juli 2013

  • Viswedstrijd tijdens Feestweek

    Tijdens de feestweek is er op 22 juni een viswedstrijd georganiseerd i.s.m. de Schrijvershoek. Hieronder de uitslag van deze wedstijd.

    Meisjes 5 t/m 9 jaar
    Anouk Hamminga 23 cm

    Jongens 5 t/m 9 jaar
    1. Ivan Pals 36 cm
    2. Robin van de Laan 26 cm
    3. Bas Smid 21 cm
    3. Jasper Been 21 cm
    4. Jesse Kuit 19 cm
    5. Nick Zwarts 10 cm
    6. Bram van Dijk 9 cm

    Meisjes 10 t/m 15 jaar
    Ivana v.d. Broek 25 cm

    Jongens 10 t/m 15 jaar
    Robin v.d. Laan 26 cm

  • Trekweg, trekweg of trekweg?

    Alweer de 10e. Jawel, we zijn over de helft. De HC Zuidbroek maakt zich op voor de komende vakantie. Maar we vissen door, hetzij met een iets mindere deelname in de bouwvak.
    Dit keer togen de leden naar de veelgebruikte sluis aan de Trekweg te Zuidbroek. Je zag echt dat het intensieve open en dicht van de sluis zijn sporen had achtergelaten…. Humor. We verzamelden hier, om vervolgens ieder weer een stekkie te zoeken aan het prachtige Winschoterdiep.

  • Expositie Nederlandse Amateurfotografen

    Met trots presenteert het cultuurcentrum vanBeresteyn de expositie van de Nederlandse Amateurfotografen. De werken van de amateurfotografen uit heel Nederland worden van 2 juli tot en met 11 augustus 2013 tentoongesteld in de foyer van vanBeresteyn. De tentoonstelling is tijdens de openingstijden van het cultuurcentrum gratis te bezoeken.
    De Bond van Nederlandse Amateur Fotografen Verenigingen (Fotobond) organiseert sinds 2000 jaarlijks een reizende tentoonstelling onder de naam Foto Nationaal.

  • Diplomazwemmen DG van den Noortbad

    Zaterdag 29 juni j.l. hebben 55 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes.
    De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. Het bad is gesloten t/m 1 september 2013.

    Diploma A

  • ‘Boeren en Buitenlui’

    Advies erven Oost-Groningen! Met het project ‘Boeren en Buitenlui’ biedt Landschapsbeheer Groningen advies over de inrichting, het onderhoud, herstel én de landschappelijke inpassing van het erf. Dit project loopt echter eind 2013 af. Komend half jaar is dus de laatste kans om kosteloos advies in te winnen. Landschapsbeheer Groningen bewaakt de kwaliteit van dit landschap en biedt daarom hulp aan ‘boeren en buitenlui’ in het buitengebied van Oost-Groningen.
     
  • Discoklanken in D.G. v.d. Noortbad

    Het D.G. v.d. Noortbad is nu inmiddels gesloten. De Stichting Jeugdwerkgroep heeft daarom i.s.m. het badpersoneel van het D.G. v.d. Noortbad afgelopen vrijdagavond nog een zwemdisco voor de Basisschooljeugd georganiseerd. Zo’n 125 kinderen en ouders waren er aanwezig. De kinderen dansten aan de kant van het zwembad op de “DISCOKLANKEN”. De discosfeer zat er dan ook goed in en onze DJ Jurjen draaide muziek wat ze graag wilden horen. De kinderen kregen drinken en na afloop kreeg men nog een zakje chips.

