november 2016

  • Schuur in brand in Sappemeer

    Een schuur op de Middenstraat in Sappemeer is zondagmiddag 30 oktober jl. zwaar beschadigd geraakt door een brand. De melding kwam om 14.59 uur bij de brandweer binnen en het ging bij aankomst om een felle brand op de bovenverdieping van de schuur. De brand was snel onder controle maar de bovenverdieping van de schuur raakte flink beschadigd.

  • Boekenmarkt

    Het Veenkoloniaal Museum Veendam organiseert op zondagmiddag 6 november alweer de zeventiende editie van de Maritieme en Regionaal-Historische Boekenmarkt. In het kader van de Oostzeedagen is de standhouders gevraagd om een flinke selectie maritieme boeken mee naar het museum te nemen.

  • Ubbo Emmius laat zich zien!

    Ubbo Emmius Veendam organiseert 3, 8, 14 november en op 1 december voor de ouders en verzorgers van de leerlingen van groep acht een aantal voorlichtingsavonden. Op deze avonden kan men kennis maken met de school, is er voorlichting over het huiswerk maken op school, hoe de iPad in de lessen wordt ingezet en wat opstroomklassen zijn. Voor de leerlingen is er een apart programma met een doe-programma en informatie over de school.

  • Diplomazwemmen van den Noortbad

    Op zaterdag 29 oktober 2016 hebben 49 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

  • Een avond met…

    Dinsdag 8 november geeft Harries Bakker in Bibliotheek Veendam een lezing over zijn beroep als uitvaartverzorger. Hij vertelt deze avond over zijn vak, persoonlijke drijfveren en de hedendaagse uitvaartwereld. De toegang is gratis. Harries Bakker werkt als uitvaartverzorger in Veendam en omgeving. Geen enkele werkdag is hetzelfde, dat maakt zijn werk zo interessant. Bakker voelt zich bevoorrecht families te helpen vorm te geven aan een zo persoonlijk mogelijke uitvaart, die recht doet aan het leven van hun dierbare.

  • Opening Warmtenet Hoogezand-Sappemeer

    Het Sportcentrum De Kalkwijck en Het Kielzog krijgen vanaf november 2016 duurzame energie aangeleverd uit het Warmtenet in Hoogezand-Sappemeer. Op woensdag 26 oktober werd de installatie officieel in gebruik genomen. Het Warmtenet is geïnitieerd door de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de provincie Groningen, stichting Energy Valley en Waterbedrijf Groningen Duurzaam. Laatstgenoemde exploiteert het Warmtenet.
  • Gezellige middag met Tempus Fugit

    Menterne Actief organiseert weer een gezellige meezingmiddag. Vrijdagmiddag 25 november treedt het gezelschap Tempus Fugit op in Dorpshuis De Menterne, Julianaplein1 te Muntendam. “Zoals u van ons gewend bent is er in de pauze een verloting met weer mooie prijzen. Daarna kunt u deelnemen aan een stamppot buffet á €7,50 p.p. Nadere info volgt in de MiddenGroninger van 9 november.”

  • Kerstconcert ‘De Scheepsjoagers’

    Op zondag 18 december 2016 organiseert het shantykoor ‘De Scheepsjoagers’ uit Muntendam o.l.v. de welbekende dirigent Nico Dijkman haar jaarlijks Kerstconcert. Dit concert wordt al een flink aantal jaren georganiseerd en wordt altijd zeer gewaardeerd door een groot publiek. Ieder jaar blijkt dit weer uit het feit dat De Menterne in Muntendam zeer goed gevuld is.

  • Hoe is het met onze akkervogels?

    De activiteitencommissie van de Vereniging Vrienden van de Heemtuin nodigt u uit voor een lezing over on-ze akkervogels en dan met name over de veldleeuwerik en de patrijs. Op dinsdagavond 8 november in het paviljoen van De Heemtuin aan de Nieuweweg 127 te Muntendam. De avond wordt verzorgd door dhr. H.J. Ottens van de werkgroep Grauwe Kiekendief. Uit doorgaans welingelichte bron hebben we begrepen dat het een mooi verhaal is waarbij u veel nieuws hoort over de akkervogels die het momenteel zo moeilijk hebben. “Het zou mooi zijn als we u ook zien op 8 november!”

  • Grote vogelshow

    Op 10 , 11 en 12 november, organiseert Vogelvereniging Oost Groningen weer een grote vogelshow. Deze wordt gehouden in De Menterne te Muntendam. Dit jaar is de show nog groter dan vorig jaar. Zo zullen er dit jaar ruim 480 vogels van groot naar klein tentoongesteld worden en is er ook een verkoop afdeling. Tevens is er op de vrijdagavond een feestavond met live muziek, hier zal Stevan Bloema optreden en dit is voor iedereen toegankelijk. Entree kaarten zijn verkrijgbaar bij De Menterne in Muntendam (vol is vol).

