januari 2011

  • Verdachten aangehouden na vernielingen

    De politie heeft zondagavond in Muntendam twee tieners aangehouden vanwege het plegen van vernielingen. De jongens uit Muntendam (14) en Veendam (15) werden aangehouden dankzij een alerte getuige. Het tweetal zou samen met een aantal anderen een fiets over een schutting hebben gegooid. Daarbij raakte de schutting vernield. Ook vermoedt de politie dat de jongeren op een bouwplaats nabij de Oldambtlaan bouwmaterialen kapot hebben gemaakt. De politie verhoort de jongens over de andere betrokkenen. De gedupeerden doen aangifte.

  • Diplomazwemmen

    Zaterdag 29 december j.l. hebben 80 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma's A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa's, oma's, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

  • VKM meisjes C wint slagroomtaartentoernooi

    Maandag 27 december organiseerde volleybalvereniging Annen haar jaarlijkse Slagroomtaartentoernooi.
    Het meisjes C team van VKM deed voor de eerste keer mee. Er moesten 5 wedstrijden gepeeld worden, 2 keer tegen G&A uit Rolde en een selectieteam van Sudosa Assen en een keer tegen Annen. De teams waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. VKM wist uiteindelijk 3 wedstrijden te winnen net als Sudosa in Assen, echter door een beter doelsaldo werd VKM als winnaar van het toernooi aangewezen.
    De prijs was een grote slagroomtaart welke de meiden zich goed lieten smaken.

  • Kerstwandeling Historische kring

    Een lange rij wandelaars trok maandag 27 december door Zuid- en Noordbroek tijdens de kerstwandeling van de Historische Kring Menterwolde. Eerst door Uiterburen, waar de grote boerderijen aan de westkant staan, omdat de Dollard aan de oostkant dreigde. Door indammen van polders is de latere bebouwing aan de overkant ontstaan. De omtrekken van het kasteel van de Drost zijn nog te herkennen in de kromming van land en sloot, waar de huidige Drosten-Borgh middenin staat.

  • Massagecursus

    Naar aanleiding van veel belangstelling voor de informatieavonden “het belang van voelen” op Farmhaase kwam van diverse kanten de vraag naar een cursus om dit zelf te kunnen leren.
    Vandaar dat in februari en maart op 6 dinsdagavonden “Aanraken met Aandacht” van start gaat. Niet zomaar een massagecursus, maar een waar het accent ligt op aanwezigheid. Hierdoor kunnen spanningen en verkrampingen in het lichaam los gelaten worden waardoor fysieke en niet-fysieke klachten afnemen.

  • Het nieuwe jaar is begonnen

    Op verschillende plekken in onze gemeente luiden harde knallen uit carbidbussen het jaar uit. Dit was tot in de verre omtrek te horen. Oudejaarsavond in Menterwolde verliep verder bijzonder rustig. De vele vreugdevuren leverden een gezellige sfeer op. Ook na de jaarwisseling bleef het rustig qua meldingen. 
    Carbid schieten Menterwolde

  • 12 jaar cel voor poging moord en zware mishandeling

    De 37-jarige man uit Litouwen die op 18 september jl. zomaar een man en een vrouw van beide 62 jaar zwaar heeft mishandeld op het perron van station Zuidbroek wordt hard aangepakt door de rechtbank in Groningen. Nadat Justitie twee weken terug nog zes jaar eiste heeft de rechtbank besloten dat een celstraf van 12 jaar beter bij de man past. Volgens de rechtbank is er namelijk sprake van een dubbele poging tot moord, waar justitie alleen bewijs zag voor doodslag.

  • Bijbelstudie Baptistengemeente te Muntendam

    Binnenkort gaan we weer verder met de studies over het prachtige boek Handelingen. We hebben 4 studies gehad in 2010 en er volgen nog 4 in 2011. Het is geen belemmering als je niet alle avonden bij kunt wonen, omdat elke studie een aparte afsluiting kent. De deelnemers zijn erg enthousiast en we hopen velen van jullie in 2011 weer te ontmoeten. Zondagavond 9 januari zal de 1e studie gegeven worden in 2011 door ds. Oscar Lohuis, die in Nederland bekendheid geniet als Bijbelleraar.

