april 2016

  • Jaarlijks concert WP Harmonie

    Met veel enthousiasme presenteren de muzikanten van de Winkler Prins Harmonie zich op zaterdag 9 april in de theaterzaal van vanBeresteyn. De (oud-)leerlingen en (oud-) personeelsleden van scholengemeenschap Winkler Prins hebben onder leiding van dirigent Jack Horst voor deze uitvoering een nieuw repertoire ingestudeerd. Een ruime variatie in muziekstijlen van het orkest, aangevuld met muzikale talenten van de Winkler Prins staan garant voor, vast en zeker, een geslaagde avond.

    Kaarten kunnen in de week voorafgaand aan het concert worden besteld bij de Winkler Prins.

  • Mooie beelden van Fotoclub Veendam

    Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn in Veendam nodigt regelmatig (amateur) kunstenaars uit om te exposeren in de foyer. Van 17 april 2016 t/m 29 mei 2016 is er een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de leden van de Fotoclub Veendam. (officieel: Amateurfotografen Vereniging Veendam). De club is bezig met zijn 58e jaar en telt 28 leden. De leden bespreken één keer per maand elkaars foto’s. Door de adviezen die zij elkaar geven, verbeteren de leden hun werk en zorgen zij er voor dat de Fotoclub kwalitatief op niveau blijft.

  • Noordelijke Kwekerijendagen

    De Noord-Nederlandse fijnkwekers en een aantal Duitse en Belgische collega’s vieren op zaterdag 9 en zondag 10 april aanstaande gezamenlijk het begin van het nieuwe tuinseizoen. Dan vinden bij Tuingoed Foltz in het Groningse Meeden de jaarlijkse Noordelijke Kwekerijendagen plaats. Ongeveer 40 deelnemers – kwekers, ontwerpers, tuinkunstenaars en andere tuinspecialisten – presenteren op deze gespecialiseerde plantenmarkt alle ingrediënten voor een prachtig tuinjaar.
  • Koopavondoptreden met goochelaar

    Een Koopavondoptreden anders, maar daarom niet minder leuk. Het wordt een magische avond met de bekende goochelaar Romaïni. De prijswinnaar van het Nederlands Kampioenschap goochelen heeft een uitgebreid repertoire aan goocheltrucs die hij op een verrassende en onbegrijpelijke wijze voor het verbaasde publiek uit het niets tevoorschijn haalt. Een enthousiaste bezoeker:

  • Schoolfotograaf laat verstek gaan

    Op donderdag 31 maart kregen alle ouders van de leerlingen van CBS de Parel een mail van directeur Harry Messchendorp. Hierin stond dat hij was vergeten om op de weekbrief te vermelden dat de schoolfotograaf op vrijdag 1 april kwam om de jaarlijkse foto’s te maken. Op vrijdag 1 april bleek dat de meeste ouders de mail op tijd hadden gekregen. De leerlingen zagen er allemaal prachtig uit. Echter bleek de schoolfotograaf niet aanwezig was. Leerlingen en docenten vermoeden dat het, niet voor de eerste keer, om een geslaagde grap van directeur Harry gaat.

  • Protestantse Gemeente Meeden

    Zaterdag 9 april is de officiële opening van de gerestaureerde Dorpskerk, Kerkstraat 12 te Meeden. ‘s Morgens is er een bijeenkomst voor genodigden. ‘s Middags is de kerk open voor iedereen. U kunt het prachtig gerestaureerde Hinsz orgel bekijken en beluisteren. Over het verloop van de restauratie is een fraai fotoverslag gemaakt. Ook zijn er foto’s te zien van de overgang van de gemeenteleden van het kerkgebouw aan de Hereweg naar de Dorpskerk op 13 december 2015. Tijdens de restauratie is er onder de vloer een Bentheimer doopvont gevonden. Deze is te zien, evenals andere vondsten.

  • Koningsspelen in Zuidbroek

    Op vrijdag 22 april vinden de Koningsspelen plaats. Gezamenlijk met Poko Loko, CBS de Wegwijzer, OBS de Tandem en het Hummelhof is er een feestelijk en sportief programma georganiseerd door ‘WS Running’ en ‘Bootcamp’. De kinderen gaan in groepjes van maximaal 8 kinderen meedoen aan veel leuke activiteiten zoals een sport en spel parcours, vermaak op springkussens en uit je dak gaan tijdens dansen. Als afsluiting vindt er voor de kinderen een gezamenlijke lunch plaats. Ouders mogen de hele ochtend bij de activiteiten aanwezig zijn en kunnen dan toekijken vanaf de zijlijn.

