BROEIKASEFFECT - OORZAKEN, GEVOLGEN, MAATREGELEN EN GELD BESPAREN

Wat is het? 
Het broeikaseffect ontstaat door broeikasgassen die in onze atmosfeer zitten. De gassen zorgen voor een soort van deken om onze aarde, die ervoor zorgt dat de warmte die we krijgen van de zon op de aarde blijft, waardoor de aarde dus opwarmt. Broeikasgassen zijn op zich nuttig als er maar niet te veel van is, zonder die gassen zou het erg koud zou zijn op de aarde.

Wat zijn de oorzaken?
Sinds het begin van de industriële revolutie zorgen fabrieken,
machines en vervoermiddelen voor de uitstoot van broeikasgassen.
Daardoor neemt het broeikaseffect toe, omdat er fossiele
brandstoffen verbrand worden. Dit zijn onder andere aardolie,
aardgas, steenkool en bruinkool. Hierbij komt het broeikasgas
koolzuur (CO2) en methaan (CH4) vrij in ons atmosfeer en
zorgt het uiteindelijk voor een versterkt broeikaseffect.
Ook ontbossing draagt aan het versterkte broeikaseffect bij,
omdat bomen het broeikasgas CO2 omzetten naar zuurstof.

Wat zijn de gevolgen?
Doordat wij meer broeikasgassen in ons atmosfeer hebben, zorgt het ervoor dat de warmte wordt vastgehouden op onze aarde. De hogere temperaturen hebben invloed op mens en milieu. In Nederland krijgen wij dan ook mildere winters met meer neerslag en warmere zomers, in de komende jaren. Eigenlijk klinkt dat zelfs heel fijn, maar het brengt veel negatieve gevolgen met zich mee. Over het algemeen wordt het weer hierdoor wat extremer; het kan bijvoorbeeld op bepaalde plekken op de aarde juist heel droog worden en op andere plekken heel vochtig zoals in Nederland door regenbuien. Ook de zeewaterspiegel kan stijgen door onder andere het smelten van ijs op de Noordpool en Groenland. Planten en dieren die in een bepaald gebied voorkomen kunnen van locatie of hoeveelheid veranderen om zich aan te passen aan de temperatuurwisseling of kunnen uitsterven als ze zich niet snel genoeg aanpassen.

Wat kunt u doen?
De Europese Unie heeft in maart 2007 afgesproken de uitstoot van CO2 met 20% te verminderen in 2020. Maar dat lukt alleen als alle
mensen/inwoners daarbij meehelpen. Met een paar handige maatregelen kunt u al snel tonnen aan uitstoot van CO2 gassen minderen, zonder veel moeite en u bespaart nog eens flink kosten.

Een aantal manieren hoe u kunt helpen de CO2 uitstoot te verminderen en zelf kosten te besparen:

  • Stap over naar groene stroom. De kosten zijn vaak hetzelfde als grijze stroom en u bespaart bij een huishouden van 4 personen tot 2 ton aan CO2 uitstoot per jaar
  • Pak eens de bus, trein of vraag je buurman of je met hem kunt carpoolen. Een auto stoot per persoon gemiddeld 150 ton aan CO2 uit per jaar, een bus daarentegen stoot gemiddeld per persoon 30 ton aan CO2 uit elk jaar.
  • Als u dan toch met de auto gaat, lees de tips over milieuvriendelijker rijgedrag op http://www.hetnieuwerijden.nl/. Hiermee bespaart u geld aan brandstof en ongeveer 10% aan CO2 uitstoot. 
  • Isoleer uw huis. Hierdoor hoeft u minder te verwarmen, krijgt u een lagere energierekening en zorgt u dus ook voor minder CO2 uitstoot.
  • Open de gordijnen en laat de warmte van de zon binnen. Hierdoor hoeft u minder uw huis te verwarmen.
  • Doe de verwarming iets lager. Bij een vermindering van maar 1 graad kan de CO2 uitstoot met 350 kg worden verminderd bij een huis voor 4 personen. Als u 's nachts de verwarming op 16 graden instelt kunt u ook nog eens 300 kg besparen. En uw portemonnee vindt dit ook leuk. 
  • Bij het kopen van nieuw apparatuur, geef dan de voorkeur aan apparatuur met energielabel-A.
  • Wassen op 30-40 graden met een volle trommel. De meeste was wordt bij deze temperaturen geheel schoon en kunt u ook de voorwas weglaten. Gebruik van de droger hoeft overigens ook niet altijd. Ook hiermee bespaart u kosten en vermindert u de CO2 uitstoot. 
  • Gebruik een stopcontact met aan- en uitknop. Dit voorkomt dat apparatuur in de stand-by modus blijft, in deze modus wordt namelijk nog steeds energie verbruikt. Jaarlijks kunt u zo rond de €100,- besparen en 350 kg aan CO2 uitstoot.
  • Verwissel uw normale lampen met spaarlampen. Een spaarlamp gaat gemiddeld 8 keer zo lang mee als een normale lamp. Tijdens de levensduur van 1 spaarlamp bent u op deze manier ongeveer €60,- goedkoper uit. Daarnaast bespaart u hiermee 20kg aan CO2 uitstoot per lamp per jaar.  

Voor meer informatie of een berekening van uw eigen CO2 uitstoot, kijk op: http://www.milieucentraal.nl/