de gemeenteraad de uitdrukkelijke voorwaarde verbonden dat er tenminste een bibliotheekvoorziening voor de jeugd beschikbaar moet blijven. De gemeente en Biblionet Groningen, de overkoepelende organisatie van de bibliotheken in onze provincie, hebben 1 november een akkoord bereikt over de invulling daarvan.

  • Workshop Buurtactief Meeden

    30 Oktober jl. hield Buurtactief Meeden, onder begeleiding van Bloemstyliste. Heleen Pimmelaar een geslaagde work-shop herfststukjes maken. 
     
     
    De aanwezige deelnemers konden het bloemstuk namaken dat Heleen zelf snel voordeed of naar eigen inzicht verder invullen.
    Op de foto is te zien dat er verschillende creaties gemaakt zijn. De dames gingen met een voldaan gevoel huiswaarts.
  • De Pinquin wil blijven zwemmen in Zuidbroek!

    Zuidbroek heeft sinds augustus 1995 een ruime 8-baans 25m wedstrijdzwembad. Het prachtige, grote buitenzwembad in het dorp, dat bezoekers trok uit de wijde omtrek, had het jaar daarvoor de deuren gesloten. Dat was toen wel even slikken, maar de komst van het ruime binnenbad maakte veel goed. Inwoners van Zuidbroek en omgeving en de leden van Zwemvereniging de Pinquin waren erg blij met het toen nieuwe binnenzwembad.

  • Snorgroei voor kankeronderzoek

    Elk jaar, in november, is Movember verantwoordelijk voor het verschijnen van miljoenen snorren wereldwijd. Mannen kunnen voor de actie Movember hun snor laten staan. Dat doen ze om geld in te zamelen voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker. Het is de bedoeling dat ze vrijdag, 1 november, gladgeschoren beginnen en de snorgroei laten sponsoren.
  • Voor elk wat wils

    Fresco, De Stroatklinkers en De Scheepsjoagers brengen ‘voor elk wat wils’  Accordeonorkest Fresco uit Veendam, onder leiding van Toos Hidding-Smit, speelt tijdens een gevarieerde muziekavond op zaterdag 9 november evergreens en andere lichte muziek. 
     
     
  • Eerste heipaal MFC

    De bouw van het Multifunctionele Centrum in Noordbroek gaat deze week beginnen! Ter gelegenheid van dit historische moment zal wethouder A. de Winter de eerste paal slaan. Hiermee wordt het fundament voor de bouw gelegd. 
     
     
    Dit vindt plaats op donderdag 7 november van 11.00 tot 12.30 uur. Locatie: Schoolstraat 2 in Noordbroek. Belangstellenden zijn van harte welkom. 
  • 30 jaar Drukkerij de Bruin

    Al 30 jaar hèt adres voor kwalitatief hoogstaand drukwerk. In oktober 1983 begonnen als een kleine drukkerij aan de Zuiderstraat te Noordbroek is Grafisch bedrijf de Bruin nu gevestigd aan de Weg der Verenigde Naties 14 in Zuidbroek (Industrieterrein De Gouden Driehoek). De toenmalige eigenaar de heer B. de Bruin kijkt terug op jaren van lange werkdagen en hard werken. “Mijn vrouw stond altijd naast en achter mij; een rots in de branding. Zonder haar was het niet gelukt. Het waren 30 bewogen jaren. Ik ben blij met mijn opvolger, die het bedrijf behoorlijk heeft uitgebreid en zijn schouders er volledig onder zet.” 
     
     
    De allereerste nota werd destijds uitgeschreven aan autobedrijf (nu vakgarage) van Leeuwen uit Noordbroek (het bedrijf is nog steeds gevestigd aan de Hoofdstraat). De factuur was voor het drukken van briefpapier en enveloppen.
  • Heemtuin Muntendam

    Cliënten van De Zijlen hebben het werk bij de SC Veendam ingeruild voor werken bij de Heemtuin in Muntendam. Toen de SC Veendam dit voorjaar failliet ging hadden we bij De Zijlen een probleem. Bij de SC Veendam werkte al twee jaar een ploeg bewoners (met een beperking) van ons, die vooral bezig waren met het schoonhouden van het stadion. Dit naar tevredenheid van de club maar ook de overige gebruikers zoals Parkzicht.

  • GrEK verwelkomt nieuw lid

    Na ruim een jaar als werkgroep op het gebied van zonnepanelen actief te zijn geweest was voor Duurzaam Menterwolde het moment daar om een Coöperatie op te richten. De maatschappelijke beweging die af wil van de opwekking van energie uit eindige voorraden fossiele stoffen zet een grote stap vooruit.
     