  • Het Oranjecomité komt bij u langs

    Het Oranjecomité uit Meeden heeft dit jaar weer besloten om zaterdag 5 november op pad te gaan met de verkoop van mini’s, zoals Mars, Twix, enzovoort. De opbrengst komt geheel ten goede van de diverse activiteiten, met name op Koningsdag, voor de kinderen uit Meeden en omstreken. De timing is perfect, want op 11 november is het weer Sint Maarten en is een mini-reep een leuke gift.

  • Plannen versterking scholen bekend

    De komende 3 tot 5 jaar worden de scholen in Noordbroek en Zuidbroek verder aardbevingsbestendig gemaakt. Het college en de schoolbesturen hebben daarover overeenstemming bereikt. Deze week presenteren zij hun plannen. De plannen worden nog ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad en de medezeggenschap van het onderwijs. Kern van de plannen is dat de beide scholen in Zuidbroek samen worden onder gebracht in “het Kwartet”, dat bouwkundig wordt versterkt. De Noordsuythoeve in Noordbroek zal ook bouwkundig worden versterkt.
  • NNTTM museumzolder geopend

    Komende zaterdag, 5 november, is de museumzolder van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum weer geopend voor het publiek. Het NNTTM heeft een grote collectie spoorwegspullen. De collectie bestaat onder meer uit een groot aantal verzamelingen van bijvoorbeeld spoorwegpetten, boeken en kleding. Veel van de voorwerpen zijn standaard niet in het museum te vinden maar liggen opgeborgen in het depot van het museum. Een unieke kans om de verborgen schatten van het museum te bekijken.

  • Haal meer uit uw computer

    Het DorpsInformatiePunt (DIP) Noordbroek organiseert, in samenwerking met de DAR, gerichte workshops voor haar inwoners in het MFC. U kunt omgaan met uw computer/laptop, maar er zijn best wel dingen waar u meer van zou willen weten of waar u moeite mee hebt. Het DorpsInformatiePunt Noordbroek organiseert hiervoor in november en december gerichte workshops. Zo gaat de eerste les bijv. over Word, hoe stel ik een brief op, hoe sla ik deze op enz.
  • Muziekavond in Meeden

    Het is weer tijd voor een feestje in Meeden! Op zaterdag 12 november organiseert Townhouse Music een muziek- avond met live muziek van Room2Roam. Deze band bestaat al een aantal jaren en heeft een mooi aantal succesvolle optredens op haar naam staan. Misschien was u bij de familiedag van de voetbalvereniging eerder dit jaar? Het publiek was enthousiast en er werd volop gedanst. Mocht u ze gemist hebben, dan heeft u nu een nieuwe kans!

  • Najaarsconcert muziekvereniging Oosterbroek

    Op zaterdagavond 5 november 2016 organiseert muziekvereniging Oosterbroek een najaarsconcert in ‘De Noordsuythoeve’ te Noordbroek. Tijdens het optreden kunt u luisteren naar het A-orkest, de slagwerkgroep en het B-orkest. Het muzikale thema  in de stukken van het A-orkest is ‘Filmmuziek’. Zo kunt u o.a. luisteren naar muziek uit de film Chicago, Star Wars, Band of Brothers en The Lion King.
  • Trips Rhythm

    “Dames en Heren WE GOT HIM! Eén van de meest bijzondere en talentvolle bluesartiesten die Nederland rijk is, Ralph de Jongh, komt zaterdag 29 november naar Dorpshuis Nooitgedacht te Tripscompagnie.”

  • Koopavondconcert Veendam

    Donderdag 10 november is er in de Foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn een Optreden van zanger Ronald en zangeres Aïsha. Zingen doet Ronald van der Woude al van kinds af, maar toch kun je hem met zijn 39 jaar een laatbloeier noemen. Maar in die jaren is zijn stem tot een warme volle klank gerijpt en de zanglessen van zangpedagoge Leny Lutjens brengen hem op een professionele hoogte.

  • Van ervaring naar besparing

    Op zaterdag 12 november is het weer zover. Huiseigenaren in heel Nederland openen hun deuren. Gastvrije huiseigenaren vertellen welke maatregelen zij hebben toegepast om hun woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Een unieke kans voor bezoekers om duurzaam wonen te ervaren. Ook Paul Joosten uit Zuidwending stelt graag zijn eigenhandig energieneutraal gemaakte rentenierswoning uit 1905 open.

