maart 2017

  • Geen weigeringsgronden voor Windpark 33

    De gemeente heeft op 28 februari 2017 de gevraagde vergunningen voor het Windpark N33 verleend. Ondanks haar standpunt over het windpark heeft de gemeente de wettelijke taak van vergunningverlening wel op zich genomen. De aangevraagde vergunningen zijn door de Omgevingsdienst Groningen getoetst aan het door de minister vastgestelde Rijksinpassingplan. Weigeringsgronden zijn niet aanwezig. Omdat de Rijkscoördinatieregeling van toepassing is, zal het Rijk zorgdragen voor de formele bekendmaking van de besluiten. Vanaf dat moment liggen de besluiten ter inzage.

  • Koopavondconcert

    Donderdag 9 maart 2017 om 20.00 uur is er een koopavond- optreden van het Algemeen Veendammer Mannenkoor in de foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. Het Algemeen Veendammer Mannenkoor is ooit begonnen als een koor van het fabrieks- personeel van de bekende schoolmeubelfabriek Marko in Veendam. Als de 'Markonisten' hadden ze veel succes en na de sluiting van Marko gingen ze door als het Algemeen Veendammer Mannenkoor.

  • Vrouwenbond FNV

    Afgelopen maandag 27 februari werd de jaarvergadering gehouden van de FNV vrouwenbond in Muntendam. Deze avond werd Mevrouw Oesenburg gehuldigd, omdat ze 45 jaar lid van de bond was. Zij werd verrast met een bloemetje en een VVV-bon Verder werd bestuurslid Lena Westerbaan bedankt voor al het werk wat ze heeft verricht bij de Vrouwenbond. Door ziekte heeft ze besloten af te treden. Na het officiële gedeelte was  Sinus Schuiling met prachtige muziek er om ons muzikaal te verrassen. Het was een zeer geslaagde avond.

  • Kaart- en sjoelmiddag

    De Gehandicapten Organisatie Noord Nederland (GONN) organiseert voor zaterdag 11 maart haar jaarlijkse kaart- en sjoelmiddag. De middag wordt gehouden in MFC De Menterne te Muntendam en begint om 13.00 uur. Er vindt tevens een kleine verloting plaats. Iedereen is welkom.

  • Zuvoc C- jeugd nieuwe vesten

    Voor de thuiswedstrijd van zaterdag 4 maart jl. kregen de speelsters en speler van het C-team van volleybalvereniging Zuvoc nieuwe trainingsvesten. Deze zijn gesponsord door René Schuurman Dak en Timmerwerk. De vesten worden niet alleen gebruikt bij de trainingen, maar zijn ook voor het inspelen voor een wedstrijd. De eerste wedstrijd bracht het direct geluk, want er werd makkelijk gewonnen van Sivoc met 3-0.

  • Open dag Inspecteur Amerikaschool

    Op dinsdag 14 maart organiseert OBS Inspecteur Amerikaschool een open dag. In eerste instantie is de dag bedoeld voor nieuwe ouders. De school is ook open voor inwoners van Noordbroek die nu wel eens willen zien hoe het onderwijs in 2017 eruit ziet. U bent welkom. De deuren van groep 1 en 2 zijn de hele dag open. Bij de hogere groepen kunt u gedurende de dag een demonstratie les bijwonen.

  • Avondje totaal-theater

    Op zaterdag 18 maart heeft de stichting MMC in de Cultuurwerkplaats BC47 een avond totaal-theater met o.a. de Rederijkerskamer Sappho met het stuk ‘Kamerschut’. Naast deze voorstelling is er een kort optreden van het singersong duo uit Veendam. Een belangrijk thema in de interpretatie door regisseur Philippien Bos van het stuk is: bezorgdheid. Hoe gaan jonge ouders om met hun eerste kindje? En de grootouders? En de huisvriend van het jonge gezin? Hoewel de kluchtige eenakter ruim honderd jaar oud is, zijn veel van de situaties heel herkenbaar.

  • 55-plus Gymnastiek van start

    Menterne Actief gaat starten met het organiseren van 55-plus gymnastiek in Muntendam. Sportinstructrice Ria Loots van Fysiotherapie Menterwolde gaat in opdracht van Menterne Actief de lessen verzorgen op een vrijdagochtend. Bent u 55-plus of ouder en wilt u wat fitter worden? Of voelt u zich onzeker tijdens het opstaan uit een stoel of tijdens het lopen? Dan is deze oefengroep precies wat u nodig heeft. Er wordt bewogen op muziek waarbij aandacht besteed wordt aan spierversterking, coördinatie en balans.