  • Nieuwjaarsontmoeting in de kerk van Noordbroek

    Op zondag 9 januari 2011 van 15.00 tot 17.00 uur zal er weer een nieuwjaarsontmoeting zijn in het koor van de kerk van Noordbroek. Dit is een samenwerking van de Dorps Advies Raad met de Kerk Noordbroek. Een ieder is welkom, niet alleen iedereen die betrokken is bij het werk van de kerk maar ook voor belangstellende en meelevende dorpelingen die elkaar aan het begin van het nieuwe jaar alle goeds willen wensen. Er zal een muzikaal optreden zijn en  natuurlijk is er warme wijn en warme chocolademelk.

  • Nieuwjaarswandelingen vrienden van de Heemtuin

    Ten noordwesten van het dorp Gasteren liggen de Gasterse Duinen, één van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe.
    Zonder meer uniek is de ligging van het terrein in het stroomdal van de Drentsche Aa, ingeklemd tussen het Gastersche Diep, het Oudemolensche Diep en het Anlooër Diepje.
    De middeleeuwse karrensporen en het hunebed bewijzen dat de mens al minstens 5000 jaar in de Gasterse Duinen zijn sporen nalaat.

  • Computeren voor beginners

    Buurtactief is een werkgroep voor en door volwassenen die het leuk vinden om zelf cursussen te organiseren in hun eigen dorp met ondersteuning van het Noorderpoort, Stichting Welzijn Menterwolde en de plaatselijke dorpsraad. Op 3 januari jl. ging de eerste cursus in Zuidbroek van start: computeren voor beginners.
    DRZ Zuidbroek

  • Een nieuwe toekomst voor ‘De Toekomst’

    Interieurverzorging ‘De Toekomst’ uit  Muntendam krijgt een nieuwe eigenaar. Na 43 jaar vindt de heer Pater het genoeg. Binnenkort wordt hij 65 jaar en wil hij samen met zijn vrouw en kinderen gaan ‘genieten’, na zijn werkzame leven.
    Toekomst Muntendam
    ”Ik ben in 1963 na de Mulo-school begonnen bij MARKO-schoolmeubelen als boekhouder en hoofdkassier. Na ruim drie jaar gewerkt te hebben en het behalen van boekhouddiploma’s P.D.B. en M.B.A. werd ik opgeroepen voor de militaire dienst.

  • Man onwel en zonder rijbewijs in auto

    Een 32-jarige man uit Borgercompagnie is woensdagavond op de Borgercompagnie aangehouden voor rijden onder invloed. Zijn auto stond dwars op de weg. Andere auto’s konden er niet langs. Agenten troffen een man in de auto aan. Hij was niet aanspreekbaar. Toen zij hem aanspraken en pijnprikkels gaven, reageerde hij niet. Ambulanceverpleegkundigen konden niet zo veel met hem doen. Uiteindelijk reageerde hij toch op de prikkels en vertelde hij zijn naam. Hij had geen rijbewijs. Hij vertelde ook dat iemand anders had gereden. Hij bleek alcohol te hebben gedronken.

  • Gewonden bij eenzijdig ongeval

    ZUIDBROEK – Bij een eenzijdig verkeersongeval op de A7 nabij Zuidbroek zijn woensdagavond twee gewonden gevallen. Een 28-jarige automobilist uit Ten Boer verloor door plotselinge gladheid de macht over het stuur en gleed van de snelweg. Zijn auto kwam tegen een boom tot stilstand. De bestuurder en zijn 57-jarige inzittende uit Ten Boer raakten gewond. Beiden zijn met diverse verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

  • Snelheidsduivel aangehouden voor verduisteren auto

    De politie heeft vrijdagavond op het Egypteneinde in Veendam een 58-jarige automobilist uit Noordbroek aangehouden. De man reed met 122 km/u over de Egypteneinde, terwijl de maximum snelheid daar 60 km/u is. De bestuurder bleek door de politie te worden gezocht vanwege het verduisteren van een personenauto. Hij is voor onderzoek ingesloten.

  • Palliatieve terminale zorgverlening

    De Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Oost-Groningen verleent aanvullende Palliatieve zorg met behulp van vrijwilligers. De hulp wordt aangeboden ter ondersteuning van familie en vrienden of daar waar geen familie en/of vrienden, kennissen aanwezig (kunnen) zijn. Door uitbreiding van hun werkgebied naar Oost-Groningen, en de intensiviteit van de zorgverlening, zoeken zij nieuwe collega’s.

  • CIRCUIT-fit

    Wil je graag trainen maar heb je een steuntje in de rug nodig? Is individueel trainen niets voor jou? Wil je wat doen aan conditie en kracht? Dan kun je meedoen met CIRCUIT-fit, een nieuw trainingsprogramma bij Fysiotherapie Menterwolde.