  • “Hou op de weg rekening met elkaar”

    Sinds de oogsttijd is begonnen rijdt landbouwverkeer af en aan over de provinciale wegen. De landbouwvoertuigen zorgen soms voor ergernis bij weggebruikers omdat ze vaak groot zijn en niet zo hard mogen rijden. Anderen voelen zich er wel eens onveilig door. De bestuurders van de trekkers en oogstmachines merken dat veel mensen niet goed voorbereid zijn op de grote voertuigen. Peter Wieringa, directeur van loonbedrijf Wieringa in Bedum, vertelt hoe loonwerkers het verkeer in de oogsttijd beleven.

  • Centric sponort JO-17 vv Meeden

    JO-17van VV Meeden wordt dit seizoen gesponsord door het IT-bedrijf Centric. De werkgever van Egbert Mulder, die tevens medeleider is van dit team, heeft onder meer gezorgd voor shirts. In totaal sponsort Centric 75 jeugdsport-verenigingen met kleding, verspreid door heel Nederland. Veel verenigingen gebruiken daarnaast een deel van het sponsorbedrag voor andere activiteiten voor de jeugdafdeling, zoals een leuke teammiddag of een toernooi.

    Centric  sponort JO-17 vv Meeden

  • Dementie en ondersteuning thuis

    Als iemand aan dementie lijdt kunnen zijn of haar gezinsleden wel enige ondersteuning thuis gebruiken. Medewerkers van Team290, De Buurthuiskamer van ZINN, Steunpunt Mantelzorg en Kwartier zorg en welzijn bespreken wat de mogelijkheden thuis zijn tijdens het Alzheimer Café Hoogezand Sappemeer van woensdag 16 november.
    Elke derde woensdag van de maand vindt het Alzheimer Café Hoogezand Sappemeer plaats in ZINN-locatie De Burcht, Van der Duyn van Maasdamweg 250, Hoogezand.

  • Frescoavond een groot succes

    Accordeonvereniging Fresco organiseerde op zaterdagavond jl. in Cultuurcentrum van Beresteyn een optreden, waarbij zowel De Stoatklinkers als Pé Daalemmer en Rooie Rinus waren uitgenodigd.
    Frescoavond een groot succes
    Alle drie de groepen kregen de kans in een aan hen toebedeelde tijd hun kunnen aan de totaal uitverkochte zaal te tonen. Daarnaast was met Pé en Rinus  en De Stroatklinkers afgesproken dat ze ook samen het publiek zouden vermaken.
  • Verhalen rond het Slochterbos

    Op dinsdag 15 november is er in de Fraeylemaborg een Verhalencafé waarbij het park van de borg, ook wel het Slochterbos, centraal staat. De avond is vrij toegankelijk en start om 19.30 met een leuke bijdrage van verhalenvertelster Tineke Neyman. Heeft u bijzondere herinneringen, belevenissen of verhalen over het park van de Fraeylemaborg, kom dan langs en neem ook uw eventuele foto’s mee!
  • Statiegeld voor voedsel

    “Begin oktober mocht ik vier weeskinderen in Cubulcut (dorpje in Roemenië) ontmoeten. Hun verhaal heeft diepe indruk op mij gemaakt, de omstandigheden waarin ze leven, de angst van deze kinderen, de wolk van triestheid om hen heen……, maar ook de zorg en de liefde waarmee de buurvrouw en het dorp naar deze kinderen omzien. Hebben de buurkinderen te eten dan krijgen deze weeskinderen ook. Het komt regelmatig voor dat ze een dag niets hebben.

  • Goede dienstverlening Midden-Groningen i.o.

    Achtergrond: De gezamenlijke colleges hebben twee voorstellen besproken om de dienstverlening van Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde te verbeteren, om zo al stappen te zetten om de dienstverlening voor de nieuwe gemeente Midden-Groningen op orde te brengen. De colleges hebben besloten de telefonische dienstverlening van Hoogezand-Sappemeer te verbeteren door extra mensen in te zetten waardoor 80% van de telefonische gesprekken binnen 30 seconden aangenomen worden. Ook hebben de colleges besloten om de bewoners van Menterwolde meer maatwerk te leveren door meer op afspraak te gaan werken.

  • De participatieraad komt naar u toe

    Om meer informatie uit de dorpen te krijgen gaat de Participatieraad van de Gemeente Menterwolde, eerst als proef, periodiek zitting nemen in de dorpsinformatiepunten. Daar er alleen in Muntendam en Noordbroek nog informatiepunten zijn, zullen er alleen in deze twee dorpen zittingen worden gehouden. De Raad hoopt zo meer bekendheid te verwerven en zijn taak beter te kunnen uitvoeren. Voor november en december zijn de volgende data vastgelegd:
    • Voor het dorpsinformatiecentrum in Muntendam 17 november en 15 december van 10.00 tot 11.00 uur.