  • NLdoet

    NLdoet is een landelijk evenement waarmee lokaal vrijwilligerswerk wordt gepromoot en waarbij gemakkelijk kan worden aangesloten. Kom op zaterdag 11 maart in Cultuurwerkplaats BC47 te Borgercompagnie. Een dag onderhoudsklussen voor de enthousiaste vrijwilliger. Op 11 maart zijn er met medewerking van het Oranjefonds op diverse locaties ‘NL doet’ activiteiten. Vrijwilligers, van organisaties en individueel, helpen een maatschappelijk dan wel cultureel initiatief, mee aan een klus. Het kan hierbij gaan om een onderhoudsklus, opknapbeurt van een ruimte, tuin of gebouw etc.

  • Informatieavond vrijwilligerswerk

    Op maandag 13 maart om 19.30 uur vindt in het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer een informatieavond plaats over het vrijwilligerswerk in de gemeente. De avond is bedoeld om duidelijkheid te krijgen over de rol van de gemeente in het vrijwilligerswerk in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Tijdens de informatieavond houdt prof. dr. Lucas Meijs een voordracht met als titel “Nederland Vrijwilligersland: met of zonder overheid?”. Hij gaat in op de trends en ontwikkelingen in het vrijwilligerswerk en kijkt naar de rol van de overheid.

  • Nieuwe Buitengewoon Opsporingsambtenaren

    In februari zijn er bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer twee BOA’s (BOA=Buitengewoon Opsporingsambtenaar) aan het werk gegaan. De BOA’s zijn in dienst van de werkorganisatie DEAL- gemeenten en worden door de gemeente Hoogezand-Sappemeer ingehuurd voor verschillende taken.

    Het gaat daarbij onder andere om toezicht en handhaving in de openbare ruimte en controle en handhaving van de Drank & Horecawet. Ook hinderlijk parkeren en fout parkeren, het illegaal storten van vuil en controles van plekken waar jongeren hangen of voor overlast zorgen, zijn aandachtspunten voor de BOA's.

  • Medische rijtesten uit Winschoten!

    Elk jaar doet het CBR in Winschoten 250-300 rijtesten. Ouderen en mensen met een medische achtergrond moeten verplicht een rijtest doen om hun rijbewijs te halen of te behouden. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld een hersenbloeding, beroerte hebben gehad of een been of arm niet meer volledig kunnen gebruiken. Ook psychische aandoeningen zoals ADHD, ADD en autisme vallen onder de rijtest. Locatie Winschoten is de lokatie voor heel noord-oost Groningen. CBR gaat deze lokatie vanaf Juni sluiten. Hierdoor moeten alle bovengenoemde personen naar Groningen stad of Assen uitwijken.

  • Voorjaarsconcert Muziekvereniging Oosterbroek

    Op zaterdag 11 maart 2017 organiseert muziekvereniging Oosterbroek een voorjaarsconcert bij van der Valk in Zuidbroek. Als de lente begint en rokjesdag weer nabij komt begint het bij velen te kriebelen om te gaan dansen. De muziek, waarvan u tijdens dit voorjaarsconcert kunt genieten, sluit hier bij aan. Swingend, funky en meeslepend, u hoort het allemaal. Van Amy Winehouse tot de Latijns-Amerikaanse klanken van Ricky Martin. Niet alleen het harmonieorkest swingt deze avond, ook bij de muziek van het opleidingsorkest en de slagwerkgroep kunt u moeilijk stil blijven zitten.

  • Verkiezingen

    Op 15 maart 2017 mag u weer naar de stembus. Op deze dag vindt de Tweede Kamerverkiezing plaats. In de gemeente Menterwolde wordt gebruik gemaakt van ‘digitale’ aanplakborden voor de affiches van de politieke partijen. Alle partijeen hebben zo evenveel ruimte en kunnen de posters niet meer over elkaar heen plakken. De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft al digitale borden. De gemeenten Menterwolde en Slochteren hebben nu dezelfde borden aangeschaft, zodat de politieke partijen in alle drie gemeenten op dezelfde manier hun boodschap kenbaar kunnen maken aan de inwoners.

  • Zonnepanelen 100 euro goedkoper

    Duurzaam Menterwolde heeft goed nieuws: de zonnepanelen op zonnepark Sunbrouck in Zuidbroek kosten per stuk 100 euro minder dan we tot voor kort dachten. U betaalt nu geen € 369,00 maar € 256,00 netto per paneel. Dat prijsvoordeel is prettig voor de degenen die zich al eerder aangemeld hebben. Maar zeker ook voor nieuwe deelnemers. U kunt nog steeds meedoen.

