maart 2013

  • Verkeershinder N33

    Hinder door verschillende hei- en geleiderailwerkzaamheden N33
    Aannemerscombinatie Poort van Noord voert van maandag 4 maart tot en met donderdag 7 maart tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends werkzaamheden uit aan de N33 ter hoogte van Veendam. Het werk bestaat uit het aanbrengen van geleiderail ten noorden van de aansluiting met de N385 (K.J. de Vriezestraat) tot en met het viaduct Dalweg 12. Ter plaatse van de werkzaamheden is één rijstrook beschikbaar. Tijdelijke verkeerslichten reguleren  de doorstroming.

  • Diplomazwemmen

    Zaterdag 2 maart jl. hebben 65 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd.

    Diploma A

  • Geslaagde toneelmiddag

    Op zaterdag 2 maart jl. organiseerde de Zonnebloem, afd. Noord- en Zuidbroek een toneelmiddag in dorpscentrum De Broeckhof in Zuidbroek. Op het, door vrijwilligers opgebouwde toneel, speelde toneelgroep Tovertha uit ‘t Haantje het hilarische toneelstuk: Rusthuis Snoek. In drie bedrijven werd er gelogen om de erfenis van een niet bestaande tante te verkrijgen.
    In een volle zaal hebben gasten en vrijwilligers genoten van deze middag.

  • FNV Vrouwenbond

    Maandagavond 25 februari hield de afd. Muntendam de Jaarvergadering. Tijdens deze avond werden er ook twee dames gehuldigd.
    Mevrouw B. Daniels-de Wal is 55 jaar lid, maar zij kon helaas niet aanwezig zijn. Zij word nog bezocht.
    Mevr J.H. v.d. Velde is 35 jaar lid. Zij werd gehuldigd en kreeg bloemen met een VVV bon.
    De avond kreeg verder een feestelijk tintje verzorgd door het echtpaar Kuiper. Zij vulden de avond met vertellingen over het ‘Midwinterhoorn blazen’. Ook werd uitgelegd waar de Midwinterhoorns wegkwamen en hoe ze gemaakt werden.

  • Winnaar voorronde Voorleeswedstrijd

    In een volle, met spandoeken versierde theaterzaal in Cultuurcentrum vanBeresteyn hebben 19 schoolkampioenen op dinsdag 26 februari gestreden om een plaats in de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. In een ochtend- en middagronde lazen de leerlingen voor.

    Ochtendronde
    Tijdens de ochtendronde hebben negen schoolkampioenen op de voorleesstoel een stuk uit hun zelf gekozen boek voorgelezen. De winnaar van de ochtendronde is Rutger Stavenga van CBS De Wegwijzer in Zuidbroek. Hij las voor uit ‘De hond grrr’ van Joshua Doder.

  • Op stap in polder Breebaart

    Tussen de Punt van Reide en Termunten, langs de Dollard ligt de polder Breebaart. Heeft u zin om na deze winter eens uit te waaien en op zoek te gaan naar frisse vogelgeluiden en met warm, waterdicht schoeisel door het veld te banjeren? Ga dan mee met de excursie van de Vrienden van de Heemtuin.

    Een gids van het Groninger Landschap zal ons rondleiden door deze voormalige polder, waar de eb-, en vloedgetijden weer zijn terug gebracht.

  • Gezocht klussers!

    Op 15 en 16 maart 2013 steken vele maatschappelijk betrokken Nederlanders de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Op 16 maart 2013 zal Dorpsraad Zuidbroek in het kader van NLdoet weer een aantal klussen klaren. Deze klussen zijn aangegeven door inwoners van Zuidbroek en het Oranjefonds heeft geld voor materiaal beschikbaar gesteld.

  • Oude metalen voorde Kerkhörn

    Het oude verenigingsgebouw de Kerkhörn te Zuidbroek  krijgt een opknapbeurt. Al bijna tien jaar wordt er gezocht naar de mogelijkheid om het gebouw de Kerkhörn aan de Kerkstraat te renoveren. Sinds vorig jaar weten we dat we mede door fondswerving in staat moeten zijn om van dit verenigingsgebouw een multifunctioneel gebouw te kunnen maken waarin naast een jeugdhonk en vergaderruimten ook een stilteruimte komt.

