april 2013

  • Karateschool Sandokai

    Been Autoschade BV Veendam/Groningen is de nieuwe sponsor van Karateschool Sandokai Muntendam. Been sponsort 20 nieuwe trainingspakken voor het wedstrijdteam van Karateschool Sandokai.

    Het wedstrijdteam van Karateschool Sandokai is actief op verschillende toernooien in Nederland en neemt vaak prijzen mee terug naar huis.
    Zo behoren een aantal leden van Karateschool Sandokai tot de beste vijf van Nederland (in hun eigen gewichtsklasse).

  • Kikker komt op bezoek!

    De levensgrote Kikker komt naar de bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam. We gaan voorlezen samen met Kikker en de kinderen kunnen met Kikker op de foto.

    Voorlezen en met Kikker op de foto
    Prentenboekmaker en illustrator Max Velthuijs hield van dieren. Kikker, Eend, Varkentje: het zijn de helden van de kinderkamer, die Velthuijs voorzag van geheel eigen karakters. Over Kikker verschenen schitterende prentenboeken, waarvan er vele zijn bekroond.

    Tijdens de bezoeken worden verhalen van Kikker voorgelezen en kunnen de kinderen met Kikker op de foto.

    Wanneer is Kikker waar?

  • Menterwolmer Kroonappel in de finale

    Volkstuin in de kas, een initiatief van Andreas Flowers (Adriaan en Marijke van Baak) in Zuidbroek, is één van de 60 finalisten in de zoektocht naar de Kroonappels van het Oranje Fonds. Andere Groningse finalisten zijn: Het Sterrenpad in Nuis en het Hospice Gasthuis Groningen.

    Het Oranje Fonds is ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander en Maxima als koning en koningin op zoek naar de drie mooiste sociale initiatieven van het koninkrijk. Er zijn zestig projecten doorgedrongen tot de finale. Op 18 april wordt bekend aan wie de Oranje Fonds Kroonappels worden uitgedeeld.

  • Locatie Factory Outlet Center aan ondernemer

    In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in de media zou het beeld kunnen ontstaan dat de VVD de locatie van een Factory Outlet Center wil bepalen. De VVD in provinciale staten van Groningen is onveranderd voorstander van de vestiging van een Factory Outlet Center in de provincie Groningen.

    De VVD vindt dat het aan de ondernemer is om te bepalen waar hij zich wil vestigen. De overheid moet er voor zorgen dat een ondernemer zich kan vestigen waar hij wil, zeker als het veel werkgelegenheid oplevert.

  • Eieren zoeken in Muntendam

    De Jeugd Werk Groep Muntendam heeft vorige week woensdag een leuke activiteitenmiddag georganiseerd voor de basisschool kinderen. De opkomst was groot! Om 14.00 uur zijn de kinderen begonnen met het zoeken van eieren op het terrein rondom de Ruitershorn. De kinderen met de meeste eieren kregen een prijs, maar ook de kinderen die het gouden ei, het zilveren ei en bloemetjes ei hadden gevonden, vielen in de prijzen.

  • Open Slotmiddag 55+ers

    Op donderdag 18 april a.s. organiseert de Commissie 55+ Activiteiten Zuidbroek voor u een gezellige middag in de Broeckhof. Wekelijks organiseert de Commissie meerdere activiteiten voor onze 55+ers, zoals biljarten, klaverjassen, sjoelen, volksdansen, gymnastiek, schilderen, computersoos, jeu de boules, koersbal (1x per 2 weken) en een koffie-ochtend voor 75+ers. Verder wordt er nog een Nordic Walking club opgestart.

  • Windmolens onder voorwaarde acceptabel

    CDA Menterwolde heeft in haar jaarvergadering deze week een standpunt bepaald over eventuele plaatsing van windmolens binnen haar gemeentegrenzen. Vanuit CDA uitgangspunten is de omschakeling naar nieuwe en duurzame energiebronnen absoluut noodzakelijk.
    Een onderdeel daarvan is windenergie
    (bij voorkeur op zee). Maar ook op land vinden we windmolens acceptabel en willen we meewerken aan de plaatsing ervan.
    Tegenover deze acceptatie zijn overigens stevige voorwaarden geformuleerd.
    Compensatie moet. Tegenover lasten moeten ook lusten staan.

