augustus 2015

  • Bevallen in Refaja

    Ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal, onderdeel van Treant Zorggroep, houdt op dinsdag 11 augustus een informatiebijeenkomst voor zwangeren en hun partners. Het doel is om aanstaande moeders en hun partners voor te bereiden op een mogelijke (poli-)klinische bevalling in het ziekenhuis. De bijeenkomst is in de Zwartsenbergzaal van Refaja en vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.

  • 15.000 Euro subsidie van Oranje Fonds

    De Midden-Groningse Uitdaging is een organisatie die vragen van maatschappelijke organisaties in de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde koppelt aan ondernemers die hulp kunnen bieden. Met deze subsidie ondersteunt het Oranje Fonds de projectorganisatie van de Midden-Groningse Uitdaging, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse werkzaam- heden van de stichting. Voor het overige werken alle betrokkenen bij de Midden-Groningse Uitdaging onbezoldigd.

  • Ruimte voor kinderkunst!

    Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn in Veendam nodigt regelmatig amateurkunstenaars uit om te exposeren in de foyer. Soms is er natuurlijk wel eens discussie over wanneer je amateurkunstenaar bent of professioneel kunstenaar. Die discussie hoeven we niet te voeren als het over kinderkunst gaat. Zij zijn amateurs en vooral ook in de zin van ‘liefhebbers’.
  • World Masters Championships

    Aan de WMK 2015 in Kazan, Rusland doen vanuit Nederland 10 zwemmers, 2 schoonspringers en 1 waterpolo team mee. Over een week is het zover, dan vertrekken Margriet Pasma en Henk Slomp naar Kazan om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen Masterzwemmen. Beide komen uit voor zwemvereniging De Pinquin te Zuidbroek. Zowel Margriet als Henk hebben de limieten (voor de maximaal 5 nummers waarop ze mogen uitkomen), behaald. 
  • Exposotie 'De Streekschilders'

    Vanaf 15 augustus t/m 20 september 2015 is er een expositie van 'De Streekschilders' uit Zuidbroek op de entresol van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum. 'De Streekschilders' bestaan sinds 1990. De leden zijn op dit moment Pieter Jager, Jaap Blokker en Henk de Hoop. Henk de Hoop is 70 jaar en geboren in Stadskanaal aan de Tweede Sluis. Hij is de jongste zoon van een winkelier in Galanterie en Manufacturen uit Stadskanaal Noord. Vanaf zijn 10e jaar maakt hij schetsen en tekent hij dieren, bomen, bossen en andere taferelen, zowel in de buitenlucht als thuis op zolder.

  • Kinderspelweek Muntendam

    Omdat de spelweek 45 jaar bestaat is er een 'VERRASSING'... Na vijf weken vakantie is het dan zover: de kinderspelweek in Muntendam. De spelweek bestaat dit jaar 45 jaar. Het is voor kinderen van de basisscholen uit Muntendam. Het beloofd weer een fantastische week te worden, boordevol activiteiten.
     
  • Laurensorganist in Petruskerk

    Op zaterdagavond 8 augustus geeft de titulair organist van de Rotterdamse Laurensorganist Hayo Boerema een orgelconcert op het befaamde Schnitger/Freytag-orgel in de Petruskerk van Zuidbroek, aanvangstijd 20 uur.  Het is de eerste keer dat Boerema concerteert in het oudste Rijksmonument van de gemeente Menterwolde. 
  • Brigitte naar Special Olympics World Games

    Brigitte is geboren op 12 augustus 1993 en opgegroeid in Zuidbroek. Een meid die niet zou kunnen lopen, praten en noem het maar op; nu zijn we 21 jaar verder en is het tegendeel toch echt wel bewezen. Brigitte was, uit velen, uitgeloot om mee te gaan naar Amerika om hier een ervaring op te doen die je niet zo snel aangeboden krijgt. 
  • Ook in Ghana