  • Donateursconcert De Scheepsjoagers

    Op zaterdag 9 april 2016 organiseert het shantykoor 'De Scheepsjoagers’ uit Muntendam haar jaarlijks donateursconcert. Dit jaar staat alles in het teken van het 25-jarig jubileum. Het koor is al weken bezig met de voorbereidingen. Een muzikale avond, waarop vele shanty’s ten gehore worden gebracht. Een aantal zeer bekende nummers zijn door dirigent Nico Dijkman bewerkt en zullen door het koor met grote passie worden gezonden. 
  • Ouderen nog verhuizen????

    Als eerste werd afgelopen donderdag 7 april jl. de dreigende sluiting van Gockingaheem te Noordbroek besproken in de raad. De publieke tribune was volgestroomd en Janneke Plat was inspreekster namens de initiatiefgroep behoud Gockingaheem. 
De groep wil denken over mogelijkheden met het gebouw en niet aan onmogelijkheden. Waarom niet gebruiken voor bijv. palliatieve zorg, jeugdzorg, buurtrestaurant, de gastentafel etc.

  • Bezuinigen zal moeten

    B & W presenteerde de begroting 2016.  Hierin staan harde, maar hoognodige bezuinigingen. Vorige jaren is er veel uitgegeven en zonder bezuinigingen zou het tekort dit jaar uitkomen op € 1.104.257,-- en dit zou de komende jaren nog flink oplopen. Menterwolde staat daarom al onder preventief toezicht van de Provincie. Willen we kunnen samengaan met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren zal de begroting de komende jaren positief moeten worden. Niemand wordt er blij van in de raad maar de raadsleden realiseren zich dat de noodzaak er is.

  • Inzamelingsactie voor Maxima

    Op zaterdag 23 april houden de gezamenlijke diaconieën van de Woldkerken (Schildwolde-Overschild-Hellum en Noordbroek) weer een inzamelingsactie voor kledingbank Maxima. Die dag kunt u tussen 14.00 en 16.00 uur gebruikte maar in goede staat verkerende kleding inleveren: in Schildwolde in de leerkamer achter de kerk (bij de Juffertoren) en in Noordbroek in het restaurant van Gockingaheem.
    Er is behalve aan dameskleding behoefte aan heren- en kinderkleding (vanaf ca. 9 jaar). Ook accessoires als sieraden, tassen, schoenen, etc. zijn zeer welkom!

  • Koopavondoptreden

    in de foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn. Het wordt vol in de foyer van vanBeresteyn bij het optreden van het unieke Provinciaal Senioren Orkest Groningen. In 1985 opgericht bestaat dit 65 man sterke orkest uit senioren die van de liefde voor de fanfaremuziek hun hobby hebben gemaakt.

  • Socialsofa Open Dag

    Op vrijdag 22 april organiseert Bureau Het Wilde Oosten samen met het Wijkplatform Parkwijk-Kloostervallei een Open Dag in de werkplaats in Winschoten. Deze is gevestigd in de voormalige SBO Delta aan de Bovenburen 76. U bent van harte welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.
  • Tentoonstelling van dromen

    De leerlingen van OBS de Mieden hebben een workshop gehad over grafische technieken en poëzie. De leerlingen hebben een gedicht geschreven over een droom of hun lievelingsspeelgoed en bedenken daar beelden bij. Met verschillende grafische technieken worden tekst en beeld afgedrukt op een wit kussensloop.

  • Schilderijen in de Kerkhörn

    Zaterdagmiddag 2 april jl. hebben verscheidene belangstellenden de presentatie van de schilderijen in de hal en zalen van het multifunctioneel gebouw de Kerkhörn  in Zuidbroek bijgewoond. Na een korte inleiding gaf kerkrentmeester Okko van der Poel het woord aan de maker van de collectie, de Zuidbroekster Gezinus Mennega.
  • Rennen voor Uganda

    Kinderen van CBS de Parel werken mee aan een sponsorloop voor Gonnie Jager uit Muntendam. Gonnie gaat in mei een halve marathon rennen in Uganda. Dit doet ze voor Compassion, een organisatie die strijd tegen de armoede in o.a. Uganda.