  • Praten over toekomst

    Het college van burgemeester en wethouders van Menterwolde nodigt alle inwoners uit om in gesprek te gaan over de toekomst van de gemeente tijdens een dorpenronde. Dit naar aanleiding van de aanbevelingen uit het rapport ‘Grenzeloos Gunnen’ van de Visitatiecommissie over de bestuurlijke toekomst van de Provincie Groningen. Het gemeentebestuur wil graag weten wat inwoners belangrijk vinden in de discussie over de gemeentelijke herindeling.

    Er worden 5 discussieavonden gehouden, aanvang 19.30 uur, te weten:
    - maandag 8 april, Dorpshuis ‘Nooitgedacht’ in Tripscompagnie

  • Zingen voor het nieuwe MFC

    Vele mensen zijn bezig met ideeën om geld voor het MFC In Noordbroek te genereren. Dit bracht zanger/tekstschrijver Sinus Schuiling op het idee om twee liedjes te gaan schrijven. De tekst van het lied ‘een mooie neie MFC’ gaat over de vele activiteiten die verschillende groeperingen houden om geld in te zamelen voor deze MFC. De andere over het slopen van de Klipheerd.

  • ‘Zo vrij als een vogel in de lucht’

    Willem en Martje Strootman 60 jaar getrouwd. Donderdag 4 april viert het echtpaar Strootman hun 60-jarig huwelijksjubileum. “Dit laat je natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan”, merkt dochter Lena op. “Omdat ze beide nog nooit hebben gevlogen willen we onze ouders, grootouders en overgrootouders een heel bijzonder cadeau aanbieden: een rondvlucht boven Noordbroek!” Zo gezegd, zo gedaan en afgelopen zaterdag werd het echtpaar, als verrassing, meegenomen naar Vliegveld Oostwold.

  • Start renovatie Kerkhörn

    Zaterdag 30 maart jl. om 10.30 uur is het startsein gegeven voor de renovatie van het verenigingsgebouw de Kerkhörn. Vanaf 10.00 uur reden brandweer en reclamewagen door Zuidbroek om aandacht te vragen voor de start van een nieuwe fase in het leven van het historisch gebouw ‘De Kerkhörn’, dat er volgens onderzoek al zo’n 333 jaar staat.

  • Kinderhulpcollecte: omdat meedoen telt!

    Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt al meer dan 50 jaar kinderen met minder kansen. Kinderen die vaak door geldgebrek buitenspel staan. Wanneer je opgroeit in een jeugdzorginstelling of een gezin met financiële problemen, is een onbezorgde jeugd alles behalve vanzelfsprekend. Net als de leuke dingen die kleur geven aan een kinderleven. Terwijl je als kind niets liever wil dan er gewoon bijhoren en meedoen met je vrienden en klasgenoten. Om dit mogelijk te kunnen maken, doet Kinderhulp van 21 tot en met 27 april een beroep op uw vrijgevigheid.

  • Kaartavonden IJsclub Noordbroek

    Afgelopen vrijdag was alweer de laatste kaartavond van dit seizoen. De kaartavonden werden goed bezocht, er heerste dan ook iedere keer een gezellige sfeer.

    Nadat de punten waren geteld konden de bekers worden uitgereikt aan de winnaars. De uitslag was als volgt; 1e Tj. Doornbos - 2e S. Huizinga - 3e M. Ter Veer.
    De prachtige bekers werden beschikbaar gesteld door de eigenaar van de bromfiets museum dhr. W. Ketler.

  • Aniek Norder Nederlands kampioen

    Zaterdag 6 april jl. werd het Nederlands kampioenschap Judo tot 18 jaar in Emmen gehouden. Hier mogen judoka’s uit het geboortejaar 1999, 1998, 1997 en 1996 aan meedoen. Aniek Norder uit Muntendam met een geboortedatum van 28-12-1998 deed in de lichtste gewichtsklasse tot 40 kg mee en heeft de eerste plaats behaald.

    Nadat Aniek drie keer derde is geweest op het NK tot 15 jaar en vorig jaar tweede in de -18, heeft ze nu de felbegeerde gouden medaille behaald. In haar eerste partij heeft ze tactisch gejudood tegen de altijd lastig te verslaan Sacha Buwalda.