  • Nieuwe wandelgids Nederlands kustpad

    Op donderdag 27 juni heeft de heer Henk Staghouwer, gedeputeerde van de provincie Groningen het eerste exemplaar van de nieuwe wandelgids Nederlands Kustpad, Friesland – Groningen in ontvangst genomen. In deze gids zijn 10 dagwandelingen van Waddenwandelen en twee Lange-Afstand-Wandelpaden  gecombineerd tot één route. De afgelopen jaren hebben Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen en Landschap Noord-Holland samen met Wandelnet een routenetwerk ontwikkeld van 1200 kilometer langs het Waddenkustgebied en op de eilanden.
  • PETRUSkerk in Zuidbroek open

    Het is 6 juli de eerste zaterdag van de maand en dan is de middeleeuwse kerk daterend uit 1280 weer opengesteld voor belangstellenden. U kunt dan de kerk van buiten en van binnen rustig op u in laten werken. Ook kunt u de stilte en de rust in koor of beuk tot u laten komen.
    Deze keer zal het orgel ook enige keren worden bespeeld door één van onze vaste organisten: dhr. E. Rozema.
    Ook op zaterdag 3 augustus is de kerk weer open. In september doen we op de 2e zaterdag weer mee met de jaarlijkse Open Monumentendag. Het thema is dan: Macht en Pracht.

  • Luthers Bach Ensemble

    Zondagmiddag 7 juli is er in de kerk van Noordbroek een uitvoering van het Luthers Bach Ensemble. Het Luthers Bach Ensemble brengt vier van J.S. Bachs bekende motetten ten gehore. Op het programma onder meer zijn 'Singet dem Herrn ein neues Lied', 'Der Geist hilft unser Schwachheit auf' en 'Jesu, meine Freude'. Het ensemble (kleinkoor & barokorkest) staat als altijd onder leiding van artistiek leider Tymen Jan Bronda. Voor deze gelegenheid is er een brede continuogroep. Er zal worden geëxperimenteerd met de diverse bezettingen en de dubbelkorigheid.

  • BOERENMARKT

    Zaterdag 22 juni was het dan weer zover, alweer de derde Boerenmarkt op rij in de mooie slingertuin van Zonnehuis Gockingaheem. Er waren ongeveer 30 standhouders die elk op hun eigen manier hun producten aan de man brachten, zoals de bakker, fruit, honing, boeken, sieraden, hebbedingetjes enz, eigenlijk te veel om allemaal op te noemen.
     
     
  • ‘BLOBBEN’ in de haven van Zuidbroek

    Afgelopen zaterdagmiddag is het de dorpsraad Zuidbroek, in samenwerking met Aquattractie.nl uit Muntendam, gelukt een overvolle passantenhaven te regelen. Al het publiek en zelfs gasten per boot waren in de haven aanwezig voor ‘BLOBBING’. 
    Deelnemers en al hun fans kwamen uit Zuidbroek en omstreken. Drie dui-kers voor de veiligheid in het water, het team EHBO-Sappemeer stand- by en de waterpolitie present. Er was door een steigerbouwer een professionele hoge steiger op het dorpsplein langs de kade gebouwd. Voor deze lag in het water 
  • Schakel tussen gemeente en bevolking

    Een nieuwe club?
    Begin 2012 besloot de stichting DAR (DorpsAdviesRaad Muntendam) haar taken te beëindigen. Ongeveer een jaar later nam Jur Smedeman het initiatief om een onafhankelijke en ongebonden groep vrijwilligers te benaderen, die als doel hebben: samen opkomen voor de leefbaarheid in Muntendam. Deze groep vrijwilligers gaan het werk voortzetten van de vroegere DorpsAdviesRaad. 
    De naam is gewijzigd in DorpsRaadMuntendam (DRM). De groep is niet partijgebonden, doet het werk onbetaald en op vrijwillige basis. De uitgangspunten van de DAR zijn grotendeels door de DRM overgenomen.
     
  • Start MenterAweken

    De MenterAweken beginnen met een waar waterspektakel in zwembad De Kolck in Meeden. Maar er is meer te doen, dit eerste weekend. U kunt een workshop Tai Chi gaan doen in de prachtige tuin van de Witte Wolk, of u bekwamen in Ikebana in het Veenkoloniaal Museum
     
    Waterspektakel zwembad Meeden
    De bakermat van de toeristische werkgroep MenterAroute ligt in Meeden. Een dorp met veel ‘dorpszin’ en veel voorzieningen, van sport tot cultuur, dankzij de inzet van de bewoners. Daarom gaan de MenterAweken van start met een “waterspektakel” in zwembad De Kolck in Meeden.
  • Spetterende start van de MenterAweken

