Het ontstaan van het Wierdenland

In de vroege 19e Eeuw dacht men nog dat het Noorden van Nederland van nature heuvelachtig was. Maar door de schep in de grond te steken, kwam men er achter dat deze zogenaamde wierden of terpen door mensenhanden waren gemaakt. Afgravingen hebben veel wierden verloren laten gaan, maar hebben daarnaast ook veel vondsten opgeleverd waardoor we nu veel weten over de eerste bewoners.
600 voor Chr. kwamen deze naar de kweldergebieden in het uiterste Noorden van Nederland. Om het steeds weer onderlopen van hun woonplek te voorkomen werden deze opgehoogd. En zo ontstonden de wierden of terpen. Na de Wierden begon men met het aanleggen van dijken en konden de mensen ook naar het achterland vertrekken, naar de wolden (wouden) en de broeken (moerassen). Waar ze ook weer werden verrast door het water; stormvloeden en het overstromen van de Dollard.

Egge Knol komt bij de Historische Kring Menterwolde vertellen over het ontstaan van het Wierdenland en hoe het de basis is geweest voor de ontwikkeling in Menterwolde, ons huidige woongebied.

Dhr. Knol is conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst in het Groninger Museum. Hij is werkzaam bij verschillende musea en houdt lezingen over uiteenlopende onderwerpen, die alle te maken hebben met Stad en de provincie Groningen. Bij regelmaat is hij te zien voor RTV Noord, als hij een voorwerp of schilderij uitlegt of bespreekt.
De lezing wordt gehouden op 4 februari 2019 in het dorpshuis De Broeckhof, W.A. Scholtenweg te Zuidbroek. Aanvang 20.15 uur. Entree € 4,-- voor niet-leden, consumpties voor eigen rekening.

Reactie toevoegen