Even terug naar vroeger (2)

ln deel 1 van ‘Even terug naar vroeger’ noemde ik een aantal spelletjes die vandaag de dag niet meer op straat gespeeld worden. Iets anders is het met een paar thuisspelletjes en dan denk ik aan Mens erger je niet en Monopoly die nog wel gespeeld worden door jong en oud.
Bepaalde artikelen en gewoontes uit de jaren ’50 - ’60 en misschien ’70 hebben veel veranderingen of vervangingen ondergaan of ze zijn gewoon verdwenen. Weet u nog welk merk wasmiddel u vroeger gebruikte en die niet meer verkrijgbaar is? Castella b.v. bestaat niet meer, doch Persil heeft de tand des tijds doorstaan. Spaarde u de kopjes van Castella ook voor gebruiksartikelen? Ik spaarde de Persil-emmertjes en heb menig huishoudelijke voorwerp bij mekaar gespaard.

California, een van de diverse merken soepen in een zakje, waar vlaggetjes opzaten, hup uitknippen en sparen maar. Stond bode van der Veen weer voor de deur met een pakket.
Afwassen wordt vandaag de dag in de vaatwasser gedaan, maar velen doen de vaat met of zonder plezier, gewoon met de hand. Bij ons thuis stond jarenlang een literfles Abro op het aanrecht, bij de buren gebruikten ze Presto waar op de bodem een paar glazen knikkers lagen. Maar moeder bleef bij haar Abro, helaas... trouwens wel een multifunctioneel product want ik zag eens iemand d'r haar ermee wassen. Van glanzend haar was dan ook geen sprake...
Wat tegenwoordig verboden is is reclame maken voor tabaksartikelen. In bovengenoemde jaren barstte het van de advertenties van rokende mannen en vrouwen. Mannen aan de Golden Fiction en dames aan de Miss Blanche. De verstokte roker kocht gelijk een slof voor 12.50 gulden. Iets goedkoper was een baaltje shag. Roken was zo gewoon, zelfs bij een verjaardag of receptie stonden er glaasjes sigaretten en sigaren op tafel. Gelukkig allemaal verleden tijd en zeer ongezond.
Boodschappen doen we bij één of ander grote supermarkt waarin ook een slagerij en warme bakker huist, je pakt een kar en shoppen maar. Vroeger ging je naar de kruidenier of hij kwam jou al tegemoet door halverwege de week het boodschappenboekje op te halen en vrijdags werden de artikelen bezorgd. Voor 10 gulden een hele week boodschappen! Hoefde je ook niet in de rij te staan tot je aan de beurt was, want veel dingen werden afgewogen. Het voordeel was dan je dan wel alle dorpsroddeltjes hoorde...
Wekelijks legde vader z'n bruine loonzakje op tafel, waarna moeder alvast het geld voor o.a. huur en andere vaste lasten opzij legde. Huur en verzekeringspremie werden contant geïnd door bodes en zo kreeg je wekelijks diverse mannen over de vloer. De huur werd jarenlang door Stubbe opgehaald, verzekeringspremie  door een meneer uit Hoogezand en tijdschriften werden wekelijks door meneer Bakker bezorgd. Dit alles gaat anders tegenwoordig, ook de bladenman is verdwenen en de betalingen voor vaste lasten worden automatisch geïncasseerd. Gemak dient de mens.
Van dat bruine geldzakje naar een bank-of girorekening, ook al zo'n vooruitgang. Ook het spaarbankboekje overleefde het niet, het werd een spaarrekening, alhoewel de rente niet veel meer voorstelt, je kan het beter een bufferrekening noemen voor onvoorziene uitgaven. Gek hé, al je geld staat tegenwoordig alleen maar op papier, je hebt het niet meer in handen. De meeste uitgaven pinnen we, alhoewel ik nog vaak de wat oudere contant zie betalen in een winkel. Het valt ook niet mee om al die pincodes te onthouden.
Wat eten betreft, was het vroeger altijd aardappelen, groenten, vlees en iets na, we gaan ook graag de landsgrenzen over wat maaltijden betreft. Begon het eind jaren '50 voorzichtig met ‘de Chinees’, ook bijv. de Griek is populair en de Spaanse tapasbar of de Turk en dat komt mede door de reizen die we maken. Gelukkig maar, want anders aten we het hele jaar door misschien alleen maar Hollandse pot. Wel werd het nagerecht zoals soepenbrij (brrr...) havermout- en rijstepap vervangen door pudding ( op zondag) en yoghurt door de week.
Wat hebben we wat veranderingen ondergaan de laatste decennia op welk vlak dan ook, maar blijf doen wat u het liefste doet en eet, want er is geen mens gelijk. Geniet ervan!

JP