    Het leek wel feest afgelopen zaterdag in het zwembad in Meeden. Het was de eerste dag van de vakantie, het was prachtig zonnig zomerweer en er waren heel veel wateractiviteiten.
    Het begon met de eerste Menterwolmer bommetjeswedstrijd. Drie grotere jongens deden voor hoe het moest. Daarna sprongen in hoog tempo de jongere deelnemers van de hoge duikplank en deden het water meer of minder opspatten. De beste drie werden beloond met een medaille en een geldprijsje.

  • Winkels in Menterwolde mogen voortaan elke zondag open zijn

    De gemeenteraad heeft vorige week besloten dat winkels in Menterwolde voortaan elke zondag open mogen zijn, tussen 10.00 uur en 20.00 uur.
    Per 1 juli 2013 is een wijziging van de Winkeltijdenwet in werking getreden, die aan gemeenteraden de bevoegdheid geeft om vrijstelling te verlenen van het verbod om een winkel op zondag open te hebben. Op 30 mei 2013 had de raad al een motie van de VVD-fractie aangenomen om de verruiming van de openingstijden op zondag integraal door te voeren, zodra de gewijzigde Winkeltijdenwet in werking zou treden.

  • Laatste schooldag en afscheid van meester Tonnie

    Vrijdag 5 juli 2013 was de laatste schooldag voor de vakantie waarop ook directeur Tonnie Smit afscheid nam van OBS de Tandem. Hij werd verrast door de kinderen die per klas een lied voor hem zongen en een gezamenlijk slotlied. Halverwege de ochtend kwam het hilarische duo Toos en Beb op bezoek. Na alle optredens was er nog gelegenheid voor een hapje en een drankje. Al met al een geslaagd feest.

  • Adopteer een stukje Heemtuin

    Geef uw naam aan klaproos of braam.
    Op 27 juni heeft de raad besloten dat de gemeente samen met de Stichting Menterheem en een derde partij voor 1 januari 2014 een concept samenwerkingsconvenant klaar moeten hebben zodat de Heemtuin op eigen benen verder kan. Dit houdt in dat alle activiteiten op de Heemtuin gewoon doorgaan. Het houdt ook in dat u de Heemtuin nog steeds kunt steunen door een stukje Heemtuin te adopteren. Tot nu toe heeft dat al een bedrag van € 1900,— opgeleverd.
    Wat is adoptie precies?

  • Mattie, Matê

    Ingezonden:

    Op de raadsvergadering van donderdag 27 juni waren vriend en vijand het er roerend over eens : “Dit heeft zij niet verdiend”. Als een kind werd Mattie Siersema terechtgewezen door de burgemeester vanwege haar kritische houding in de kwestie Menterheem/Heemtuin.

  • Huwelijksvoltrekking in Museumstation

    Vrijdag 28 juni jl. gaven Gerry Alberts en Hedwig Feith elkaar het ja-woord. Op speciaal verzoek van het bruidspaar vond deze plechtigheid plaats in het station Zuidbroek. Het station wordt na opening een officiële trouwlocatie. De opening zal hopelijk eind dit jaar plaats vinden. De bruidegom - voor de gelegenheid uitgedost als een ware Charlie Chaplin - verrastte zijn aanstaande bruid door haar op te halen in een heuse Buick uit 1928. Dit moest natuurlijk op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Na de ceremonie bruiste de champagne.

  • Succesvolle ‘Instrumentenparade’

    Wethouder Gherie ter Steege van Menterwolde heeft zichtbaar genoten van de instrumentenparade welke zaterdag 29 juni j.l. werd gehouden in dorpshuis ‘De Broeckhof’ te Zuidbroek. Tussen 12.00 en 14.00 uur konden onder grote belangstelling de mensen luisteren, genieten én daarnaast tal van instrumenten uitproberen. Naar aanleiding van het sluiten van de gemeentelijke muziekschool in Menterwolde hebben de docenten de handen ineengeslagen en zijn een docentencollectief gestart om de bevolking van Menterwolde (en omstreken) goed muziekonderwijs te kunnen blijven bieden.