  • 10 jarig jubileum Kontiki Diving

    Komende zaterdag 15 januari 2011 viert Snorkel & Duiksportcentrum Kontiki Diving haar 10-jarig jubileum. Ter ere daarvan biedt het Snorkel & Duiksportcentrum aanstaande zaterdag de mogelijkheid geheel gratis kennis te maken met de duiksport. De PADI Discover Scuba Diving lessen worden verzorgd in het naastgelegen zwembad van hotel van der Valk te Zuidbroek. (13.00 - 15.00 uur). Belangstellenden kunnen zich per telefoon of email opgeven. 16 PADI Instructeurs en Divemasters zullen u op professionele wijze kennis laten maken met deze prachtige sport.

  • Weijenberg Safety voor bedrijf en particulier

    Na eerst veel ervaring opgedaan te hebben bij diverse werkgevers is Pascal Weijenberg uit Zuidbroek onlangs gestart met zijn bedrijf Weijenberg Safety. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het geven van BHV (Bedrijfs Hulp Verlening) en EHBO opleidingen en geeft adviezen op het gebied van (bedrijfs)veiligheid. Het werkgebied is wijd verspreid, Pascal Weijenberg heeft o.a. ervaring opgedaan bij een bedrijf dat voor de tweede kamer werkt. Weijenberg Safety verbetert de veiligheid in menig bedrijf in diverse provincies.

  • Avondwandelvierdaagse Noordbroek

    Op 24, 25, 26 en 27 mei 2011 wordt er voor de 12e keer alweer de avondwandelvierdaagse georganiseerd in Noordbroek en omgeving. Het bestuur is druk doende om er weer een geslaagde vierdaagse van te maken. Er worden mogelijk nieuwe routes uitgestippeld om het weer iets aantrekkelijker te maken om te wandelen. Het is ook weer mogelijk om een avond mee te wandelen. Nader bericht volgt later in deze krant.­­

  • Haal het voorjaar in huis

    Binnen de Voetbal Vereniging Meeden is een Jeugdwerkgroep samengesteld die speciaal voor haar Jeugdleden, in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar, diverse activiteiten organiseert. Hierbij valt te denken aan het regelen en deelnemen van voetbaltoernooien, de zwarte Pieten training voor de allerkleinsten en de uitstapjes in het winterseizoen om het goede teamgevoel in stand te houden. Eén keer in de twee jaar wordt een groots meerdaags voetbalkamp opgezet, natuurlijk moet deelname voor alle jeugdleden mogelijk zijn.

  • Nieuwjaarsontmoeting in Noordbroek

    Voor de tweede opeenvolgende keer hebben de beheerscommissie van de kerk Noordbroek en de Dorps Advies Raad een succesvolle Nieuwjaarsontmoeting georganiseerd. Tal van dorpsbewoners gaven gehoor aan de oproep om elkaar afgelopen zondag onder het genot van een hapje en een drankje een gelukkig Nieuwjaar te wensen en nog eens na te praten over de gebeurtenissen van vorig jaar, maar vooral ook over de toekomst.
    Nieuwjaarsbijeenkomst Noordbroek

  • Chantal Regter winnaar Grand Prix

    De slotavond van de 49e editie van Indoor Veendam kende een spannende ontknoping. Het werd de avond van Chantal Regter. De 22-jarige amazone, sinds kort verbonden aan Stal Eurocommerce, won twee finales, inclusief de Grote Prijs. ”Dit had echt niet mooier gekund”, glunderde de amazone uit Tubbergen, die in de Eurohal haar eerste Grote Prijs won.
    Grote Prijs Zuidbroek

  • Twee gewonden bij aanrijding

    Een 87-jarige bestuurder uit Noordbroek en een 25-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela die als inzittende in een tweede voertuig zat, zijn zondagmiddag gewond geraakt tijdens een aanrijding. De man die in zijn auto over de Oude Rijksweg bij Scheemda reed kreeg geen voorrang van een 29-jarige autobestuurder uit Nieuwe Pekela die over de Esborgstraat reed en de Oude Rijksweg op reed. Een aanrijding was het gevolg waarbij de inzittende van laatstgenoemde auto gewond raakte. Beide personen werden met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Winschoten.

