Rijkere bermen door verschraling

Werkgroep Boerenbuitengebied beheert nu voor het derde jaar de bermen van de Eendrachtsweg en Daaleweg te Muntendam. Het doel is om meer verschillende soorten planten en insecten in het gebied te krijgen. We maaien niet alles in één keer; er staat dan altijd nog voldoende hoge vegetatie voor insecten. Dat geldt ook voor de winter: veel insecten overleven de winter als eitje, rups of pop. Als alles strak geklepeld de winter in zou gaan, blijft daar maar weinig van over. Ook is het belangrijk om het gemaaide af te voeren.

Een dwergmuis, het kleinste knaagdier van Europa, maakt als enige een nestje in hoge vegetatie. Dit nestje is gemaakt in een dichte perzikkruid vegetatie.

Met het ‘hooi’ voer je in wezen steeds voedingsstoffen af. En een arme bodem is geschikter voor veel meer verschillende soorten wilde planten. “We hebben het idee dat ons verschralingsbeleid nu al vruchten afwerpt. Ook al gaat het niet op alle plekken even snel, we zien steeds meer bloemen en vlinders!
Fietsers weten Boerenbuitengebied Muntendam ook te vinden en te waarderen. We zijn er trots op dat ANOG, het agrarisch natuurcollectief van Oost-Groningen, een fietsroute door Boeren- buitengebied laat lopen! Ze gaven er een mooie folder over uit.”

Dwergmuisje
Studenten en onderzoekers van de RUG voerden in het voorjaar een uitgebreid onderzoek uit naar de gele kwikstaart in Boerenbuitengebied. Zij hadden hun uitvalsbasis op boerderij Kloosterplaats. De facebookpagina Boerenbuitengebied zal te zijner tijd aandacht besteden aan de uitkomsten. Op die Fb-pagina zijn vaak leuke filmpjes en foto’s te vinden. Zoals bijvoorbeeld over de dwergmuis die van gras een kogelrond nestje maakt dat als een balletje aan een grashalm hangt! Nog een reden om her en der plekken met hoog gras te laten staan!

Liever niet plukken
Helaas worden er in de bloemrijke akkerranden door steeds meer mensen bloemen geplukt. Vooral de zonnebloemen worden op grote schaal uitgerukt en afgesneden. Dat is niet de bedoeling! Iedereen wil er van genieten. En uiteindelijk zijn bloemen en zaden nodig voor insecten en vogels. Zo helpen die randen luizenplagen in de akkergewassen voorkomen. Dus laat de bloemen staan!

Rondleiding
“Binnenkort geven we weer een rondleiding op boerderij Kloosterplaats en door het gebied om te laten zien wat er allemaal gebeurt. En vooral ook waarom! Iedereen kan mee.”

Reactie toevoegen