  • Start verdubbeling N33

    Op woensdag 27 februari jl. hebben directeur Wegen en Verkeer Louis Schouwstra van Rijkswaterstaat, gedeputeerde Mark Boumans van provincie Groningen en gedeputeerde Henk Brink van provincie Drenthe de starthandeling verricht voor de verdubbeling van de N33 tussen Assen en Zuidbroek.

  • Noorder Gitaar Dag

    Op 9 maart 2013 zal de tweede editie van de Noorder Gitaar Dag plaatsvinden in het Groninger Zuidbroek. Op deze beurs zullen zo’n vijfentwintig standhouders komen met een veelzijdig aanbod van (bas)gitaren, versterkers, effect-apparatuur etc.

  • Brei-instuif Meeden

    Buurtactief organiseert 19 maart a.s. in samenwerking met de bibliotheek van Meeden een brei-instuif. Tegen geringe kosten kunt u zich voor deze instuif opgeven voor de middag of de avond.

    Het woord instuif zegt het al. U kunt deelnemen aan verschillende onderdelen.
    A: U kunt meedoen met paaseieren breien. Wol, opvulmiddel etc. is hiervoor aanwezig. Voor dit project dient u zelf wel vier knoploze naalden mee te nemen. Naalddikte drie.
    B: U heeft nooit leren breien en u wilt graag leren steken opzetten, recht en averecht breien etc. U wilt daarnaast zelf iets breien.

  • 100 Jaar Koor ‘Looft den Heer’

    In mei 1913 werd door de toenmalige dominee J. v.d. Schors met een aantal leden een zangkoor opgericht in de Baptisten gemeente te Muntendam. Het doel was om evenals met ‘Elad’ later, opgericht door ds. J. Hekhuis, mee te werken aan de evangelisatiediensten en samenkomsten van de Baptisten gemeente. Pas later werd aan het koor de naam ‘Looft den Heer’ gegeven. Het koor groeide uit tot in 1959 naar een 60 leden koor dat onder  de bezielende leiding van een aantal dirigenten goed gedeide.

  • Weekendwerkzaamheden N33 afgelast

    Vanwege de verwachte winterse weersomstandigheden gaan de geplande asfalteringswerkzaamheden aan de N33 tussen Veendam en Zuidbroek komend weekend niet door. De werkzaamheden stonden gepland van vrijdag 8 maart 19.00 uur tot maandag 11 maart 06.00 uur. De N33 tussen Veendam en Zuidbroek is dit weekend dus gewoon open voor het verkeer. De geplande werkzaamheden tussen Assen en Gieten gaan wel door. Deze werkzaamheden zijn minder weersgevoelig. In de bovengenoemde periode is de N33 tussen de aansluiting A28 Assen en knooppunt Gieten afgesloten voor het verkeer.
     

  • Spannende competitieronde

    Afgelopen zaterdag is De Pinquin naar Veendam afgereisd voor het vierde deel van de Nationale Verenigings Competitie. Na drie rondes zwemmen stond De Pinquin op een 5e plaats in de hoogste klasse van de districtscompetitie. De zwemmers hebben er alles aan gedaan om nog een aantal plaatsen te stijgen. Echter zal het nog even duren voordat alle uitslagen binnen zijn.

  • Feestelijke start van het tuinseizoen

    Specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz in Meeden opent het nieuwe tuinseizoen op 16 en 17 maart a.s. met de Goed-gereedschap-, Kruiden- en Clematisdagen. Experts geven informatie over ambachtelijk tuingereedschap, de inrichting van de tuin, het oplossen van tuinproblemen en het snoeien van bomen en heesters. Daarnaast presenteert de Groningse kwekerij zo vroeg in het seizoen prachtige collecties mediterrane kruiden en Clematis.

  • Damclub Meeden

    Damclub Meeden is kampioen geworden in de hoofdklasse van de Oost Groninger Dambond.
    Het viertal Klaas van der Laan, Bert Begeman, Egbert Wierenga en Wubbo Gernaat handhaafden hun voorsprong van twee punten door een gelijkspel in de laatste ronde tegen rivaal en titelverdediger damclub Winschoten. Belangrijk was de overwinning van Bert Begeman die daarmee ook het individuele klassement (Schultingbokaal) won.

