Muntendammer mik uit Boerenbuitengebied

Muntendam - “Deze rogge heeft de hoogste kwaliteit, want hij is verbouwd op het hoogste punt van Muntendam”, grapt Wiert Geertsema van de gelijknamige bakkerij. Het is niet alleen een grapje, want het is een feit: de rogge groeide – onbespoten – op de hoge zandrug achter boerderij Kloosterplaats.  
Muntendammer mik uit Boerenbuitengebied

Rogge? Is dat niet een oud gewas? “Rogge zit niet meer standaard in ons bouwplan”, vertelt boer Peter Harry Mulder. “We zaaien het wel als groenbemester zodat het land in de winter niet braak ligt. Maar dan wordt het in het vroege voorjaar ondergewerkt voordat het hoofdgewas -aardappelen - erin komt.” 
Hoe kwam hij er dan bij om rogge voor de korrels te telen? “Dat ging eigenlijk per ongeluk: in het voorjaar zat er niet alleen een paartje Patrijzen in de rogge, maar ook een stel wulpen. Die laatste vertrokken weer, maar de Patrijzen leken er te willen broeden. En ik vond het ook wel leuk om weer eens rogge te zien groeien. Vroeger als ik op mijn fiets tussen de roggevelden reed, kon ik er niet eens overheen kijken, zo hoog wordt rogge. En het was een prachtig strookje afgelopen zomer: er stonden volop korenbloemen en andere akkerkruiden tussen.” Heb je de rogge niet gezien afgelopen zomer? Op de openbare facebookpagina van Boerenbuitengebied staat een fotoreportage.
Muntendammer mik uit Boerenbuitengebied
De rogge is gemalen door Mulder-Pot met molen De Hoop van Kropswolde. En nu ligt het meel in zakken in de opslag van bakkerij Geertsema. 
“We gaan er speciale Muntendammer mik van bakken; een vloerbrood met meer dan 30% roggemeel. En we verwerken het meel ook in onze Zuidlaarderbollen. Brood met roggemeel is erg gezond.” Het verzadigt beter, dus je eet er minder van, en bovendien toonde onderzoek aan dat je er daadwerkelijk van afvalt! Het is ook nog eens erg goed voor de darmen en het heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel! Wie wil dat nou niet eten! 

Reactie toevoegen