augustus 2011

  • Ingebruikname zwemplas ‘Botjes Zwembaai’

    Op dinsdag 9 augustus, 14.00 uur, neemt wethouder Matty Siersema van de gemeente Menterwolde de zwemplas aan de Botjesweg in Zuidbroek in gebruik. Zij neemt op originele wijze een duik in het water.
    De afgelopen weken is er hard gewerkt om de zwemplas te realiseren, zodat aan inwoners van Menterwolde een fraaie zwemmogelijkheid in een natuurlijke omgeving kan worden geboden. De zwemplas krijgt de naam ‘Botjes Zwembaai’.

  • Botjes Zwembaai

    Vrijdagochtend 29 juli, rond 10 uur, is het een drukte van belang bij de nieuw te graven zwemplas. Een grote groep mannen van ‘Van der Wiel’ zijn met man en macht bezig om een zwemplas aan te leggen waar veiliger gezwommen en gerecreëerd kan worden dan in Botjes Zandgat.

     
     
  • Bang om auto te rijden?

    Daar is wat aan te doen!

    Edith Steen geeft nu al weer drie jaar rijles vanuit Noordbroek. Sindsdien is het aantal mensen dat rijles neemt bij Autorijschool Steengoed fors gegroeid. Edith heeft zoveel plezier in het rijles geven dat ze zich verder heeft willen bekwamen. Daarom heeft zij diverse opleidingen gevolgd om ook mensen met faal- en rijangst te kunnen begeleiden. 
     
     
  • Wie wint een IJstaart voor 25 personen?

    Het zal u vast niet zijn ontgaan. Vorig jaar opende een geheel verbouwde Bakkerij-IJssalon Geertsema zijn deuren mét een geweldig buitenterras. Nu leek het de familie Geertsema leuk om het plein een naam te geven. Daarom roepen ze alle inwoners van Menterwolde op om een leuke originele naam te verzinnen, die past bij het plein. De naam* zal officieel onthuld worden.

    * de nieuwe naam zal niet officieel geregistreerd worden in het stratenregister van Menterwolde.
     
     
  • ‘Wie binnen der of’

    Menterwolde is een nieuwe fietsroute rijker; de Menter Architectuur- en Tuinenroute. Donderdag 28 juli jl. vond de feestelijke aanbieding plaats in de Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen in Muntendam. Mevr. Hilde van Ree, directeur Woonstichting Groninger Huis, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De middag werd opgeluisterd met muziek van het folkduo Sidaro uit Meeden. 

     
  • MS Fonds zoekt 12 vrijwilligers

    Het Nationaal MS Fonds zoekt 12 nieuwe vrijwilligers in Zuidbroek voor de MS Collecte.
    “Tot nu toe zijn er 4 collectanten, maar dat is niet genoeg om bij iedere voordeur aan te bellen”, zegt Bob Halmingh, coördinator van de plaatselijke collecte.
    “Om bij alle 3.845 inwoners aan te bellen moeten er eigenlijk ruim 19 collectanten zijn”, vervolgt hij.

  • Volksuniversiteit vanBeresteyn

    Ook voor het seizoen 2011-2012 start Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn met een eigen Volksuniversiteit in samenwerking met Biblionet Groningen. Het aanbod van cursussen is veelzijdig: Italiaans voor beginners en gevorderden, Chinees, Frans, Duits, Spaans en Engels voor beginners (conversatie), kies je kleur, wat vliegt daar?, kies mode stijlbewust, inleiding in de filosofie, sociale media, Toscane (aantal lezingen), architectuurgeschiedenis en interieurarchitectuur.

  • Echinacea- en prairietuindagen bij Foltz

    Feestelijke toekenning Collectiehouderschap Echinacea.
    Op 20 en 21 augustus organiseert Tuingoed Foltz in Meeden de Echinacea- en prairietuindagen. Tijdens dit evenement wordt het predikaat Nederlandse Planten Collectie toegekend aan de Echinacea's van Foltz. De collectie bestaat inmiddels uit ruim 80 variëteiten, waarvan de meeste te zien zijn in de vorig jaar aangelegde Echinacea- en prairietuin.
  • Masterzwemmers naar de Oekräine

