juni 2015

  • Dubbelexpositie leerling en docent

    Cultuur- en congrescentrum vanBeresteyn biedt amateurkunstenaars de gelegenheid om hun kunst te laten zien. Van 6 juni t/m 19 juli 2015 is er alweer een bijzondere expositie van amateurkunstenaars in vanBeresteyn. Deze keer zijn het een docent, Margo Verbarendse en een van haar leerlingen, Janny van der Veen die hun werken laten zien.  
  • VVV kunstwandeling Veendam

    Op vrijdagmiddag 5 juni 2015 wordt, voor het eerst onder de vlag van de VVV in Veendam, de gratis kunstwandeling door Veendam georganiseerd. De wandeling voert langs verschillende kunstexposities in Veendam en de kunstenaars geven, zo mogelijk, uitleg over hun kunstobjecten. Wilt u meewandelen met de kunstwandeling, dan kunt u zich voor donderdag 4 juni 2015 opgeven door te mailen naar info@promotieveenkolonien.nl.

    Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname.
Startlocatie: Kaap de Goede Hoop 1, 9642 AP Veendam

  • ‘Anders is ook gewoon’

    In Bibliotheek Veendam hangt tot en met zaterdag 4 juli de fototentoonstelling ‘Anders is ook gewoon’. Dit is een expositie over diversiteit en wordt verzorgd door het Discriminatiemeldpunt Groningen en de gemeente Veendam. Met beeldmateriaal worden bezoekers opgeroepen om oog te hebben voor het verschil tussen mensen en de vooroordelen die daardoor kunnen ontstaan. Vooroordelen die contact en ontmoeting in de weg staan.

  • Opstapcursus SOS Muntendam succesvol!

    Zondag 31 mei hebben de opstappers van SOS Muntendam de opstapcursus afgesloten met een 5 km run in Veendam. 2 deelnemers hebben zelfs de 10 km gelopen. Uitgangspunt van deze cursus was om na 12 weken de 5 km te kunnen lopen. Niet alle deelnemers waren hier in het begin van overtuigd maar het is iedereen wel gelukt. Zo blijkt maar weer dat een ieder het kan met goede begeleiding, aandacht en eigen doorzettingsvermogen d.m.v 2 trainingen per week.
  • Voor de zomer definitief armoedebesluit

    De raad beslist later definitief over het Armoedebesluit. Er ontbreekt nog het ‘kop’ document, met daarin o.a. de overeenkomst met Stichting Leergeld. Gemeenten mogen toegekende bedragen uit het Participatiefonds alleen uitkeren aan de aanvrager. Het risico daarbij is dat bijv. ouders de gelden anders gebruiken dan waarvoor is aangevraagd en daardoor contributies niet worden betaald. Kinderen worden dan alsnog de dupe als zij moeten afhaken bij sportverenigingen. ‘Stichting Leergeld’ keert wel rechtstreeks uit aan de verenigingen. Schriftelijk wordt bericht over de zgn. ‘Klijnsmagelden’.

  • Fietstour Maxima

    De kledingbanken Maxima in Sappemeer, Veendam, Winschoten en Stad Groningen i.o. organiseren samen met de Voedselbank Groningen de Maxima Fietstour op zaterdag 6 juni 2015. Er kan op verschillende plaatsen worden gestart. De fietstocht gaat langs een mooie route met fietsknooppunten naar 1, 2 of 3 andere Maxima’s of naar de Voedselbank Groningen. Je kunt deelnemen met fiets of e-bike. Er is een rondleiding bij elke Maxima (de hele dag) en bij de voedselbank Groningen, na de bedrijfsactiviteiten vanaf 13.00 uur. Je kiest de route/afstand en ontvangt een startkaart.

  • Héééé... Jij daar

    Ben jij tussen de 12 en 18 jaar en je gaat na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs of je volgt dit al een tijdje dan is dit misschien iets voor jouw!!! Theater maken, ontdek je verbor-gen talenten bij Jong Toveroos. De repetities zijn in dorpscentrum De Broeckhof te Zuidbroek, op de dinsdagavond. We beginnen pas met repeteren na de herfstvakantie maar omdat we een stuk schrijven of een bestaand stuk bewerken moeten we weten wie en hoeveel spelers er mee willen doen.

  • Ain dij lastert, jagt vrunden out nkander

    Ingezonden: Mijn ‘grunneger spreukenklender’ toonde deze uitspraak op de dag dat wethouder Jan Batelaan van Menterwolde het bijltje er bij neerlegde. Het kan bijna niet toepasselijker. Vóór hem gingen Burgemeester Van Zuijlen, topambtenaar Kaynak en secretaris Van der Wal. Allemaal leidinggevenden die, naar wij dachten, hun uiterste best deden de gemeente zo goed mogelijk te besturen. Met ‘wij’ bedoel ik de gemeenteraad uit de vorige raadsperiode.
  • Verhuizing Wethouder

    Wethouder Veenstra (SP) is met haar gezin verhuisd naar Veendam. Voor het wethouderschap gelden de vereisten van artikel 10 van de Gemeentewet. Eén van deze vereisten is dat een wethouder ingezetene van de gemeente is, ook wel het woonplaatsvereiste genoemd. Het niet langer aan de vereisten voldoen, leidt tot ontslag van de wethouder.

