februari 2013

  • 9 Medailles voor Pinguin!

    Zaterdag 2 februari jl. vond in Groningen het vierde deel plaats van het 25/50 meter circuit. Bij elk deel zijn er op een andere afstand medailles te winnen en dit keer was dat op de 50 meter schoolslag. De Pinquin won maar liefst 4 keer goud, 2 keer zilver en 3 keer brons. Een top resultaat dus.

    Goud werd er gehaald door Ellen Altena, Denise Gall, Miriam Scheffer en Arwen Snip. Zilver was er voor Ilse Boer en Melanie Gall. Mylene Kok, Danique Slaper en Silke Snip kregen het brons omgehangen.

  • Judo Ryu op Regiotoernooi

    Zaterdag 2 februari jl. was er weer een regiotoernooi voor de beginners van Judo Ryu Muntendam.
    De volgende prijzen werden er behaald!
    Eric Feikens en Diano Jolman haalden een verdiende 2e plek. Bente Jager haalde een uitstekende 3e plaats. En 4e prijzen waren er voor Melvin Musch, Twan Duimering en Mika Stoop. Prima resultaten voor onze jongste judoka’s.

  • Kindercentrum Poko Loko

    Poko Loko start met een service voor klanten die hun baan kwijt raken. Ze bieden deze ouders de mogelijkheid om gedurende een bepaalde periode kinderopvang af te nemen tegen een gereduceerd tarief. Daarnaast wordt voor deze ouders de opzegtermijn teruggebracht tot 4 weken. Zo probeert Poko Loko klanten die (tijdelijk) werkloos worden te ondersteunen.

  • Nieuwe groenteboer

    Al jaren staan er een kaasboer, een bakker en een notenspecialist op de markt in Zuidbroek. Nu kunt u ook op de vrijdagochtend markt terecht voor uw groenten en fruit. Hetty Bodewitz hoorde van de andere standhouders dat Zuidbroek een leuke en gezellige markt is. Reden voor haar om het ook te proberen en ze moet toegeven de eerste twee weken waren inderdaad heel leuk.

  • Open Huis Aletta

    Het dr. Aletta Jacobs College opent op dinsdagavond 12 februari a.s. haar deuren voor alle leerlingen van groep 8. Ze zijn samen met hun ouders vanaf 18.30 uur welkom in het gebouw aan de Laan van de Sport 4 in Hoogezand. Op deze locatie wordt onderwijs aangeboden op vmbo-, havo- en vwo-niveau (atheneum en gymnasium). De locatie voor praktijkonderwijs is gevestigd aan de Van Heemskerckstraat 119a. Dit brede onderwijsaanbod zorgt er voor dat elke leerling de gelegenheid krijgt om een diploma te behalen.

  • Peuterspeelzaal Menterwolde

    Zo’n 40 jaar geleden zijn de peuterspeelzalen opgericht in de verschillende dorpenkernen van onze gemeente door een groep ouders. Hoewel het (met elkaar) spelen nog steeds het belangrijkste speerpunt van het werk is, is in de loop van jaren de functie van de speelzaal sterk gewijzigd. Ook de organisatie van de peuterspeelzaal is een flink aantal keren veranderd. Van een kleine zelfstandige peuterspeelzaal is het gegroeid naar een professionele instelling gemeente breed.

  • Chr. Theater Teamworks

    Op woensdag 13 februari a.s. organiseert Chr. Theater Teamworks een informatie-avond voor eventuele nieuwe leerlingen, die een éénjarige opleiding willen volgen in dans - acteren - zang, met als afsluiting een optreden met een ingestudeerd theaterstuk.

    Als er voldoende leerlingen zijn (minimum 20) begint de opleiding op woensdag 6 maart 2013 t/m 20 november 2013 (tijdens de schoolvakanties is er geen les).