    Damclub Meeden in hun clublokaal tijdens laatste ronde.

  • Opbrengst collecte

    De collecte van Amnesty International, die in de week van 10 februari 2013 werd gehouden heeft in de gemeente Menterwolde, 1329,50 euro opgebracht. 17 vrijwilligers hebben gecollecteerd voor het werk van Amnesty. Amnesty dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

  • Het Lekkerste ijsje van Menterwolde

    Ondanks dat deze week koning winter ons allen weer in zijn greep houdt kijkt Peter Pijper al weer rijkhakzend uit naar de lente. Eveneens als vorig jaar gaat hij samen met ijsmaker Wiert Geertsema uit Muntendam op zoek naar het lekkerste ijsje van 2013. De gehele maand maart kan er worden nagedacht over smaak kleur geur etc. en natuurlijk een unieke naam voor jouw favoriete ijsje.

  • Paasworkshop Buurtactief Meeden

    Eindelijk!! Voorjaar in het vooruitzicht. Wie verlangt er nu niet naar. Een beetje mooi weer met mooie voorjaarsbloemen in de tuin en misschien ook bij u in huis.

    Buurtactief heeft een jonge bloem(iste) Heleen de Haan van het bedrijf Bloemstyliste Heleen de Haan bereid gevonden een workshop met als thema Pasen te geven op dindagavond 26 maart a.s. Zij heeft ondanks de crisis, toch nog ondernemingszin. Met haar bedrijf werkt ze in opdracht vanuit een locatie in Veendam en Meeden. En ze opent deze week een verkooppunt van haar bloemwerk in Bellingwolde.

  • Zorgboerderij De Lijwiekstee

    Op 15 en 16 maart a.s. organiseert het Oranje Fonds voor de 9e keer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van ons land. In heel Nederland steken vrijwilligers de handen uit de mouwen bij maatschappelijke organisaties. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

  • Zwerfvuilactie Menterwolde 2013

    Ware helden waren het zaterdagochtend, de deelnemende scholen en verenigingen van de zwerfvuilactie die dit jaar werd gecoördineerd door de Heemtuin in samenwerking met de gemeente Menterwolde. De landelijke opschoondag wordt jaarlijks georganiseerd door stichting “Nederland Schoon”: scholen en verenigingen gaan de strijd aan met het zwerfafval en kunnen daarbij ook nog hun kas spekken.

  • Stem op de Heemtuin

    Dat de Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen ‘de parel van Menterwolde’ is, is al lang bekend. De Heemtuin verdient ook een kroon en is in de race om de kroonappel van het koninkrijk te worden.
    ‘De kroonappel’ is een initiatief van het Oranjefonds ter gelegenheid van de aanstaande huldiging van Willem Alexander. Het Oranjefonds gaat op zoek gaan naar de mooiste, beste, succesvolste en sociale initiatieven. In het weekend van 15, 16 en 17 maart kan elke inwoner van Menterwolde zijn of haar stem uitbrengen.

  • Lekker fit het voorjaar in!!!

    De winter is weer bijna voorbij en het voorjaar komt er aan. Het is weer tijd om actief te worden. Door regelmatig te bewegen kunnen we ons gewicht beter beheersen, trainen we ons hart, de longen en bloedvaten, blijft de stofwisseling goed op peil, voel je je energieker/fitter en kun je meer aan, waardoor je vrolijker wordt en trots op jezelf kan zijn. Dit willen we allemaal wel, maar hoe doe je dat?

  • Expositie ‘De Kunstkring’

    Schildersgroep ‘De Kunstkring’ exposeert in maart en april in ons gemeentehuis. De schilderijen hebben diverse onderwerpen, denk aan dieren, abstracte werken, landschappen en stillevens.
    ‘De Kunstkring’ uit Hoogezand bestaat uit 10 leden, die ieder naar eigen inzicht schilderen onder leiding van Halbe Hageman. Ze gebruiken allerlei technieken. Het merendeel van de schilderijen is ook te koop.
    De expositie is te bezichtigen in het gemeentehuis,Kerkstraat 2 te Muntendam.
    Het gemeentehuis is open van maandag t/m donderdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur. Op donderdagavond kunt u ook van 17.00 tot 20.00 uur terecht.