  • Griezelen in Muntendam

    De Spooktocht van Muntendam op 5 november was weer een grandioos succes! 416 Lopers hebben de eindstreep gehaald. Met 84 spoken en 20 vrijwilligers is deze tocht onderhand erg bekend. Vele mensen komen niet uit het dorp maar van elders. Dit jaar waren er zelfs mensen uit Zwolle om mee te doen! 
    Griezelen in Muntendam
  • Menterwolde dient zienswijze in tegen Windpark N33

    De gemeente Menterwolde gaat een zienswijze indienen tegen het ontwerp inpassingplan voor het Windpark N33. Het plan voor het windpark wordt voor het grootste deel gerealiseerd in de gemeente Menterwolde en heeft een grote invloed op de dorpen en het landschap. De gemeente heeft stevige bezwaren hiertegen. De impact van dit park is dusdanig, dat het voor deze omgeving onaanvaardbaar is. Dit wordt met name bepaald door het aantal turbines, de omvang van de turbines en de grootte van het gebied.
  • Succesvolle Open Dag IJsbaanlocatie Sappemeer!

    Zaterdag 29 oktober was er op de IJsbaanlocatie in Sappemeer een Open Dag. Over de gehele dag hebben ruim 150 geïnteresseerden een kijkje genomen.
    Zij kregen wooninformatie van de 5 verkopende partijen (VDM Woningen, Duurzaam Wonen, Vitavert, Nieuwstaete Project 2.0 en de gemeente Hoogezand-Sappemeer) en konden genieten van een boottochtje op een Zweedse ‘Meg’, een springkussen, schminken en Scandinavische hapjes.
  • Nieuwe locatie zendmast

    VVD Menterwolde wil graag een nieuwe locatie voor een zendmast in Noordbroek. Er is een vergunning afgegeven voor het plaatsen van een zendmast. De plaats waar de mast moet komen wekt veel weerstand op, toch is het belangrijk dat die mast er komt. Noordbroek heeft nog steeds geen acceptabele dekkingsgraad, terwijl dat cruciaal is voor de hulpverlening.
  • Plannen versterking scholen bekend

    De komende 3 tot 5 jaar worden de scholen in Noordbroek en Zuidbroek verder aardbevingsbestendig gemaakt. Het college en de schoolbesturen hebben daarover overeenstemming bereikt. De plannen worden nog ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad en de medezeggenschap van het onderwijs. Kern van de plannen is dat de beide scholen in Zuidbroek samen worden onder gebracht in “het Kwartet”, dat bouwkundig wordt versterkt. De Noordsuythoeve in Noordbroek zal ook bouwkundig worden versterkt.
  • Informatiegids Menterwolde 2017

    Er wordt alweer druk gewerkt aan de nieuwe Informatiegids voor de gemeente Menterwolde uitgegeven door Grafisch bedrijf de Bruin, Zuidbroek. In de gids is veel aandacht voor cultuur, recreatie, toerisme en sport in de gemeente Menterwolde. Het wordt een hele speciale gids dit keer. Het is namelijk de laatste informatiegids vóór de herindeling tot gemeente Midden-Groningen. Volgend jaar wordt de gids, net als ieder jaar, gratis huis-aan-huis verspreid onder de inwoners van de gemeente Menterwolde. 
     
  • Verzet tegen sluiting station Sappemeer-Oost

    De SP gaat aan de slag om op grote schaal protesten te organiseren tegen het voorstel van de provincie om station Sappemeer-Oost te sluiten. De partij gaat zowel reizigers op het station als omwonenden vragen bezwaar aan te tekenen tegen het plan. Ook gaat ze bedrijven in Sappemeer-Oost aanschrijven met het verzoek hun stem te laten horen en wil ze in de gemeenteraadsvergadering van maandag 7 november samen met zoveel mogelijk andere partijen het sluitingsvoorstel afwijzen. 
  • Gezellige meezing middag

    Op vrijdagmiddag 25 november organiseert Menterne Actief weer een gezellige meezing middag in Dorpshuis De Menterne te Muntendam. Evenals in november 2015 zal Nostalgia Tempus Fugit een groot meezingconcert geven. Het gezelschap is onderdeel van Muziektheater de Kanaalstreek en is gespecialiseerd in het tot leven brengen van het oude levenslied. Het gezelschap zingt bekende liederen zoals, Keetje Tippel, Ach Vaderlief en liederen van Sonneveld. De gezellige middag zal afgesloten worden met een stamppotbuffet.