    Daar waar menig sporter rust neemt, omdat het seizoen voorbij is, gaan twee masterzwemmers van De Pinquin door met trainen. Begin september komen ze uit op de Europese Master Kampioenschappen in Yalta, dat ligt in de Oekräine aan de Zwarte zee. Dit gebied  wordt ook wel “De Krim” genoemd. Margriet Pasma en Henk  Slomp hebben de limieten gehaald en zich daarmee geplaatst om deel te mogen nemen aan deze kampioenschappen. Margriet en Henk komen uit in de categorie 55 – 60 jaar. Totaal gaan er drie deelnemers uit de provincie Groningen naar Yalta. De diciplines, schoonspringen, open water zwemmen, waterpolo en synchroon zwemmen zijn op deze Europese kampioenschappen vertegenwoor- digd.
    Pinguin Zuidbroek

  • MenterAweken met tuinen, muziek en kunst

    In het weekend van 20 en 21 augustus kunt u genieten in de tuinen van Tuingoed Foltz in Meeden, en kunt u naar muziek luisteren en kunst bekijken in de tuin van de Vlinderij in Muntendam.

    Zonnehoedjesdagen bij Tuingoed Foltz
    Echinacea of zonnehoed is een van de meest dankbare nazomerbloeiers. Tuingoed Foltz in Meeden heeft zich de afgelopen jaren steeds meer gespecialiseerd in deze sterk groeiende groep. Dit weekend zijn ruim 60 verschillende soorten Echinacea’s te koop, waaronder een groot aantal nieuwe, die elders nog niet worden aangeboden. In de vorig jaar aangelegde Echinacea- en prairietuin kunt u ideeën opdoen voor de toepassing van Echinacea’s in combinatie met grassen en andere planten die zich thuis voelen in een prairie-achtige omgeving. Op het terras worden teas & scones en home-made gebak geserveerd.
  • Unieke zwembaai bij Zuidbroek geopend

    De ‘plons’ van Matty Siersema

    Jarenlang is er over gesproken om iets met het heldere water van Botjeszandgat te gaan doen, maar eindelijk is het dan zover: de zuidwestkant is geschikt gemaakt voor recreatie. Afgelopen dinsdag 9 augustus opende wethouder Matty Siersema (met o.a. recreatie en toerisme in haar portefeuille) de recreatieplas ‘Botjes Zwembaai’. De publieke belangstelling was groot. De zon scheen en de wethouder zag er stralend uit met zonnehoed, zomerjurk en bijpassend badpak.
  • Feestelijke presentatie nieuwe CD

    Op zaterdagavond 27 augustus gaan de deuren van de Noordbroekster kerk wijd open voor een feestelijke gebeurtenis: de presentatie van een nieuwe CD van het befaamde Arp Schnitger-orgel uit 1696. Peter Westerbrink, de organist van de kerk, zal zijn nieuwe CD presenteren tijdens een door hem en Leonore Lub te geven concert.
    Westerbrink wil met deze CD andere, minder bekende kanten van de Noord-Duitse orgelmuziek belichten waarbij hij geen platgetreden paden bewandelt zodat ook de doorgewinterde orgelliefhebber qua repertoirekeuze aan zijn/haar trekken komt.

  • Nieuwe programma’s Omroep Menterwolde

    Vanaf maandag 22 augustus is uw lokale omroep Menterwolde weer van start gegaan. Wel zijn er wijzigingen in de programmering.

    Op de zondag is Theo Guns te beluisteren met zijn “De Platenkoffer” van 13.00 tot 15.00 uur.
    En houdt u van klassiek. Robert Hemmen verzorgd op de dinsdag vanaf 18.30 menterwoldeklassiek.
    Op vrijdag 26 augustus zal van 18.00 tot 22.00 uur de ZOMERSE 50 van 2011 worden uitgezonden.
    Zondag 28 augustus begint de wekelijkse radiobingo.
    Voor verdere info zie www.omroepmenterwolde.nl.

  • Openluchtconcert bij ‘de Vlinderij’

    Zondag 21 augustus was er weer een uniek tuinconcert georganiseerd door Theeschenkerij ‘de Vlinderij’. Er was weer veel belangstelling om naar Erwin de Vries & zijn begeleidingsband te luisteren. Allemaal zelfgeschreven liedjes ‘meziek op zien Grunnegs’ in een landelijke omgeving en een ontspannen sfeer. Liedjes die zich kenmerken doordat ze rauw, puur en eerlijk zijn. Net zoals de Groningers. De middag begon afgelopen zondag met mooi weer.
    Erwin de Vries - Menterwolde

  • Kerk openstellen voor breed publiek.