  • 6e Editie Noorder Gitaar Dag

    Op zaterdag 11 maart 2017 zal de zesde editie van de Noorder Gitaar Dag plaatsvinden in De Broeckhof in Zuidbroek. Op deze beurs zullen zo’n vijftig standhouders komen met een veelzijdig aanbod van (bas)gitaren, versterkers, toebehoren, onderdelen etc. Verder zullen er demo’s en optredens plaatsvinden van ondermeer de Canadese top-gitarist  Don Alder (die ook een workshop zal geven) en verder Sietze Bouma en Mischa den Haring.
    6e Editie Noorder Gitaar Dag

  • Dik doun in Beeres’ Toene

    Op zondag 26 maart schudt de Beereshoeve in Noordbroek de winter definitief van zich af met een lekker lente-evenement ‘Dik Doun in Toene’. Van 14.00 tot 17.00 uur is het weer smullen bij Jos Beeres Wijnkoperij: wijnproeven, lekker ‘dikkedakken’ en culinaire verwennerij met kookdemonstraties op bijzondere buitenkooktoestellen zoals de beroemde Green Egg & OFYR bbq door een professionele bbq- specialist. Meedoen kan op reservering via www.josbeeres.nl/26maart.

  • College druk bij NLdoet

    Burgemeester Munniksma en Wethouder Borg waren afgelopen vrijdag te vinden in Meeden bij Zorgboerderij de Velduil en bij de Gildezaal van de Zijlen in Muntendam. “We vinden het superleuk dat de burgemeester en de wethouder bij ons project kwamen” vertelt Monique die zelf een prachtig schilderijtje heeft gemaakt om de Gildezaal mee op te fleuren. Monique schilderde met haar mede-bewoners van de Zijlen prachtige schilderijtjes die later door de burgemeester en de wethouder opgehangen werden.

  • Kinderweekend in station Zuidbroek

    In het weekend van 18 en 19 maart staat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum volledig in het teken van kinderen. Het is dan het NNTTM-kinderweekend, waardoor kinderen onder begeleiding van een betalende volwassene gratis naar binnen kunnen. Er zijn diverse kinderactiviteiten, waaronder een grote overdekte trein-draaimolen, een spannend fietsspel ‘Fiets de Trein’, het bouwen van modelspoorhuisjes, een treinsimulator, demonstratie van een mini-stoommachine en diverse behendigheidsspellen, zoals een rangeerspel en wagondrukken.

  • Aardrijkskundig onderzoek

    De afgelopen weken zijn de leerlingen uit havo-4 en vwo-4 van het dr. Aletta Jacobs College bezig geweest met geografisch onderzoek in hun eigen omgeving. Dit in nauwe samenwerking met de gemeente. De leerlingen werden namelijk niet alleen begeleid door hun aardrijkskundedocent op school, maar hadden ook de beschikking over een coach op het gemeentehuis, een ambtenaar met kennis van zaken die hen kon helpen in hun onderzoek. Zo is er onder andere onderzoek gedaan naar de woonwensen van jongeren, aanlegsteigers in Kielwindeweer, de locatie van een crematorium en zonneparken.

  • Zorgboerderij De Velduil en NLdoet

    Samen met de clienten, begeleiders en vrijwilligers werd er druk gewerkt bij De Velduil in Meeden. Het was een prachtige dag afgelopen vrijdag 10 maart, dus geweldig weer om de zorgboerderij weer zomerklaar te maken. Er zijn natuurlijk altijd allerlei klussen die gedaan moeten worden. Burgemeester Rein Munniksma en wethouder Jaap Borg hebben ook namens de gemeente Menterwolde flink de handen uit de mouwen gestoken.

    Zorgboerderij De Velduil en NLdoet

  • Zonnepanelen ook voor ondernemers

    Duurzaam Menterwolde heeft goed nieuws: de zonnepanelen op zonnepark Sunbrouck in Zuidbroek kosten per stuk 100 euro minder dan we tot voor kort dachten. U betaalt nu geen € 369,00 maar € 256,00 netto per paneel. Dat prijsvoordeel is prettig voor de degenen die zich al eerder aangemeld hebben. Maar zeker ook voor nieuwe deelnemers. U kunt nog steeds meedoen.

  • Dé kandidaten van Expeditie Robinson

    Wie worden de nieuwe kandidaten voor de populaire suvivalshow Expeditie Robinson 2017? Een televisieprogramma waarin deelnemers moeten overleven op een onbewoond eiland en tegen elkaar strijden voor de overwinning. Twee jonge mensen, die dolgraag als kandidaat naar het onbewoond eiland willen, zijn geboren en getogen in de gemeente Menterwolde. Gezina Noordhuis (Noordbroek) en Robert Hoogendijk (Muntendam) gaan graag de uitdaging aan. Stem op deze gedreven, jonge mensen die ervan overtuigd zijn dat zij de juiste survival skills hebben.