  • SVO te gast in Blijham

    Zaterdag 8 januari jl. was gymnastiekverening SVO uitgenodigd voor een dansmiddag in de sportzaal te Blijham. Dankzij een groot aantal ouders die de kinderen brachten en haalden konden we met 30 Streetdance-meiden hier naartoe!  Ook werden er diverse demonstraties gegeven.
    SVO  Menterwolde

  • Taizémeditatie

    Deze week is het de week van gebed. Over de hele wereld komen christenen bijeen om samen te bidden. Daarom is besloten de maandelijkse Taizémeditatie a.s. vrijdag te houden. U bent van harte welkom om op vrijdagavond 21 januari 2011 om 19.00 uur in de Petruskerk te Zuidbroek. Na het zingen van (of luisteren naar) een aantal Taizéliederen is er een moment van stilte. Géén muziek, géén gezamenlijk gebed, maar gewoon STILTE. Een moment om na te denken over de dingen die in je leven een rol spelen, maar ook een moment om in alle rust alles voor God neer te leggen. Als afsluiting wordt nog een lied gezonden. Na afloop verlaat iedereen in stilte de kerk.

  • De Pinquin reist af naar Borger

    Het derde deel van de verenigingscompetitie stond afgelopen weekend op het programma. En dat betekende dat de Pinquin met een grote ploeg afreisde naar Borger. Toen ze in Borger waren aangekomen bleek het een vrij klein zwembad te zijn, maar het was er helaas ook heel erg warm. Ondanks dit warme water werden er toch hele mooie persoonlijke records gezwommen. Dit werd onder andere gedaan door Maaike Niemeijer, Saskia de Haan, Yvonne Dik en Fleur de Veen.
    Pinguin Menterwolde

  • Alpha Cursus in Muntendam

    Waarom hebben wereldwijd meer dan elf miljoen mensen de Alpha-cursus gevolgd? In 2010 alleen al waren ruim 45.000 cursussen gegeven, waarvan ruim 1500 in Nederland. Waarom ontdekken steeds meer mensen de Alpha-cursus? Waarom organiseert de Baptisten gemeente al voor de 7e keer een Alpha-cursus? Kom naar de open avond op dinsdag 25 januari a.s. en ontdek het zelf! Jong of oud, gelovig of niet-gelovig, vragen of twijfels, u bent allen van harte uitgenodigd!

  • Overleven in vijftien huizen

    Dit is de titel van een boek, die geschreven is door Hennie Appel uit Zoetermeer. Ze is geboren in Hoogeveen, ze heeft verder gewoond in Norg, Veenhuizen, Heerenveen en later is ze verhuisd naar Noordbroek.
    Dit omdat ze getrouwd is met een man uit Noordbroek. In het boek vertelt ze over de jaren dat ze in Noordbroek heeft gewoond.

  • Collecteweek Hersenstichting van start

    Geef mensen met een hersenaandoening een beter perspectief! Dat is het motto van de Hersenstichtingcollecte die maandag 31 januari a.s. begint. In heel Nederland gaan 14.000 enthousiaste collectanten op pad om geld in te zamelen voor ruim vier miljoen mensen met een hersenaandoening.  De Hersenstichting roept met commercials via radio en tv het publiek op om te geven aan de collectant of een gift te storten op giro 860.

  • Judoka’s Judo Ryu weer op dreef

    Op zaterdag 15 januari jl. werden de eerste krachtsmetingen van het jaar weer getoetst.
    In Dedemsvaart kwamen vier judoka’s van Judo Ryu Muntendam op de mat. Meer dan 500 judoka’s deden hier aan mee. Een eerste plaats zat er niet in, wel wisten allen met een prijs huiswaarts te keren. Een tweede plaats was er voor Isa Heideveld die dit keer uitkwam in een jongenspoule. De jongens kregen het zwaar te verduren. In de voorrondes moesten allen het onderspit delven. In de finales moest er nog afgerekend worden met twee jongens.
    Judo Ryu Menterwolde

  • Informatie over boete via www.mijnpolitie.nl

    De politieregio’s Drenthe, Fryslân en Groningen gaan vanaf 11 januari a.s. van start met de ‘Boetevolgservice’. Dit is een internetservice waar burgers de gegevens van bekeuringen zelf kunnen bekijken. Het gaat om snelheids- en roodlichtovertredingen die fotografisch zijn vastgelegd. Op deze manier wordt de dienstverlening aan burgers verbeterd. Bovendien levert deze digitale service het korps een besparing op in kosten en tijd.