  • Project MaS in Menterwolde

    Vanaf 6 februari zal er bij Omroep Menterwolde een tweetal nieuwe programma’s te horen zijn. Het eerste programma is er één voor en door jongeren. Het is de redactie van het programma MOZA gelukt om enkele jongeren via MaS, de maatschappelijke stagebeurs van de scholen- gemeenschap Winkler Prins, in Veendam, binnen te halen.
    Maar liefst 8 jongens en 3 meisjes hebben hier op gereageerd. Mart, Roy D. en Artem zijn al een paar keer druk met de techniek bezig geweest. Bert en Roy B. gaan iets per dorp voor de jeugd doen in samenwerking met de commissie 25 jaar Omroep Menterwolde.

  • Handwerkcafe meeden

    Aan alle bewoners van Menterwolde,
    Een nieuwe jaar, nieuwe plannen. En bij mij rees het idee om in het dorpshuis van Meeden een handwerk-hobby café te beginnen.
    In overleg met de nieuwe beheerder mogen we in het café-gedeelte op de woensdagmorgen gratis gebruik maken van de tafels en stoelen. Alleen de koffie betalen we zelf.

  • De spil in Meeden

    Het dorpshuis/nu MFC Meeden is ook anno 2013 nog steeds het centrale punt in het dorp als het om sporten, cursussen, vergaderingen, (dorps)feestjes, toneel, bibliotheek, informatie en ontmoeting gaat. De eisen zijn vandaag de dag echter anders dan bij de oprichting zo’n 40 jaar geleden.

  • Eenzijdig ongeval te Zuidbroek

    Op zaterdagavond 9 februari, zo rond de klok van 21.00 uur, vond er aan de Spoorstraat te Zuidbroek een eenzijdig ongeval plaats.
    Een automobilist raakte van de weg en reed door een bankje, een afvalbak en schampte een klein boompje. Vervolgens kwam de auto op de zijkant terecht.
    Uiteindelijk kwam de auto op minder dan 3 meter voor de gevel van een huis tot stilstand.
    In de auto bevond zich alleen de bestuurder, die voor nader onderzoek werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

  • Voor de inwoners van Menterwolde

    Thuiszorg organiseert vanaf januari 2013 iedere maand een informeel lotgenotencontact. Het is een ‘inloopmiddag’ voor iedereen die in het dagelijkse leven te maken heeft met “vergeetachtigheid” en dementie.
    Met elkaar praten en ervaringen uitwisselen op een informele manier.
    Voor vragen en informatie is er professionele hulp aanwezig die u hierbij van dienst kan zijn. U kunt wanneer het u uitkomt binnenwandelen voor korte of langere tijd, kopje koffie of thee wordt u door ons aangeboden.

  • KLPD virus schering en inslag

    Wat is het KLPD virus?
    De afgelopen week hebben we bij Ubels Computer Service weer veel PC’s binnengekregen die waren geïnfecteerd met het KLPD virus (soms ook het Buma-Stemra virus die er veel op lijkt). De gebruiker wordt tijdens gebruik of direct na het opstarten geconfronteerd met een schermvullende melding van ‘het KLPD’.

  • Scoor een boek van start

    Deze week is het project ‘Scoor een Boek’ gestart. De bibliotheken Menterwolde, Veendam en Pekela organiseren dit sportieve leesproject i.s.m. voetbalclub SC Veendam en de gemeenten, in het kader van de Kinderjury.

    Scoor een boek
    Het leesproject Scoor een Boek kende haar eerste editie in schooljaar 2011-2012. Het project bleek een succes! Vorig jaar lazen leerlingen uit groep 7 en 8 in tien weken tijd 2.669 boeken. Dit jaar richt Scoor een Boek zich op leerlingen uit groep 5 en 6.

  • WP Talentenjacht Populair 2013

    Het was weer een zeer verrassende avond tijdens de WP Talentenjacht Populair 2013. Piepjonge deelnemers proberen een liedje van hun idool te vertolken, een ode aan een vader, twee drummers die hun gevoel voor ritme willen laten horen, vele bands die voor deze ene avond zijn samengesteld om hun gevoel voor muziek en presentatie te tonen. De jury ging vooral voor goed uitgevoerde covers of keek naar techniek en originaliteit en dat was te merken in de uitslag.

