Actie voor buitenspelen

Vanaf 14 september komen ruim 45.000 kinderen van 480 basisscholen in Nederland in actie voor buitenspelen. Dan start de lotenverkoop voor de Jantje Beton Loterij. Deelnemende scholen mogen de helft van de opbrengst zelf besteden aan spelen en bewegen op en rondom het schoolplein. Met de andere helft ondersteunen deelnemende scholen buitenspeelprojecten van Jantje Beton.

80 Procent van de kinderen beweegt te weinig
De leerlingen verkopen van 14 tot en met 28 september loten voor Jantje Beton. Iedereen die een Jantje Beton lot koopt, stimuleert daarmee buitenspelen en bewegen tijdens en na schooltijd. En dat is hard nodig. Juist in een tijd waarin 80 procent van de kinderen onvoldoende beweegt, kan er niet voldoende aandacht aan buitenspelen worden besteed. Zo houden Jantje Beton en deelnemende scholen kinderen spelenderwijs in beweging, ook na schooltijd. Het schoolplein staat namelijk in de top 3 van favoriete buitenspeelplekken van kinderen en biedt kinderen goede mogelijkheden om tijdens en na schooltijd actief te zijn en hun batterij op te laden.
 
Ondersteboven van plezier
In de afgelopen 20 jaar hebben duizenden scholen met de opbrengst hun buitenspeelmaterialen aangeschaft, speel- toestellen op kunnen knappen en extra voorzieningen op het plein aangebracht. Zo hangen de Leerlingen van RK Basisschool De Berkhaag in Herwen na deelname aan de Jantje Beton Loterij regelmatig ondersteboven van plezier aan hun nieuwe duikelrek. En de leerlingen  van CBS De Zwaluw in Leiden zijn super blij met hun nieuwe zand- en watertafel!
 
Buitenspelen maakt blij, gezond en sterk
Zoals de infographic laat zien is buitenspelen essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Het maakt ze blij, gezond en sterk. Ook heeft buitenspelen een positief effect op het concentratievermogen. Kinderen die veel (buiten)spelen hebben een betere hersenontwikkeling en een beter leervermogen dan kinderen die weinig en/of binnen spelen. Helaas is vrij buitenspelen niet meer vanzelfsprekend voor elk kind. Een vijfde van de kinderen speelt niet of slechts een keer per week vrij buiten. Jantje Beton helpt kinderen om spelen in hun eigen buurt (en op hun schoolplein) leuker te maken. Want als het buiten leuk is, blijven kinderen niet binnen.
 
Nationaal Schoolontbijt steunt Jantje Beton
Ook Het Nationaal School Ontbijt onderschrijft het belang van buitenspelen en bewegen. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat het Nationaal Schoolontbijt dit jaar Jantje Beton kiest als goed doel. Tijdens de 14e 
editie van dit educatieve ontbijtevenement, dat plaatsvindt van 7 tot en met 11 november, ontbijten veel burgemeesters met een schoolklas uit hun gemeente, waarbij ze Jantje Beton kunnen steunen met een symbolische bijdrage. Binnen gezond ontbijten en daarna lekker buiten bewegen: dat is een goed begin van de dag!

Reactie toevoegen