  • Twee teams Zuvoc kampioen

    Tijdens de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag werden de teams Zuvoc 4 en Zuvoc 5 blij gemaakt met hun kampioensvaantjes. Beide teams spelen in het circulatievolleybal niveau 3. Ze zijn kampioen van de najaarscompetitie geworden. Ze zijn de wedstrijden voor de nieuwe competitie goed begonnen.
    Zuvoc Zuidbroek
    Op de foto: Zuvoc 4: Iris, Sander, Julia en Anouk (Ilse was afwezig).
    Van Zuvoc 5: Tim, Mette, Sanne en Sabine (Arend was afwezig).

  • Intensieve aanpak kindermishandeling in Groningen

    De basistraining Preventie en Aanpak Kindermishandeling gaat in Groningen van start. Op vrijdag 14 januari a.s. deelt wethouder Jannie Visscher certificaten uit aan acht trainers die de landelijke basistraining over de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben afgerond. Deze trainers zullen in 2011 trainingen gaan geven aan professionals die met kinderen werken.
    Na het volgen van de training is de professional in staat om een vermoeden van

  • Nationale Voorleesdagen in bibliotheek

    De Nationale Voorleesdagen 2011 vinden plaats van woensdag 19 t/m zaterdag 29 januari. De aftrap wordt traditiegetrouw gegeven met het Voorleesontbijt. Het Prentenboek van het Jaar 2011: Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit staat dit jaar centraal. Voor kinderen tot 6 jaar die tijdens de Voorleesdagen lid worden van de bibliotheek ligt een cadeautje klaar.

  • Gezondheidsmarkt Muntendam

    Op vrijdag 4 februari 2011 organiseert Fysiotherapie Menterwolde i.s.m. het BOS-project van 15.30 - 19.00 uur een gezondheidsmarkt in de Menterne te Muntendam. Diverse activiteiten voor een goede gezondheid staan op het programma, zoals bloedsuikermeting, controle van de voeten, oogmeting, gehoorcon- trole, fittest etc. In de gymzaal zal er voor de jeugd een stormbaan en tumblingbaan staan en kan men kennis maken met verschillende sporten.
    De toegang is gratis.

  • Netwerkcafé door en voor werkzoekenden

    Netwerkcafe Menterwolde(Ook voor werkzoekenden in Menterwolde) In 2010 is het Werkplein Veendam gestart met het WERKcafé. Iedere laatste dinsdag van de maand werd er in de kantine van het indoorsportcentrum Veendam een informele bijeenkomst georganiseerd met telkens een ander, aan werk gerelateerd, thema. Iedereen die interesse had was welkom. In 2011 gaat het Werkplein verder met het organiseren van cafés in de kantine, omdat werkzoekenden er behoefte aan hebben om in een laagdrempelige, informele sfeer elkaar te ontmoeten. De naam verandert in NETWERKcafé, de organisatie is in handen van 2 netwerkgroepen: netwerk 45+ en 55+. Dit zijn groepen die wekelijks op het Werkplein bijeenkomen. Afgevaardigden van beide groepen bereiden iedere week de onderwerpen en activiteiten van het Netwerkcafé voor.

  • Peuters en kleuters in de bieb!

    Op woensdag 26 januari a.s. wordt in Bibliotheek Veendam drie workshops georganiseerd voor peuters, kleuters en ouders. De workshops worden in het kader van de Nationale Voorleesdagen georganiseerd. De peuters zijn van harte welkom van 9.30 tot 10.30 uur, de kleuters van 13.30 tot 14.30 uur en de ouders kunnen ’s avonds deelnemen van 19.30 tot 21.30 uur.

  • Naaicursus voor beginners in Meeden

    Buurtactief organiseert in samenwerking met de dorpsraadcoöperatie, Noorderpoortcollege, Dorpshuis en het Steunpunt een naaicursus voor beginners. Over wat buurtactief precies betekent leest u later deze maand meer. Op dit moment willen wij u laten weten dat er 6 donderdagavonden gereserveerd zijn. Deze lessen zijn speciaal bedoeld voor de beginner. Dus als u een naaimachine in huis heeft en u bent er nog niet zo handig mee, is dit misschien de gelegenheid om wat vaardigheden op te doen. Inschrijvingen van inwoners van Meeden gaan voor.

  • Regelingen Menterwolde online

    Met ingang van 1 januari 2011 moeten alle overheden hun algemeen verbindende voorschriften hebben gepubliceerd in de landelijke regelingenbank. Ook de gemeente Menterwolde heeft haar regelingen in deze regelingenbank staan. Onder www.overheid.nl (link lokale regelingen) staan de regelingen die in Menterwolde gelden. Daarnaast zijn de regelingen natuurlijk ook te vinden op www.menterwolde.nl (onder het kopje Plannen en Projecten - Regelgeving).­­