  • Dutch Choral Singers in Zuidbroek!

    Zaterdagavond 16 februari a.s. zingen de Dutch Choral Singers in de Petruskerk van Zuidbroek. Dit bijzondere koor wordt gezien als hét internationale projectkoor van het Noorden!
    Het koor geeft dit concert als opmaat voor hun reis naar Engeland. Daar zal het medewerking verlenen aan twee Choral Evensongs in de kathedraal van Chichester, de kathedraal waarvan de Engelsen zeggen: the most typical English cathedral.

  • Concert van Oeckelenorgel

    Zondag 17 februari a.s. organiseert de Stichting van Oeckelenorgel weer een concert voor het behoud van het van Oeckelenorgel in de Herv. Kerk te Muntendam. Medewerkenden aan dit concert zijn, Inge Dijkstra-te Wies, dwarsfluit uit Veendam, Agnes te Wies, hobo uit Blijham en Iryna Davidse-Bondarenko, piano/orgel uit Gasselte.

  • Overlast hondenpoep

    We zijn gewend aan het feit dat we altijd wel ergens een hondendrol tegenkomen. Bijzonder dat we dit gedrag van de hondeneigenaren überhaupt tolereren.
    Ik heb zelf een hond en weet dat het beestje zijn ontlasting ergens kwijt moet. Vanaf het begin heb ik mij voorgenomen dit op te ruimen. De gemeente is ons tegemoet gekomen met speciale afvalbakken, waarin ook nog eens plastic zakjes zitten (deze kun je trouwens ook prima meenemen van huis).

  • Bijbelstudie Baptistengemeente

    In de komende maanden zal er in de Baptistengemeente te Muntendam een Bijbelstudie over Israël gegeven worden door Bijbelleraar Ferdinand van Neerbos.

    Ferdinand is ons niet onbekend, reeds eerder verzorgde hij Bijbelstudies in onze Baptistengemeente. Ferdinand heeft een zeer brede ervaring als leraar, hij heeft tientallen jaren als Godsdienstleraar les gegeven op de middelbare school. De laatste jaren ondersteunt hij kerkelijke gemeenten in heel Nederland.

  • NL Doet 2013

    Op 15 en 16 maart worden dit jaar de landelijke NL Doet dagen georganiseerd. Ook Menterwolde doet weer mee. De site www.nldoet.nl  is beschikbaar voor het melden van klussen door organisaties maar ook voor het vinden van een leuke klus als je zelf mee wilt doen!

  • Koninklijke Onderscheiding voor Nico de Groot

    Afgelopen vrijdag 8 februari was het feest rond het 25-jarig bestaan van voetbalclub HS’88 in Hoogezand. Nico de Groot uit Muntendam ontving tijdens de officiële receptie een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Eduard van Zuijlen, vanwege zijn verdiensten voor de voetbalvereniging HS’88 uit Hoogezand-Sappemeer. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

  • Weekendafsluitingen N33

    Rijkswaterstaat voert in het derde en laatste weekend van februari kapwerkzaamheden uit aan de N33. In het derde weekend van februari is de weg in beide richtingen afgesloten tussen Veendam en Zuidbroek, een weekend later volgt het stuk van Veendam tot knooppunt Gieten. Het verkeer moet rekening houden met omleidingsroutes en een langere reistijd.
     

  • Avondwandelvierdaagse

    Op 16, 17, 18 en 19 april a.s. wordt er voor de 14e keer de avondwandelvierdaagse georganiseerd in Noordbroek en omgeving.
    Het bestuur is druk doende om er weer een geslaagde vierdaagse van te maken. De organisatie is wat eerder dan anders, maar er wordt meer georganiseerd in onze gemeente en de schoolvakanties beginnen eerder, vandaar.
    Het is weer mogelijk om één avond mee te wandelen.
    Nader bericht volgt natuurlijk t.z.t. in Tussenklappen.