    De kerkenraad van de Hervormde kerk in Noordbroek doet al jaren met grote tevredenheid een beroep op een grote schare vrijwilligers voor het verzorgen van rondleidingen in deze monumentale kerk. Onlangs ontstond er verschil van mening met een aantal van hen over de wijze waarop vrijwilligers binnen de kaders van het beleidsplan en reglement van de kerk functioneren. De kerkenraad, die deze vrijwilligers daarop uitnodigde voor een gesprek, heeft nota genomen van hun standpunten maar heeft moeten concluderen dat de verschillen van inzicht niet te overbruggen waren. Om deze reden is de werkgroep als zodanig ontbonden.

  • Kinderspelweek Menterwolde

    Muntendam
    De stichting Jeugdwerkgroep in Muntendam organiseert de spelweek alweer voor de 42e keer. De activiteiten vinden plaats op het IJsbaanveld aan de Zuiderstraat. Al jaren vormt de spelweek een afsluiting voor de zomervakantie van de jeugd van 4 /m 13 jaar. OPGAVE VOOR DE BUSDAG NAAR SLAGHAREN IS NOG MOGELIJK bij: Henny Lamain, Kleine Venne 2 of Albert Bosscher Kleine Venne 18 te Muntendam.

  • MenterAweken

    De Westerpolder bij Woudbloem en geniet van kunst, cultuur en muziek in de Vlinderij

    In het komend weekend kunt u zaterdag met de vrienden van de Heemtuin de natuur rond Woudbloem ontdekken en zondag de MenterArtdag in de Vlinderij in Muntendam bezoeken

    Excursie Woudbloem met de vrienden van de Heemtuin
    Ae’s Woudbloem is samen met de Westerpolder en Tetjehorn, één van de deelgebieden van de Ecologische Hoofd-structuur (EHS) Midden Groningen. De EHS is een netwerk van grote en kleine natuurgebieden waarin de natuur voorrang heeft. Hierbij worden natuurgebieden aan elkaar gekoppeld door tussenliggende landbouwgronden aan te kopen en natuur te ontwikkelen.

  • Kever- en buggyweekend in Noordbroek

    Komend weekend, op 26, 27 en 28 augustus is het weer zover. Dan wordt voor de 24e keer een Regio Meeting gehouden door de Kever Club Nederland regio Groningen. Het is voor de 2e keer dat deze meeting plaatsvindt op het terrein achter Boerderij Café Mausel te Noordbroek. Alle Keverliefhebbers, maar natuurlijk ook alle andere auto liefhebbers, zijn op zaterdag en zondag van harte welkom en de entree is gratis voor het publiek. Voor de bezoekers die willen overnachten is er een kampeerhoek gecreëerd en er wordt daarom voor een overnachting wel een kleine vergoeding gevraagd.

  • Arjan Feringa verdienstelijk tweede

    Vooraf werd hij niet tot de favorieten gerekend. Toch heeft de 16 jarige Arjen Feringa uit Zuidbroek, die in het Top&Talententeam Splash van het KNWV zeilt, een verdienstelijk 2de plaats behaald. Het WK Splash voor jeugdzeilers werd van 15 t/m 19 augustus j.l. gehouden in Tsjechië op het Lipno meer met 70 zeilers uit 7 verschillende landen.
    Arjen Feringa - Zuidbroek

  • Oogstfeest in Muntendam

    Het is bijna weer zover…
    Zaterdag 3 september 2011 is het weer zover. Dan wordt voor de 5e keer de oogstdag georganiseerd. Het Oogstfeest is een initiatief van Stichting Werkend Trekpaard Groningen en Zorgboerderij Dekkersnest in Muntendam. Dankzij haar unieke activiteiten en betrokken vrijwilligers is het Oogstfeest in Muntendam inmiddels uitgegroeid tot een gebeuren waar vele mensen afgelopen jaren kwamen kijken en genoten.
    Oogstfeest - Muntendam

  • Alcomobilist aangehouden

    De politie heeft zaterdagavond op de Tripscompagnieweg in Tripscompagnie een 40-jarige man uit Winschoten aangehouden voor rijden onder invloed. De Winschoter werd in zijn auto gecontroleerd. Een blaastest gaf aan dat hij vermoedelijk te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte maar liefst 2,4 promille alcohol (1060 ugl) in zijn bloed had. De verdachte bleek bovendien geen rijbewijs te hebben. Hij mocht na het afleggen van een verklaring het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