  • Zonnehuisgroep Noord moet belofte waarmaken

    Ingezonden: Vrijdag jl. meldt RTV Noord dat zeven zorgaanbieders uit de provincie Groningen samen met Menzis de ouderenzorg overeind willen houden. Op het eerste gezicht een mooi positief bericht. Tot mijn verbazing lees ik dat één van de zeven zorgaanbieders de Zonnehuisgroep Noord is. Een zorgorganisatie die op dit moment alleen maar bezig is vele vestigingen in de provincie te sluiten.

  • Hulp gevraagd voor waakzame haan

    Bewonersorganisatie Boswijk in Sappemeer zoekt hulp voor het kunstwerk ‘Haan’. De haan is te vinden tegenover Hengelsport Sappemeer, aan de Noorderstraat. De bewonersorgani- satie maakt zich sterk voor een hoognodige opknapbeurt van het beeldje en vraagt hiervoor informatie en beeldmateriaal over het uiterlijk van het beeldje ten tijde van de onthulling op 16 oktober 1971.
    Hulp gevraagd voor waakzame haan

  • Investeren in directe omgeving

    De afgelopen maanden heeft de gemeente Menterwolde gewerkt aan een plan voor centralisatie van de binnensportaccommodaties en verbetering van sporthal De Menterne. Ook is gekeken hoe het gebied rondom de Menterne zo goed mogelijk benut kan worden, nu en in de toekomst. De huidige bezettingscijfers van de binnensportaccommodaties zijn zo laag dat het noodzakelijk is om een keuze voor één accommodatie te maken. Het college is ervan overtuigd dat De Menterne, na een verbouwing, onderdak kan bieden aan alle sportverenigingen en een goede ontmoetingsfunctie kan krijgen.

  • Uitslag Tweede Kamerverkiezingen Menterwolde

    Uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2017 in Menterwolde. Opkomst 79,4%, aantal kiesgerechtigden 9.763

    SP 20,2%  (13,9%) 
    PVV 17,9%  10,5%) 
    VVD 13,5%  (16,5%) 
    CDA 9,3%  (4,5)% 
    PvdA 9%  (40,9%) 
    D66 8,2%  (4,2%) 
    GL 7,2%  (1,6%) 
    50+ 4,6%  (1,3%) 
    CU 3,5%  (3,4%) 
    PvdD 3%  (1,9%) 
    FvD 1,7%  (0%) 

    (tussen haakjes percentage in 2012)
    Rest van de partijen minder dan 1%.

  • Studieavond van Israël en de Bijbel

    Op D.V. zondagavond 26 maart a.s. wordt de 3e (en laatste) studieavond van Israël en de Bijbel gehouden in de Baptistenkerk van Muntendam. Deze avond wordt verzorgd door dhr. Ton Stier. Hij zal spreken over het thema: ‘De toekomst van Israël door het oog van de profeten’. De toegang is gratis. Wel zal er een collecte worden gehouden voor de onkosten van deze avond.

  • Koopavondoptreden

    Donderdag 23 maart 2017 om 20.00 uur is er weer een koopavondoptreden in de foyer van Cultuurcentrum van Beresteyn in Veendam. Het optreden wordt verzorgd door Siemon Haaima. Haaima is een veelzijdig artiest, hij noemt zichzelf dan ook een Multi-kunstenaar. Schilderen, een mooi portret of landschap, Siemon doet het. Vormgeving, van huisstijl tot visitekaartje, Siemon kan het. Zingen, entertainen en zichzelf begeleiden op gitaar, Siemon brengt het. En dat laatste is wat hij donderdag tijdens het Koopavondoptreden gaat doen.

  • Grote boekenmarkt

    In het Verenigingsgebouw aan de Nieuweweg 2 te Muntendam is op zaterdag 25 maart een grote boekenmarkt. Er zijn een groot aantal nieuwe boeken. De organisatie is in handen van de Hervormde Gemeente Muntendam.
    U kunt op 24 maart nog boeken brengen.

  • Diamanten huwelijk in Sappemeer

    Bé van Dijk (84) en zijn vrouw Willie van Dijk-Telkamp (82) vierden afgelopen woensdag 15 maart hun 60-jarige bruiloft. Een diamanten huwelijk dus. Burgemeester De Jonge kwam langs om namens de gemeente Hoogezand-Sappemeer de felicitaties over te brengen.
    Bij aankomst zag je al de vrolijk wapperende vlaggetjes en een mooi bord met 60 jaar getrouwd. Hier is het dus feest! Ook de tuin zag er prachtig uit, keurig verzorgd met mooie bloeiende plantjes. 
    Diamanten huwelijk in Sappemeer