     
  • Jubileum Chr. Brassband Elad

    In oktober 1923 werd ter ondersteuning van het evangelisatie- en openluchtwerk de muziekvereniging ‘Elad’ opgericht en deze is nu anno 2013, 90 jaar later, nog steeds springlevend en vol enthousiasme. En dat gaan ze vieren!
     
     
    Als doel werd destijds gesteld: mensen van de straat en uit de kroeg houden en muziek leren spelen. Verder de muziekvereniging gebruiken bij openluchtsamenkomsten als begeleiding van de samenzang. ‘Elad’ bestaat dus nog steeds en heeft eigenlijk nog hetzelfde doel.
  • ‘Brocante op het Tuingoed’

    Met wijn- en kaasproeverij op zondag. Bij Brocante op het Tuingoed, het evenement dat plaats vindt op 16 en 17 november, presenteert Tuingoed Foltz in Meeden een bijzondere collectie brocante, oude ornamenten en tuinantiek in combinatie met ‘ornamentale’ wintergroene planten. Tijdens dit feestweekend opent Foltz ook zijn vernieuwde Winterwinkel.
    Feestelijk ook en vooral verrukkelijk zijn de taarten van Lia Simons. En op zondagmiddag verzorgt de Zuivelhoeve Veendam een heuse wijn- en kaasproeverij.

  • Gezellige middag de Zonnebloem

    Op zaterdag 16 november 2013 organiseert de Zonnebloem, afd. Noord- en Zuidbroek, weer een gezellige middag in dorpshuis de Klipheerd in Noordbroek. Deze is nu gevestigd aan de Clinge 33.
    Dit keer hebben onze vrijwilligers een programma ingestudeerd. Zij treden voor u op met zang en sketches. Deze middag gaat zeker een succes worden, dit mag u niet missen! U bent van harte uitgenodigd. Natuurlijk zijn er vrijwilligers aanwezig om te helpen waar het nodig is. De bekende gele affiches, die in beide dorpen zijn opgehangen, geven u meer informatie.

  • Goede zaken voor Pinquin

    Afgelopen zaterdag 9 november was de verenigingscompetitie in het Van der Valk zwembad in Zuidbroek. Na de actie bij het gemeentehuis van afgelopen donderdag 7 november ging het actievoeren onder de wedstrijd verder. Overal hingen spandoeken en borden voor het open houden van het zwembad.

  • Oud papier inzamelen

    Waar doen we het voor? Sommige mensen stellen ons wel eens de vraag waarom het oud papier wordt ingezameld in Zuidbroek. De vraag vloeit voort uit het feit dat deze mensen wanneer ze langs de Broeckhof rijden of één keer in de maand een vrachtauto zien rijden waarmee oud papier wordt op gehaald. Waarom wordt er ingezameld? Wel beste mensen dit gebeurd al vele jaren en is mede bedoeld om de financiële positie van de inzamelende groepen te versterken.

  • Start computercursus

    Het is al een jarenlange wens om weer een computercursus in Noordbroek te organiseren, doch het Steunpunt werd gesloten. In de bibliotheek en op de basisschool was onvoldoende ruimte, in het dorpshuis was geen internetverbinding en is nu inmiddels helemaal gesloopt. 
     
     
  • Kunst op de Deel

    Het nieuwe seizoen van Kunst op de Deel is weer begonnen. In het vorige seizoen liepen we door omstandigheden een recital voor cello en piano mis maar nu beginnen we ermee! Op 17 november geeft het duo Maaike Peters, cello en Isabelle van Dooren, piano een recital. 
     
     
  • Taalcafé in de Menterne

    Op donderdagmiddag 14 november start er een Taalcafé in de Menterne.
    Nieuwkomers die graag beter willen leren Nederlands te spreken kunnen daar samen met vrijwilligers onder het genot van een kopje koffie of thee, gezellig kletsen over allerlei onderwerpen. Lijkt het je leuk eens mee te doen hieraan, kom dan vrijblijvend langs op de donderdagmiddag. Taalcafé zit in de oude peuterspeelzaal, bij de zijingang van de Menterne. Meer informatie via tel. 0598-658888.

  • Stem NNTTM!

    Het NNTTM is druk bezig om begin volgend jaar de deuren van het spoorwegmuseum in het stationsgebouw van Zuidbroek te openen.
    Een belangrijk onderdeel wordt een multifunctionele ruimte. Hiervoor wil het NNTTM graag audiovisuele apparatuur hebben. Hierbij valt onder meer te denken aan een beamer en geluidsinstallatie.
    Het NNTTM doet daarom mee aan de dromenactie van Hooghoudt; 5 dromen van Groningers worden in vervulling gebracht. Van één van de 560 inzenders is de stichting doorgedrongen tot de laatste 10 finalisten.