  • een reisje naar het Westerkwartier

    de laatste activiteit van de HKM vlak voor de zomervakantie is een reisje naar het Westerkwartier. Aansluitend op de lezing van Reinder Hovinga over de familie Panhuys te Leek, wiens rampplek aan het Hoornse Diep te Hoogkerk ook wordt aangedaan. De rit gaat langs het in de prehistorie ontstane Leekstermeer, die ook wel het Zulthermeer genoemd wordt naar de streek waarin het ligt. Een rondleiding in het steenhuis te Niebert is een onderdeel. Het is het enige overgebleven steenhuis in Groningen. Een volgende stop is een bezoek aan de Olie- en Korenmolen Woldzigt te Roderwold.

  • De 36ste Wielerronde Muntendam

    De 36ste wielerronde van Muntendam wordt dit keer op vrijdagavond 12 juni georganiseerd. De amateurs, sportklasse en masters kunnen in dit traditionele criterium aan start verschijnen. Het parcours is dezelfde als in voorgaande jaren, Finishstraat is de Kerkstraat Muntendam. Schrijf je nu in en geef de organisatie zekerheid (www.knwu.nl), de organisatie is in handen van W.V. Omega.

  • Feestweek Meeden 2015

    Afgelopen zaterdag 30 mei is de feestweek gestart met een spetterende muziekavond in het dorpshuis. Woensdagmiddag 3 juni is er traditiegetrouw voor kinderen in de lagere schoolleeftijd. In en rond zwembad De Kolck zullen Metmans, Kidzzclub, BOS-team en het personeel van zwembad de Kolck deze kinderen vermaken. ’s Avonds gaan we dan weer naar het dorpshuis voor het klaverjassen (o.l.v. werkgroep VV Meeden), sjoelen (Metmans) en darten (o.l.v. Bart Niemeijer) aanvang 19.30 uur.

  • Brocante- & kringloopmarkt

    Op zondag 7 juni is er in De Heemtuin Muntendam een brocante & kring-loopmarkt. Het publiek kan heerlijk rondsnuffelen tussen allerlei tweedehands spullen. Voor sommige een zoektocht naar die ene schat of gewoon een gezellige wandeling langs kramen in de natuur. Naast de kringloopmarkt vind u ook kramen met brocante spullen. Kortom, tijdens deze markt vindt iedereen wel iets!

    De markt wordt gehouden in de prachtige tuin van De Heemtuin. Op het terras kunt u heerlijk genieten van koffie, thee, taart, etc.
    Komt u ook gezellig langs?

  • Feest ten bate van Jolan

    Ingezonden: De Wortelkop’n geven dit jaar voor de derde keer een feest voor een goed doel. “Dit jaar hebben we ervoor gekozen om Jolan te helpen en zo een bijdrage te leveren naar zijn weg naar een gezond leven.” Dit gaan wij doen door middel van een muziekfeest. Vrijdag 10 juli zullen wij een Back to the 80’s & 90’s feestje geven. Dan gaan we even terug naar die tijd en kan jong en oud genieten van de muziek. De muziek zal om 20.00 uur beginnen. Zaterdagavond 11 juli zal in het teken staan van de Hollandse muziek bij de Hollandse feestavond.

  • Nieuwe beheerder voor MFC de Noordsuythoeve

    De heer Johan de Vries uit Zuidbroek wordt per 1 juli de nieuwe beheerder voor het MFC te Noordbroek. De Vries is 48 jaar oud en heeft de laatste jaren gewerkt als facilitair medewerker bij Stichting Vanboeijen te Assen. Eerder bij stichting Werkpro te Groningen en als beheerder van de Wijkcentra het Floreshuis en de Wende, eveneens te Groningen.

  • Man aangehouden na ontdekking hennepkwekerij

    De politie heeft maandagmiddag een 52-jarige man uit Meeden aangehouden nadat de politie een hennepkwekerij had opgerold. Achter een woning aan de Hereweg in Meeden trof de politie in een afgetimmerd gedeelte van een loods, een professionele hennepkwekerij met ruim 650 planten aan. Agenten moesten deuren forceren om in de loods te komen. De politie kwam deze kwekerij op het spoor dankzij een anonieme melding.

  • Kerkenpad Oost-Groningen – 20 juni

    Als het gaat over mooie en bijzondere kerken, dan denken de meeste mensen niet meteen aan Oost-Groningen. Toch heeft onze regio op dit gebied veel te bieden, er zijn hier parels van kerken gebouwd! Om mensen kennis te laten maken met deze kerkgebouwen wordt er door zeventien kerken uit de gemeenten Oldambt, Bellingwedde en Menterwolde een kerkenpad georganiseerd. Tijdens het kerkenpad openen de kerken hun deuren voor het publiek, zodat de gebouwen niet alleen van buiten, maar ook van binnen bewonderd kunnen worden.