  • Feestelijke uitreiking koningsportret

    N.a.v. de troonswisseling heeft onze gemeente een nieuw portret nodig dat kan hangen in de raadzaal. Ons college wilde geen portret bij de overheid bestellen, maar gaf er de voorkeur aan om een wedstrijd uit te schrijven waarin alle Menterwolmers werden uitgenodigd om een portret te schilderen. Er kwamen in totaal 15 werken binnen, acht van volwassenen en ook zeven kinderen hadden erg hun best gedaan op een portret.De jury bestond uit twee kunste-naars, nl.

  • Weer bijzonder grafgedicht ontsluierd!

    Bij de schoonmaak van de oude, verweerde grafzerken in Zuidbroek, kwam bij het opnieuw beletteren van de grafteksten dit bijzondere gedicht tevoorschijn op de steen van het echtpaar Boerhave (Frederik is overleden in 1873 op 77-jarige leeftijd, zijn vrouw in 1865 op 63-jarige leeftijd): ‘De liefde maakt het sterven zoet. Als eindpaal van ons smachten Zoo soms de dood ons weenen doet. Kan slechts de dood verzachten.’ (Dit bijzondere gedicht is een ode aan de liefde.

  • Fietsen met de Veengidsen

    De veengidsen hebben korte fietstochten in de omgeving van Menterwolde en Veendam ontwikkeld. Ze zijn gespecialiseerd in de kennis van het landschap. Een andere en bijzondere manier om op de fiets naar je omgeving te kijken.
    Op zaterdag 13 juli houden ze een fietstocht door Muntendam, De Heemtuin en directe omgeving. De tocht duurt ongeveer 2 uur en bedraagt 10 km. U bent van harte uitgenodigd om deze route onder begeleiding van een landschapsgids mee te maken. Het paviljoen van De Heemtuin is de start van deze route.

  • Vakantie bij Omroep Menterwolde

    Zaterdag 20 juli is de laatste uitzenddag voor de vakantie. De wekelijkse programmering na de vakantie zal maandag 12 augustus weer starten. De radio Bingo stopt 14 juli en zal zondag 18 augustus weer beginnen. Tijdens de vakantie weken zullen er diverse werkzaamheden plaats vinden in de studio o.a. automatisering .

    Radio maken is voor jou???
    Omroep Menterwolde heeft diverse vacatures.
    Interesse?
    Zie voor contact personen www.omroepmenterwolde.nl

  • Kindervakantieweken Humanitas

    Ook dit jaar organiseert Humanitas voor kinderen van 6 tot 12 jaar, die om financiële, sociale of medische redenen niet op vakantie kunnen, weer de jaarlijkse kindervakantieweken. Ook kinderen van de afdeling Menterwolde, Veendam en Pekela gaan een weekje kamperen in een kampeerboerderij in Bakkeveen.
    Coördinator Wendy de Jong van Humanitas afdeling Veendam, Menterwolde, Pekela heeft alles voor de 20 kinderen die meegaan, weer tot in de puntjes voor ze geregeld.

  • Spelweek Muntendam

    Dit jaar wordt de spelweek voor de 44e keer gehouden. De activiteiten zullen plaatsvinden op het ijsbaanterrein aan de Zuiderstraat. Deze week wordt gehouden van maandag 12 augustus t/m 16 augustus en is bestemd voor de basisschooljeugd van 4 t/m 12 jaar.
    PROGRAMMA SPELWEEK 12 AUGUSTUS t/m 16 AUGUSTUS 2013

    Maandag:

  • Jubilarissen gehuldigd

    EHBO Vereniging Zuidbroek heeft op 1 juli jl. twee jubilarissen gehuldigd in De Broeckhof.

    De trouwe leden kregen elk een jaarspeldje en een bos bloemen overhandigd door het bestuur van de plaatselijke vereniging. Mevrouw H. Wittering was 25 jaar lid en de heer S.G. Nieboer 50 jaar.