    Hoe meer je leest, hoe meer je kunt groeien! Op 9 juli vertrok Wia Huisman-Smeenk (Consulent Leesbevordering en Informatievaardigheden in zeven gemeenten in Noord Oost Groningen) bijna drie weken naar Ghana om te helpen bij de organisatie van het eerste Readingfestival in Ghana en te adviseren over (voor)leesbevordering op een aantal (school)bibliotheken.
  • Rijkswaterstaat verbetert bereikbaarheid Eemshaven

    Rijkswaterstaat kan starten met de aanbesteding van het verruimen van de vaarweg Eemshaven-Noordzee. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in haar uitspraak van 5 augustus 2015 het tracébesluit voor het verruimen van de vaarweg Eemshaven-Noordzee met een kleine aanpassing in stand gelaten. Daarmee zijn de planologische procedures afgerond en kan de bereikbaarheid van de Eemshaven worden verbeterd.
     
    Verbeteren bereikbaarheid Eemshaven
  • Nieuwe shirts

    De vrijwilligers van de Kinderspelweek Noordbroek zijn dit jaar in het nieuw gestoken. De mooie opvallend blauwe shirts zijn gesponsord door Installatiebedrijf Munneke uit Noordbroek.

    Het bestuur en de vrijwilligers waren erg blij met dit cadeau en spreken hun dank uit naar de sponsor.

  • Van Beresteyn zet alle deuren open!

    Al voor dat de lopers van de Sightseeing Run door vanBeresteyn broez’n heeft vanBeresteyn – en in het bijzonder de afdeling Muziek-, Dans- en Theater – de deuren al geopend. Om iedereen de gelegenheid te geven om bij de start van het nieuwe seizoen een keuze te maken voor een cursus muziek, dans of theater staan de deuren van de MDT-school wagenwijd open.
  • ‘Sla een bal voor Jolan!’

    Op vrijdag 11 september a.s. organiseert de Stichting Maatschappelijke Activiteiten van de vier Veendammer Loges van de Odd Fellows vanaf 16.00 uur in samenwerking met Golfclub ‘De Compagnie’ in Veendam een open benefiet 9-holes golf shotgun wedstrijd en golfclinic ten bate van de Stichting ‘Zorg voor Jolan’.  De tweejarige Jolan heeft een zeldzame vorm van kinderkanker: neuroblastoom. Hij heeft  inmiddels meerdere behandel- ingen ondergaan, maar moet ook nog voor een immunotherapie naar  Amerika.
  • Meest zonnige zomerhits gezocht!

    Omroep Menterwolde zendt deze zomer de Zomerse 50 uit, de hitlijst met de meest populaire zomerhits aller tijden. Luisteraars van Omroep Menterwolde kunnen nu hun favoriete zomerhits doorgeven voor deze hitlijst. Stemmen kan tot en met 16 augustus op www.zomerse50.nl. Onder alle stemmers wordt een vakantie in Tsjechië verloot. De winnaar mag met vijftien anderen een week doorbrengen in een vakantievilla.

  • Echinacea- en prairietuindagen

    Op 15 en 16 augustus organiseert Tuingoed Foltz in Meeden de Echinacea- en prairietuindagen. Tuingoed Foltz beheert de Nederlandse Planten Collectie Echinacea en toont 90 variëteiten van de zonnehoed in de speciaal aangelegde Echinacea- en prairietuin. Tijdens het weekend worden ook nieuwe kruisingen gepresenteerd. Maar er is meer: rondleidingen, tuinadvies, interessante gastkwekers, een beeldenexpositie, teas & scones etc. etc. Kortom alle ingrediënten voor een zomers tuinweekend.
  • Asfaltonderhoud A7 Groningen

    Rijkswaterstaat voert deze zomer asfaltonderhoud uit aan de A7 in Groningen. In augustus wordt op verschillende locaties op de A7 volop gewerkt. Door het rijkswegennet goed te onderhouden, wil Rijkswaterstaat zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer.
     
    Werkzaamheden en hinder
    A7 Foxhol – Bad Nieuweschans
    Van woensdag 19 augustus tot en met vrijdag 21 augustus en van maandag 31 augustus tot en met dinsdag 1 september vinden er asfalteringswerkzaamheden plaats aan de A7 tussen Foxhol en Bad Nieuweschans. Er wordt gewerkt tussen 18:00 uur ’s avonds en 07:00 uur ‘s ochtends.