  • Bloemenactie!

    Peuterspeelzaal ’t Lutje Grut houdt zaterdag 23 april een huis aan huis actie in Noordbroek. Geraniums en hanging baskets in allerlei kleuren. De opbrengst komt geheel ten goede aan de peuters op de speelzaal.

  • Zwerfvuilactie

    Afgelopen zaterdag 9 april werd de jaarlijkse zwerfvuilactie in de hele gemeente Menterwolde gehouden. De opzet is om de gemeente op deze opschoondag zoveel mogelijk zwerfvuilvrij te maken. Velen voor de kas van hun vereniging, anderen voor het goede doel.
  • Vrolijke voorjaarsbloeiers

    De Vereniging vrienden van De Heemtuin wil u uitnodigen voor een presentatie over de stinzenflora, in het paviljoen van de Heemtuin te Muntendam op zondag 17 april om 14.00 uur. “Ook kunt u de mini expositie over de vrolijke voorjaarsbloeiers nog tot 6 mei bekijken. Daarna gaan we naar ons stinzenbos om te kijken wat er zoal bloeit.”
    De deelname is geheel gratis, u bent van harte welkom.

  • Colleges stemmen in

    De drie colleges van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben het herindelingsadvies Midden-Groningen goedgekeurd. Met dit stuk verklaren de gemeenten formeel samen één nieuwe gemeente te willen vormen. De colleges stellen de raden voor dit herindelingsontwerp op 26 april 2016 vast te stellen. Als de raden dit doen, dan hebben zij formeel de fusie bekrachtigd en is er sprake van een onomkeerbaar besluit.

  • Kerkepad herleeft

    Zondag 17 april organiseert de commissie Vorming en Toerusting van vijf samenwerkende protestantse kerken (Muntendam, Ommelanderwijk, Veendam en Wildervank) een excursie onder de naam kerkepad. De reis voert naar vier kerken uit de 13e eeuw: Zuidbroek (Petruskerk), Uithuizen (Dionysiuskerk), Uithuizermeeden (Mariakerk) en Zandeweer.

  • Het seizoen is begonnen…

    Grol asperges in Tripscompagnie is vanaf donderdag 7 april weer open. De aspergeboerderij is al jaren een begrip in de wijde omgeving. Dagelijks zijn er weer volop verse asperges verkrijgbaar. De medewerkers van Grol zijn weer volop aan het steken, sorteren en schillen. “De eerste asperges zijn uit de tunnels.
  • Fietstocht Culturele Raad

    Op zondag 24 april 2016 vindt er een fietstocht plaats van de Culturele Raad Muntendam. De tocht is ongeveer 50 km lang en gaat richting Wedderbergen. Onderweg wordt er een aantal keren gestopt voor een kop koffie of thee. U kunt u ’s morgens inschrijven bij De Menterne te Muntendam, waar de tocht ook begint. ’s Middags, na het afmelden, staat er voor alle deelnemers een kop heerlijke snert klaar.

  • Bezuinigen zal moeten

    B & W presenteerde de begroting 2016. Hierin staan harde, maar hoognodige bezuinigingen. Vorige jaren is er veel uitgegeven en zonder bezuinigingen zou het tekort dit jaar uitkomen op € 1.104.257,- en dit zou de komende jaren nog flink oplopen. Menterwolde staat daarom al onder preventief toezicht van de Provincie.
    Willen we kunnen samengaan met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren zal de begroting de komende jaren positief moeten worden. Niemand wordt er blij van in de raad maar de raadsleden realiseren zich dat de noodzaak er is. 
  • We kunnen weer los!

    'De Kolck' in Meeden gaat weer open
    Zwembad De Kolck in Meeden zal op maandag 2 mei weer open gaan. Het college stelt € 35.000,- beschikbaar. Wethouder Lian Veenstra van Menterwolde heeft dit afgelopen dinsdagavond 12 april aan de Dorpscoöperatie Meeden meegedeeld.
    Dorpscooperatie Meeden heeft groen licht gekregen van de gemeente Menterwolde. Met behulp van de subsidie en de inzet van vele vrijwilligers kan het zwembad in stand gehouden worden. Luppo Kruizinga van de coöperatie is blij dat het nu rond is. "Na coalitieoverleg bracht de wethouder dit positief nieuws. Het zwembad kan weer open!
    Het openluchtbad is dit seizoen geopend vanaf maandag 2 mei tot zaterdag 3 september 2016.