  • Plantenfair met in Meeden

    Op zaterdag 13 en zondag 14 april a.s. treffen topkwekers, tuinkunstenaars en plantenverzamelaars elkaar tijdens de Noordelijke Kwekerijendagen bij Tuingoed Foltz in Meeden. De deelnemers, afkomstig uit Nederland en Duitsland, bieden gezamenlijk een uitzonderlijk breed aanbod van bijzondere planten, tuinkunst en tuinbenodigdheden. Voor bezoekers een prima gelegenheid om vroeg in het jaar inspiratie op te doen, te praten met de kenners en ‘die lang gezochte plant’ eindelijk te vinden. Met verkoopstands, ‘looplezingen’, exposities, muziek en demonstraties.

  • Vrije Fitness

    Op zaterdagochtend 20 april organiseert Fysiotherapie Menterwolde een Open Dag Fitness in de trainingszaal in Muntendam. Dit ter gelegenheid van het feit dat Fysiotherapie Menterwolde start met Vrije Fitness. Vanaf 23 april is er mogelijkheid om vrij te komen fitnessen in Muntendam op de dinsdag-/ donderdagavond en/of zaterdagochtend, onder begeleiding van een sportinstructrice.
    Tijdens de open dag kunt u een gratis Health Check laten uitvoeren. U kunt zich meteen aanmelden voor deelname aan Vrije Fitness. Onder de eerste 50 aanmeldingen wordt een maand gratis trainen verloot.

  • Dag-boottocht Zonnebloem

    Dinsdag 2 april jl. ging de Zonnebloem afd. Noord- en Zuidbroek met hun gasten uit varen. Onze gasten werden om 08.00 uur van huis opgehaald door vrijwilligers en werden naar Hoogezand gebracht, waar  de ‘Toerist’ op ons lag te wachten. Totaal waren er 72 personen aanwezig.

  • Molenfair Oldambt

    Zondagmiddag 14 april a.s. opent molenstichting Oldambt haar deuren in Noordbroek en Nieuw Scheemda; Koren en pelmolen de Noordstar, Poldermolen de Noordermolen te Noordbroeksterhamrik, Poldermolen de Dellen in Nieuw Scheemda Poldermolen en de Westerse molen in Nieuw Scheemda. De Menteraroute is hier ook uitgestippeld. Alles is te bezichtigen.
    Grazende koeien in de wei, wat zijn we blij. Op de achtergrond een molen. Een voorbeeld van een Nederlands plaatje. Wij hebben het vlakbij, al heeft u bij het lezen van dit stuk nog niks gezien dit jaar.

  • NIEUW BIJ V.O.L.O

    Gymnastiekvereniging V.O.L.O. is gestart met een nieuwe sportactiviteit genaamd floorball oftewel unihockey. Het komt oorspronkelijk uit Zweden en is daar, na voetbal, de grootste teamsport. Deze lessen worden gegeven door Tim Hidskes op de woensdagmiddag in het dorpshuis te Meeden. Er is al een aardig aantal kinderen begonnen, maar kinderen vanaf 6 jaar zijn absoluut welkom om twee lessen gratis te volgen. Dus kom allen een keer kijken naar deze stoere gemengde sport.

  • Oude metalen-actie Kerkhorn

    In maart is er een actie gestart om (voorwerpen van) oude metalen op te halen in Zuidbroek e.o. De opbrengsten zijn bedoeld voor de renovatie van het verenigingsgebouw De Kerkhörn waarvoor op 30 maart jl. het startsein is gegeven.
    Deze actie is goed aangeslagen, zo goed zelfs dat de vrijwilligers nog steeds niet alles hebben kunnen ophalen. Daarom is ook besloten om de actie wegens succes voort te zetten!
    Dat betekent dat u nog steeds de volgende telefoonnummers kunt bellen om een afspraak te maken wanneer ze bij u de oude metalen kunnen halen: 0598-452220; 0598-397739 of 0598-395479.

  • Overeenkomst zwembad ‘De Kolck’

    De vrijwilligers waren al weken in touw om het bad ‘De Kolck’ klaar te maken voor het nieuwe zwemseizoen, zonder dat er een officiële overeenkomst was tussen gemeente en Dorpsraad Meeden.

    Afgelopen donderdag 4 april werd met een korte plechtigheid de ‘Overeenkomst gebruik zwembad De Kolck’ getekend, namens de gemeente Menterwol- de, door wethouder Annelien de Winter en namens de Dorpsraad Meeden door Markus Ploeger en Luppo Kruizinga.