  • Politie onderzoekt schietincident

    De politie stelt een onderzoek in naar een schietincident dat zaterdagavond rond 19.25 uur heeft plaatsgevonden bij een boerderij aan de Tripscompagnieweg in Tripscompagnie. De politie werd gewaarschuwd dat vanuit een auto was geschoten in de richting van de boerderij. De politie stelde een uitgebreid onderzoek in rondom de boerderij. De politie heeft meerdere hulzen aangetroffen en voor nader onderzoek in beslag genomen. De betreffende auto werd, ondanks een zoektocht van de politie, niet meer aangetroffen. Al meerdere personen, die zijn beschoten, is aangifte gedaan.

  • Onderhoudswerkzaamheden NAM locatie Tusschenklappen

    De NAM zal op de gasbehandelingsinstallatie Tusschenklappen, gelegen aan de Legeweg te Muntendam, in de maand augustus onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.
    Eind juli zal hiervoor een grote installatie worden aangevoerd. Hiermee worden onderhoud- en reparatiewerkzaamheden aan één van de bestaande putten uitgevoerd. De tijdsduur van de onderhoudswerkzaamheden wordt momenteel ingeschat op zo’n 3 à 4 weken, afhankelijk van de voortgang.

  • Politie zoekt getuigen schietincident Tripscompagnie

    De politie is op zoek naar getuigen van het schietincident dat zaterdagavond op de Tripscompagnieweg in Tripscompagnie heeft plaatsgevonden. Wonderwel raakte niemand gewond bij het schietincident. De politie heeft met vier personen, die zich in of bij de betreffende boerderij bevonden, inmiddels gesproken. Alle vier hebben een verklaring afgelegd. De politie heeft tevens een helikopter ingezet om vanuit de lucht foto’s van de boerderij en omgeving te maken.

  • Collecteweek

    Sta op tegen kanker, in de strijd tegen kanker kunnen wij alle inzet gebruiken, geef gul tijdens onze collecte week 5 t/m 10 september 2011. Voor vragen kunt u mw. Kok-Lijnbach bellen op tel. 0598-628104.

  • Diabetes Fonds zoekt collectanten

    Het Diabetes Fonds zoekt vrijwilligers die in de eerste week van november twee uurtjes willen collecteren in Noordbroek of in Zuidbroek. Diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) is een ernstige ziekte die diep ingrijpt in het leven van mensen. Daarnaast heeft het een domino-effect. Diabetes kan leiden tot een hartaanval, dementie, blindheid en nierfalen. Er zijn nu al 1 miljoen mensen met diabetes in Nederland. En elke dag komen er 200 patiënten bij.
  • Nazomerbloei- en grassendagen

    Op 3 en 4 september organiseert Tuingoed Foltz in Meeden de Nazomerbloei- en grassendagen. Verleng de zomer met planten die de tuin bloei en structuur geven tot ver in de herfst, zoals siergrassen, anemoon, aster, zilverkaars, zonnehoed en lobelia. Voor de bezoekers heeft het tuingoed diverse verrassingen in petto.
    Foltz Meeden
  • RVE hervat repetities

    Het Regionaal Vocaal Ensemble, kortweg RVE, start zijn repetities na de zomervakantie op maandag 5 september a.s. met een nieuwe dirigent.
    Na het afscheidsconcert van de vorige dirigent, Gerrit Jan Rutgers, op 29 april jl. is het koor op zoek gegaan naar een nieuwe dirigent, met als resultaat het aanstellen van Anne de Bruyn als dirigent van het Regionaal Vocaal Ensemble.
    Het eerste (kerst)concert o.l.v. Anne de Bruyn zal plaatsvinden op zondagmiddag 11 december a.s. in de R.K kerk van Veendam.

  • Concerten op locatie

    Zondag 4 september organiseert de Macadamhoeve in de reeks concerten op locatie i.s.w. met galerie Waarkunst een concert op de Hoofdweg 1 in ’t Waar. Mezzosopraan Nana Tchikhinashvili zal daar met haar twee dochters Nina en Ani Natroshvili en pianiste Irene Osetkaya een gevarieerd klassiek programma ten gehore brengen.