  • Abel Wiekens werft voor het Kankerfonds

    Abel Wiekens, leerkracht van groep 5 van de Burg. Verkruisenschool, zet zich in om  het Kankerfonds financieel te steunen. Bakkerij Geertsema helpt hem hierbij met de Alpe d’HuZes brood actie. De bakker heeft een broodje dat bestaat uit een basis van waldkorn met oergranen o.a. spelt, emmer en eenkoren en een vulling van greinsuiker, rozijnen, amandelen en cranberry’s. Echt een gezonde traktatie. Van elk broodje dat verkocht word gaat € 0,50 naar het kankerfonds. Abel moet begin april zijn bijdrage van € 2.500,- bij elkaar hebben, dus hebben ze nog veel broden te verkopen!!! U kunt hem daarbij helpen.

  • 18 Jaar, weer een mijlpaal

    Erik en Boukje Raven uit Muntendam hebben weer een nieuwe mijlpaal bereikt, ze zijn nu al weer 18 jaar uitmuntende Muntendammers die met hun gezonde winkel in groenten en fruit en nog veel meer zichzelf goed op de kaart hebben gezet. Noem ze maar aanhangers van goede kwaliteit, ze kopen sinds een paar jaar bij een groothandel Postuma uit Kampen die van deze zelfde gedachte uit gaat.
    Ze kopen veelal hun producten uit hun directe omgeving van kleinere telers die nog telen zoals het moet, met de smaak zoals het moet zijn en met veel oog voor het milieu.

  • Goede prestaties Pinquiners

    Zaterdag 16 februari jl. vond er in Winschoten een wedstrijd plaats voor Zwemvereniging De Pinquin. In totaal kwamen er 20 Pinquiners aan de start. Op het eerste onderdeel, de 100 meter rugcrawl, waren medailles te winnen.
    Camilla Dortmond zwom hierop een dik persoonlijke record en pakte het zilver, met haar tijd dwong ze tevens nog deelname af voor de Groninger Kampioenschappen in mei van dit jaar. Andere medailles werden gewonnen door David Scheffer (goud), Marielle Dolfijn (goud), Willianne Vos (goud), Vera v.d. Werf (goud) en Margriet Bieze (brons).

  • Pesten, verslaving, autisme en ADD?

    In Nederland worden jaarlijks zo’n 400.000 kinderen gepest, op sportclubs, op straat en op scholen. Veel kinderen durven hier niet over te praten, terwijl pesten grote gevolgen heeft. Voor degene die worden gepest, maar ook voor degene die pesten. Je hebt plagen en pesten. Het verschil daartussen is groot. Kinderen die elkaar plagen, kunnen elkaar wel aan. Een geplaagd kind kan terugplagen. Bij pesten is het anders. Als er gepest wordt is het ene kind altijd sterker dan het andere. Pesten gebeurt niet zomaar eens een keertje. Een kind dat gepest wordt is steeds het mikpunt.

  • Hoe ontstonden Noord- en Zuidbroek?

    Vorige week heeft Annelies Vermue in een bomvolle zaal een interessante en openbarende geschiedenis vertelt over het ontstaan van de structuur van het gebied rondom Noord- en Zuidbroek, zoals zij die heeft gevonden. Deze lezing was georganiseerd door de Historische Kring Menterwolde.
    Hoe de eerste bewoners, vermoedelijk vanaf de terpen, waarschijnlijk zijn neergestreken in Noordbroeksterhamrik. Zij groeven sloten om hun akkers in het uitgestrekte veen, om hun land af te wateren. Maar ook kades of dijken om de gezamenlijke landerijen, om het water van het omliggende veen tegen te houden. De akkers liepen, begrenst door de slootjes, allemaal in dezelfde richting. Aan het begin de behuizing. Als de akker door bewerking na verloop van tijd was gezakt, had men het recht van aanwas, en kon in het verlengde van de oude akker een nieuwe worden aangelegd.