Regio

Een muzikaal Groninger Molenweekend 2019

Op 8, 9 èn 10 juni 2019 is het Groninger Molenweekend. Vanwege het Pinksterweekend zijn er ook molens geopend op maandag 10 juni. Stond in 2018 vooral de werving van nieuwe molenaars centraal, dit jaar is dat het Grunneger Meulenlaid dat in opdracht van Erfgoedpartners is geschreven en gecomponeerd door de bekende Groninger zanger Erwin de Vries.

De provincie Groningen heeft een primeur: een eigen molenlied!

Het Grunneger Meulenlaid bestaat uit negen coupletten en heeft het volgende refrein:
En de meulen zal draaien en draaien
van de meulenoar zien tröts en zien pracht
Dus loat de wind moar goan waaien
Een toonbeeld veur levenskracht

Het Joodse leven in de Veenkoloniën

De Joodse gemeenschap in de Groninger Veenkoloniën was in het verleden zeer divers van samenstelling. Wie er de leerlingenlijsten van de Rijks Hogere Burger School op nakijkt, ziet dat velen al vóór de holocaust waren verhuisd. Na het volgen van een opleiding aan de RHBS vertrokken ze, evenals hun klasgenoten, vooral naar Amsterdam of Rotterdam. De kansen voor hoger opgeleiden waren daar immers groter.
Het Joodse leven in de Veenkoloniën in de jaren twintig en dertig

5e Editie Kerkenpad Oost-Groningen

Al vele eeuwen bezoeken mensen kerken om in contact te komen met het hogere en om tot rust te komen. De wereld mag in de loop van de jaren sterk veranderd zijn, de sfeer binnen de kerkmuren is eigenlijk onveranderd gebleven. Kerken zijn nog steeds een rustpunt, een oase in onze hectische wereld en bovendien zijn het vaak ook architectonische hoogstandjes. Ook Oost-Groningen beschikt over mooi en bijzonder religieus erfgoed, er zijn echt parels van kerken gebouwd!

Pagina's