  • 15e All Time Musicfestival

    Zaterdag 23 april is er weer voor de 15e keer het All Time Music Festival in Parkzicht Veendam. Met dit jaar ook weer een top programma weten te boeken met diverse top artiesten.
    Al meer dan 16 jaar staat Beethoven aan de top van het nationale en internationale evenementencircuit. Een band met stijl, klasse en een oprechte passie voor het vak. Ook dit jaar weer de smaakmaker op het podium van Parkzicht.
  • ‘Solliciteren deel 4’

    Dinsdagmorgen 26 april 2016 is er weer een themabijeenkomst in Het Netwerkcafé Veendam: Van en Voor Werkzoekenden. “We vervolgen met de CV; opvallen en jezelf blijven - hoe gaat dit samen?” Verder is er gelegenheid voor een CV-check en voor het laten maken van een pasfoto voor de CV. Aansluitend is er gelegenheid om actuele vacatures van uitzendbureaus te bekijken en onderling te netwerken.

  • Pas op voor teken

    Het voorjaar is begonnen. De tijd waarin we weer volop zin krijgen in de zomer, er met zijn allen actief op uittrekken en tal van buitenactiviteiten ondernemen. Echter is de start van de lente ook de start van het tekenseizoen dat veelal duurt tot en met oktober en dienen we weer extra op te passen voor tekenbeten.

  • Zorggroep Meander

    De Medido is een slimme medicijndispenser, die werkt met een volautomatisch uitgiftesysteem. Dit apparaat zorgt ervoor dat de cliënt op het juiste moment de juiste medicatie ontvangt.


    Zorggroep Meander zet de Medido inmiddels in Stadskanaal en Vlagtwedde in. Voordeel van de Medido is dat de cliënt zelf medicatie kan innemen en niet hoeft te wachten tot de thuiszorg komt. De Medido vermindert het risico op het verkeerd innemen van de medicatie en de cliënt is minder afhankelijk van een ander, waardoor zelfredzaamheid wordt gestimuleerd.
  • Judotoernooi Meaux

    Milan de Klein en Elwin Johannes van Judo Ryu Muntendam deden mee aan een judotoernooi in het Franse Meaux. Dit judo-uitstapje werd georganiseerd door Ronnie Grave van TanRenJutsu. Vrijdag 1 april jl. reisden 2 busjes af met 12 judoka’s en begeleiding. 
  • Janneke Vos bezoekt Noordbroek

    Bij het 70-jarig bestaan in januari van RTV-Noord maakte Janneke Vos bekend om in maart 2016 weer naar Nederland te komen en dan ook een bezoekje te brengen aan de familie Blaauw te Noordbroek voor wat lekkere biologische zelfgekweekte peertjes. En Janneke hield zich aan haar woord. “Tijdens de ontmoeting in samenwerking met mijn dochter Magritha en zoon Arie werden over en weer leuke gesprekken met Janneke gehouden.
  • EHBO-examen Amerikaschool

    Op vrijdag 8 april zijn alle 16 leerlingen van groep 8 geslaagd voor hun EHBO- jeugddiploma. Vanaf oktober 2015 hebben de leerlingen wekelijks lessen gevolgd, die werden gegeven door Jantje Klaassens en Annie Hamminga. Het examen werd afgenomen door Dr. Grevelink en een aantal vrijwilligers.

  • KWF inzamelingsactie Muntendam

    Op zondag 17 april 2016 hebben 9 kinderen van groep 5 van de OBS Verkruisenschool uit Muntendam een inzamelingsactie gehouden voor het KWF. Door middel van het inzamelen van flessen, een rommelmarkt, een sponsorloop, een loterij en vele leuke activiteiten hoopten ze € 750,- in te zamelen voor het KWF. Echter, na afloop van de actiedag, kwamen ze uit op een bedrag van € 2.516,69. 
  • Geslaagd schoolvoetbaltoernooi

    In het kader van het BOS-project stond woensdag 13 april Menterwolde in het teken van het jaarlijkse schoolvoetbal. Op het sportpark van vv ZNC in Zuidbroek bonden de acht Menterwolmer basisscholen de strijd met elkaar aan om het kampioenschap van de gemeente. Goede voetbal(st)ers, prima scheidsrechters en spannende wedstrijden was een middag vol sport en spanning in Zuidbroek.