  • De jaarmarkt was een schitterende dag

    Ingezonden: Natuurlijk het mooie weer was geheel boven verwachting, maar ook een goede sfeer. Vrolijk, levendig, een hele nette markt, heb ik gehoord van verschillende bezoekers. De Baptisten gemeente Muntendam kijkt ook terug op een zeer fijne markt. Een kraam waar men folders mee kon nemen, waar ook speelgoed en tweedehands kleding weggegeven is.

  • Voorbereiden op een ramp of incident

    Binnen 20 minuten weet jij wat je kan doen in een noodsituatie. Als er een ramp of incident plaatsvindt, zijn hulpdiensten niet altijd direct ter plekke en ben je vooral eerst op jezelf aangewezen. Het is dan belangrijk dat je jezelf weet te redden in zo’n noodsituatie en dat je weet wat je moet doen om de gevolgen voor jezelf en anderen te beperken. Dit noemen we zelfredzaamheid.
    Zelfredzaamheid

  • EigenWijze Tuin Weken

    Van 27 juni t/m 19 juli zal voor het eerst in de Veenkoloniën het evenement ‘EigenWijze Tuin Weken’ plaatshebben. Het publiek kan drie weken genieten van de veelzijdige tuinen die er te vinden zijn in de Veenkoloniën.  Laat u verrassen door intieme tuinconcerten, excursies door landschapsgidsen, arrangementen, lezingen, rondleidingen, activiteiten, de veelkleurige natuurpracht en nog meer.
  • Onderzoekstocht naar verdwenen Waddeneiland

    Groningse onderzoekers en bewoners gaan op zoek naar geschiedenis, landschap en bewoners van een verdwenen Waddeneiland. Erfgoedpartners onderneemt op vrijdag 12 juni samen met wetenschappers van Verdronken Ge- schiedenis een tweede zoektocht naar het verdwenen eiland Heffezand. Bewoners en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om mee te gaan op expeditie. Er zijn nog plaatsen op de boot beschikbaar.
  • Openlucht Midzomer Promsconcert

    M.m.v.: Veenkoloniaal Symfonie Orkest met o.a. Ellen ten Damme, de Troebadoers, Gerry Wolthof, Irene Wilkens en Marianne van der Velde. VanBeresteyn bestaat dit jaar 10 jaar en viert dit met verschillende activiteiten waarvan een groots Midzomernachtfeest de afsluiter is. Het concert vindt plaats op zaterdag 20 juni op het Museumplein in hartje Veendam en is gratis  toegankelijk.
  • Rare-Planten-Dagen

    Planten met gestreepte bloemkelken, mozaïek-getekend blad en veelzeggende namen als Jan-op-de-preekstoel, duivelstong en olifantsoor. Exotisch uitziende schaduwplanten die toch in Nederland goed winterhard zijn. Tuingoed Foltz in Meeden verzamelt al jaren botanische rariteiten en andere planten die verbazen door hun verschijningsvorm, kleur en/of geur.

  • Wat is chronische pijn?

    Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

  • Jaarmarkt

    Met handel, zang, dans muziek, lekker eten en… prachtig weer. De Jaarmarkt trok afgelopen zaterdag weer veel publiek naar Muntendam. Er was dan ook van alles te beleven en te krijgen/ kopen. En natuurlijk dé ontmoe-tingsplek om iedereen weer te zien en gezellig bij te kletsen.
  • Open Huis De Noordsuythoeve

    Tijdens het Open Huis van het MFC de Noordsuythoeve in Noordbroek stelde het bestuur van het MFC zich voor en werd het oude bestuur van de Klipheerd gehuldigd en bedankt voor hun jarenlange inzet. Voorzitter van het MFC Annelien de Winter, stelde deze middag tevens de nieuwe beheerder, Johan de Vries voor aan de dorpsgenoten. Het MFC de Noordsuythoeve kan met de gerust hart de toekomst in

     

  • Echtpaar Snijder 55 jaar getrouwd

    Het echtpaar Snijder-Bijma uit Zuidbroek vierde vorige week een bijzonder jubileum. De heer Roelf Snijder (82) en mevrouw Jacoba Snijder-Bijma (79) waren woensdag 3 juni jl. maar liefst 55 jaar getrouwd. Woensdagmorgen, op de trouwdag, kwam burgemeester Rein Munniksma op bezoek om hen te feliciteren namens de gemeente Menterwolde, vergezeld van een boeket bloemen.
  • ‘De kleurrijke molen’


    Demonstraties, rondleidingen, exposities en andere activiteiten op 13 en 14 juni. Wilt u weten of er zoiets als ‘Groninger kleuren’ op molens bestaan? Zijn de kleuren op de Groninger molens louter ter decoratie, werden ze uit praktisch oogpunt toegepast of hadden molens te maken met wisselende smaak van eigenaars? Het Groninger Molenweekend biedt u de gelegenheid daar achter te komen.