  • Radio Bingo

    Na enkele weken te zijn gestopt, in verband met de vakantie periode, begint aan- staande zondag (16 augustus) weer de wekelijkse radiobingo bij de lokale omroep van de gemeente Menterwolde. Het gehele bingoteam is weer terug van vakantie en wenst alle luisteraars en spelers veel succes toe.

  • Brand verwoest schuur

    Een schuur met landbouwvoertuigen en stro is donderdagmiddag aan de Tussenklappen Westzijde in Muntendam door brand verwoest. De brand werd om 16.36 uur ontdekt en al snel waren de zwarte rookwolken tot in Hoogezand zichtbaar. De brandweer van Zuidbroek, Hoogezand en Veendam hebben de brand bestreden.

  • Het was een fantastische week!

    Op maandag 10 augustus j.l. was het dan eindelijk zover. De 46e spelweek in Muntendam ging van start bij het IJsbaanterein in Muntendam voor de officiële opening. Dit met een feestelijk tintje omdat de Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam dit jaar 45 jaar bestaat en het was dubbel feest want dit jaar is Roelie Lemain-Radsma 40 jaar vrijwilliger bij de Jeugdwerkgroep. Een hele prestatie.

  • Fantastische spelweek in Noordbroek

    Na het oplaten van de ballonnen en de optocht door het dorp was maandag de spelweek met het thema Duizend en één nacht begonnen. De sultan van Akabar was samen met Aladdin en Jasmine naar Noordbroek gekomen om de opening te verrichten en om de winnaars van vorig jaar, Ashly en Delano, bekend te maken. De rest van de dag is gebruikt om hutten bouwen.
  • Kidzdays groot succes!

    Op 11 augustus was het weer zover! Kinderen konden zich in Meeden weer opmaken voor de Kidzdays. ’s Morgens om half tien stonden de eerste kinderen al voor het hek om hun tent op te zetten. Uiteindelijk stonden er maar liefst 16 op het veld, waarin 45 kinderen bleven slapen.

  • Tweede plaats in Uithuizen

    Klaas Brouwer van de SV Veendam Atletiek is tijdens 4de editie van de Oethoesterloop als tweede geëindigd in de categorie van de mannen 50. De atleet uit Zuidbroek legde de afstand van 10 km af in een tijd van 39.04 minuten. Clubgenoot Didier Senay uit Veendam werd winnaar in deze categorie. Snelste man in Uithuizen was Dries Ameling uit Stedum in een tijd van 35.16 minuten. Ameling bleef Jan Stuursma uit Sappemeer een halve minuut voor.

  • Open dag kunstlokaal

    Op zaterdag 22 augustus is er voor alle belangstellenden gelegenheid een kijkje te nemen in het Kunstlokaal. Het Kunstlokaal is een atelier waar jong en oud, beginnend of gevorderd, gewoon of bijzonder creatief bezig kan zijn. Voorheen heette het atelier ‘Het Kleilokaal’. Omdat in het atelier inmiddels met veel meer dan alleen klei gewerkt wordt is het atelier omgedoopt tot ‘Het Kunstlokaal’.
  • 1x Brons, 8x zink!

    Henk Slomp en Margriet Pasma van zwemteam: SG Inktvis - de Pinquin kwamen van maandag 10 tot zondag 16 augustus in actie bij de wereldkampioenschappen zwemmen voor Masters in het Russische Kazan. Bij dit WK zwemmen beide tegen zwemmers van hun eigen leeftijdscategorie. Slomp en Pasma kwamen alletwee uit in de categorie 60-64 jaar. Pasma en Slomp wisten zich op vijf onderdelen te kwalificeren. Op meer dan vijf onderdelen mocht ook niet gestart worden. 
  • 10.000e bezoeker De Kolck