  • Jeugdboswachter Matthijs Gankema uit Meeden

    Enige tijd geleden riep Het Groninger Landschap jongeren tussen 12 en 18 jaar op zich aan te melden als jeugdboswachter. Ze helpen mee aan het beheren en behouden van de prachtige natuur en cultuur in de provincie. Daarnaast ondersteunen ze de terreinbeheerder bij het monitoren van dieren en planten, het beheren van de landgoederen en het helpen bij evenementen.

  • Voorjaarsmarkt Heemtuin

    Op zondag 14 april is het weer zover! De jaarlijkse voorjaarsmarkt bij de Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen. Met ruim1500 bezoekers en 35 kramen was de voorjaarsmarkt van 2012 de drukste markt tot nu toe. Ook dit jaar willen wij er weer een belevenis van maken, samen met u!

  • Fietstocht richting ‘t Waar

    Op zondag 21 april organiseert de Culturele Raad Muntendam een fietstocht. De tocht gaat richting Siddeburen, Schildmeer, Wagenborgen en ‘t Waar.
    Onderweg kunt u een aantal keren de benen strekken onder het genot van een kop koffie of thee. De lengte van de tocht is ongeveer 55 kilometer. De start is bij de Menterne in Muntendam. Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijk kop snert geserveerd.

  • Zesde editie Meeden beweegt

    Voor de 6e keer gaat de werkgroep Meeden Beweegt een beweegweek organiseren. De week valt samen met de Nationale Beweegweek. Gemiddeld doen zo’n 150 inwoners mee aan deze week waarin nut en noodzaak van bewegen centraal staan, maar ook het dorp. Dit keer staat kunst in het dorp centraal. Inmiddels hebben o.a. Annet Plenter (glaskunst, atelier), Provitaal (schilderijen van Greet Sinnema), Els van Gelderen (schilderkunst), Janka Rubingh (dichteres), Nieske Siepel (fotografie) Foltz (beelden in de tuin) en Lida Olof (pottenbakster) hun medewerking toegezegd.

  • Grafisch bedrijf de Bruin neemt Drukkerij Hoekstra over

    Vorige week heeft Grafisch bedrijf de Bruin uit Zuidbroek de activiteiten van Drukkerij Hoekstra te Oude Pekela overgenomen. Het familiebedrijf uit Oude Pekela, opgericht op 1 juli 1963, heeft het hoofd niet boven water kunnen houden. In nauwe samenwerking met de curator heeft Grafisch bedrijf de Bruin nu alle klantgerelateerde bestanden overgenomen.

  • 14e Avondvierdaagse Noordbroek

    Op 16, 17, 18 en 19 april wordt er voor 14e keer de avondwandelvierdaagse georganiseerd in Noordbroek. De organisatie is druk bezig om alles weer goed te laten verlopen. We zijn vroeg dit jaar, maar dat heeft zo zijn redenen. We houden natuurlijk rekening met andere evenementen die er georganiseerd worden en de schoolvakanties zijn ook vroeg dit jaar.

  • Pinquin zwemt hard in laatste competitieronde

    Afgelopen weekend vond in het thuisbad in Zuidbroek de vijfde en laatste ronde plaats van de Verenigings Competitie. Na vier rondes zwemmen stond De Pinquin op een achtste plaats in het klassement. De vijfde ronde werd echter alles uit de kast getrokken om te proberen hogerop te komen. Met maar liefst 42 zwemmers werd ten strijde getrokken en met resultaat…

  • Tweede plaats judoka's

    Afgelopen zaterdag werd er in Assen weer gestreden om het eremetaal. Luna Arends wist een uitstekende eerste prijs te halen. Al in de voorlaatste partij had ze zoveel punten dat ze niet meer in te halen was.
    Milan de Klein verloor de eerste partij, wat volgens de trainer niet nodig was. Hierna ging Milan er vol tegen aan en werd geen partij meer weggegeven. Dit resulteerde in een tweede plaats.

  • Nordic Walking voor 55+ ers

    Commissie 55+ Activiteiten Zuidbroek heeft een Nordic Walking club opgestart. Alle 55+ inwoners van Zuidbroek kunnen hieraan deelnemen.
    Het Nordic Walking is geschikt voor zowel beginners als voor gevorderden.
    De eerste lessen zullen plaats vinden onder begeleiding van een instructeur Nordic Walking. Belangstellenden kunnen zich tot 23 april a.s. opgeven.