  • Reanimatie-estafette

    Samen met de Gemeente Menterwolde organiseert Stichting Groningen HartVeilig op 15 en 16 november een reanimatie-estafette in Muntendam. De estafette begint vrijdagavond 15 november met een voorlichtingsavond in de raadszaal van het gemeentehuis te Muntendam.

  • Grunneger Dainst

    Op 24 november zal er D.V. weer een Grunneger Dainst worden gehouden in de Petrus Kerk. Deze dienst gaat uit van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ds. A. Krijgs-held zal hierin voor gaan. Hij komt uit Sint-Jansklooster en heeft wel vaker een Grunneger Dainst verzorgd. Na de dienst wordt er koffie geschonken. U bent van harte uitgenodigd.

  • Wethouder De Winter slaat eerste paal

    Vorige week donderdagochtend heeft wethouder Annelien de Winter een flinke heipaal in de grond geslagen als officiële start van de bouw van het Multi Functioneel Centrum in Noordbroek. De oplevering van het gebouw staat gepland in de zomervakantie van 2014. 
    Volgens wethouder de Winter probeert de gemeente hier een kindcentrum te creëren dat uniek is in onze provincie. Natuurlijk zal de Insp. Amerikaschool een mooie plaats krijgen in het gebouw, maar ook zal er een peuterspeelzaal komen, kinderopvang door Poko Loko, maar ook de mogelijkheid voor kinderen om na schooltijd te sporten, cultuur op te snuiven en muziekles te krijgen. Ook aan senioren wordt gedacht, want voor hen is sporten zeker belangrijk.
     
  • ‘t Heerlijk avondje is gekomen...

    Hij komt, de lieve goede Sint! Al een aantal jaren lang komt Sinterklaas onder het licht van de maan en de sterren naar Muntendam. Vrijdagavond 22 november is het weer zover!
    De Sint zal tegen half zeven bij het gemeentehuis in Muntendam zijn. Hier zal hij worden toegesproken door iemand van het gemeentebestuur, Na een korte pauze vervolgen Sinterklaas en zijn Pieten de route door Muntendam en die eindigt bij De Tibbe. Hier volgt een speciaal programma.
    Bij slechte weersomstandigheden zal het evenement uitwijken naar MFC De Menterne.

  • Hij komt!

    Sinterklaas komt naar Noordbroek. De Sint en zijn Pieten komen Noordbroek ook weer met een bezoekje verblijden. De intocht vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 november 2013 omstreeks 13.00 uur.
    Na de ontvangst en de begroeting door de vele kinderen van Noordbroek maakt Sinterklaas een uitgebreide intocht door Noordbroek. Daarna zal er een geweldig welkomstfeest in de gymzaal losbarsten voor alle kinderen in Noordbroek. De route staat volgende week in Tussenklappen. Dus hou die goed in de gaten!

  • …“Sinterklaasje kom maar binnen”…

    Uit honderden keeltjes zal dit nummer gezongen worden als Sinterklaas met zijn zwarte Pieten zaterdag 23 november Zuidbroek binnen zal varen. Sinterklaas en zijn Pietermannen zullen dit jaar extra feestelijk worden binnengehaald. Middels de publicaties in de Tussenklappen en de posters die door het dorp heen hangen weten we dat we naast de intocht ook een Sinterklaas braderie en een groots opgezet muziekfestival op het dorpsplein ‘Aan t Wotter’ hebben.
    De V.v.V. Zuidbroek is reeds een aantal maanden bezig dit festijn voor te bereiden. Het ‘extra feestelijke’ is mede in

  • Diabetes Fonds

    Meer dan 9 vrijwilligers gingen begin november in Zuid- en Noordbroek op pad voor het Diabetes Fonds. Gezamenlijk haalden zij met de collectebus ruim €503,00 op. Het opgehaalde geld gaat naar onderzoek om diabetes beter te behandelen of te voorkomen.

  • Goudsmid Margriet

    Sieraden met een verhaal. Al weer bijna 5 jaar vervaardigt Margriet op ambachtelijke wijze haar sieraden van Platina, Goud of Zilver.
    Een mooi verhaal;
    Er belde op een dag een man uit Rotterdam met de wens een herinnerings sieraad te laten maken van 2 trouwringen met 10 diamanten. Geen probleem zei ik, maar weet u dat ik in Noord-Oost Groningen woon? Ja zei de man, ik had u samen met mijn nu overleden vrouw uitgekozen, om van onze bijzon-dere trouwringen samen een twee-eenheid te maken. Ze is in mei dit jaar toch nog onverwacht overleden. Toen was het even stil…