    Openluchtzwembad De Kolck in Meeden heeft donderdag 13 augustus zijn 10.000e bezoeker van dit seizoen in het zonnetje gezet. Namens de Dorpscoöperatie Meeden, die het bad met tientallen vrijwilligers runt, had Luppo Kruizinga een presentje voor Michael Imminga (17) uit Muntendam. Imminga werd een VVV-bon en een groot badhanddoek rijker.
  • Een zonneweide bij Zuidbroek

    Duurzaam Menterwolde (DM) treft voorbereidingen voor het plaatsen van duizenden zonnepanelen op het terrein van de vroegere crossbaan aan de Industrieweg in Zuidbroek. Het is de bedoeling dat deze zonneweide in het voorjaar van 2017 de eerste stroom opwekt. Als alles goed gaat, wordt dit het eerste grote park voor opwekking van duurzame energie uit zonlicht in de provincie Groningen. (In Duitsland komt het algemeen voor.)
  • Ga mee vleermuisspotten

    Op zaterdag 29 augustus organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie de jaarlijkse vleermuisexcursie ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis. Speciaal dit jaar gaat de aandacht naar de vijver tussen de Papiermolenlaan en de Vondellaan. Deze vijver, omzoomd door enorme bomen, is een toplocatie voor vleermuizen in de stad. Er foerageren vijf verschillende soorten en de vijver is een essentieel foerageergebied voor nabij gevestigde kolonies.
  • Stijlvolle rondrit

    Autoliefhebbers en fans van stijlvol spektakel noteren zondag 30 augustus in hun agenda. Die dag is Noordbroek het decor voor een défilé van zo’n 50 klassieke, luxe auto’s – gerestaureerd, opgepoetst en met veel liefde en trots gereden door hun eigenaren. De Rolls- en Bentley-vereniging De Mascotte organiseert haar jaarlijkse picknick in Noordbroek en is dan te gast bij Jos Beeres Wijnkoperij.
  • AMV-kennismakingsles!

    Muziekschool Menterwolde gaat ook dit jaar weer AMV-lessen geven in de gemeente Menterwolde. Om de kinderen kennis te laten maken wat ze kunnen verwachten bij de AMV-lessen zijn er twee zogenaamde kennismakingslessen. Vrijdagmiddag 28 augustus om 15.30 uur in Noordbroek (MFC de Noordsuythoeve) en om 16.45 in Zuidbroek (De Broeckhof). 
  • Ongeluk Boslaan

    Ingezonden - Geachte lezer, dit is het resultaat van een combine die door de Boslaan in Zuidbroek moest rijden. Je kon er op wachten dat dit zou gaan gebeuren. Het was al meerdere keren door ons voorspeld. Landbouwvoertuigen, vrachtwagens zijn geen vervoermiddelen die door een woonwijk kunnen rijden.

  • Cursussen Buurtactief Meeden

    Mensen we gaan weer van start. Hieronder volgt een kleine opsomming van enkele cursussen die binnenkort van start gaan. Alle cursussen zijn voor jong en oud van 8 tot oneindig zeg maar… De cursussen die we aanbieden zijn niet duur, wel gezellig, leuk en leerzaam. Op deze manier kunt u wat kennis vergaren en misschien kennis maken met andere mensen uit het dorp.
     
    Donderdag 10 september start van onze brei-instuif (bieb)
  • Peuterspeelzalen gestart

    Vanaf 17 augustus zijn de peuterspeelzalen weer van start gegaan. De eerste week delen de peuters hun vakantie-ervaringen met elkaar. Vanaf volgende week staat het thema ‘Hoe zie ik eruit’ centraal en leren de kinderen over het lichaam en wat je er mee kunt doen. Vanaf 21 september luidt het nieuwe seizoen in en staat het thema ‘Herfst’ centraal.
  • De scholen zijn weer begonnen

    Het schooljaar is weer begonnen. Ook de kinderen van OBS De Mieden zijn weer op het schoolplein te vinden. Er zijn kinderen bij die voor het eerst naar school gaan of een andere juf hebben. Ze komen in nieu-we groepen. Allemaal erg spannend. Zoals gebruikelijk zijn de kinderen op OBS De Mieden in de eerste week veel bezig met groepsvorming en preventieve aandacht voor pesten.