  • Eieren zoeken/ neut’n schait’n

    Het is bijna pasen, daarom organiseert de Stichting Jeugdwerkgroep op woensdag 27 maart a.s. aanvang 14.00 uur eieren zoeken/neut’n schaiten voor kinderen van de basisscholen (leeftijd 4 t/m 12 jaar).
    Dit vindt plaats bij de Ruitershornhal. Neem een plastic tasje mee voor de eieren. Bij slecht weer zullen we binnen neut’n schait’n. Het is gratis.

  • Spiegeltje, Spiegeltje aan de wand…

    Zijn we niet allemaal groot geworden met sprookjes. De iets oudere generatie met de sprookjes in boekvorm, daarna de sprookjes op videobanden, nu op DVD. Maar gelukkig wordt er ook altijd nog voorgelezen. Vaak eindigen de sprookjes met “en ze leefden nog lang en gelukkig”.
    Nu zult u/jij wel denken waarom lees ik iets in de krant over sprookjes. Dat zal ik u uitleggen.
    Elk jaar komen de jeugdspelers van Jong Toveroos met ideeën voor een nieuwe voorstelling. Serieuze, vrolijke, speelse plannen passeren de revue.

  • Café Kemper viert 25 jaar

    Op 1 april 2012 was het alweer 25 jaar geleden dat Kor Kemper het café overnam van zijn ouders Harm en Gina Kemper. Het café opende voor het eerst zijn deuren op 25 maart 1960.
    Op 1 april 1987 nam Kor de zaak over van zijn ouders. Dit is nu alweer bijna 26 jaar geleden.
    Dit lustrum wordt gevierd op zaterdag 30 maart a.s. met Sister Feelgood en op 31 maart met een 70/80’s Party.

  • Gratis Inloop computercursussen

    Onze computerlessen zitten er weer op. De computercursussen zijn in februari en maart weer goed bezocht. Vooral de gevorderden groep.
    Om het één en ander bij te houden of misschien nog wat extra’s te leren, willen we graag voor u een aantal inloop cursussen geven. Deze worden gehouden op 27 maart, 24 april en 29 mei a.s. in de bibliotheek van Meeden.

  • Kerk Noordbroek

    stilte - verwondering - respect
    In Memoriam Willem Hermse

    Op dinsdag 12 maart overleed na een slopende ziekte Willem Hermse. Willem kennen velen van ons vooral in zijn functie van kerkrentmeester van de grote historische Nederlands Hervormde kerk in Noordbroek.
    Een kerk uit begin dertienhonderd met zijn lange verleden heeft vele kerkenraden en collatoren als bestuursorgaan gekend en dus ook vele president kerk- voogden aan zich voorbij zien trekken.

  • In de Lente naar Pasen

    Op zondagmiddag 24 maart speelt organist Henk de Vries uit Zuidbroek een concert op het beroemde Schnitger/Freytag-orgel van de Petruskerk in Zuidbroek. Hij zal werken spelen van de Duitsers J.S. Bach, D. Buxtehude, J.G. Walther, de Italianen B. Pasquini, B. Storace, en van de Spanjaarden E. Torres en A. Heredia. Thema voor dit concert is: “In de lente naar Pasen”.

  • Fotowedstrijd bij Annie Warhoofd

    Annie Warhoofd is een pseudoniem van Jolanda Fokkema uit Zuidbroek. Jolanda tekent strips over onderwerpen die dicht bij haar liggen en maakt illustraties voor boeken. Afgelopen jaar is ze begonnen met het maken van naamborden voor bij de voordeur, met de bewoners van het huis als stripfiguren er op getekend. Inmiddels maakt ze met haar bedrijf naast illustraties ook tekeningen op serviesgoed zoals mokken en borden en zelfs meubels.

  • Actie Boeldag Noordbroek

    Bijna is het zover, de boeldag ten behoeve van het nieuw te bouwen MFC in Noordbroek. De ondernemersvereniging heeft alle ondernemers en kunstenaaars in Noord- en Zuidbroek bezocht en heeft hen gevraagd of ze iets beschikbaar willen stellen voor de boeldag op 1 juni a.s. Veel positieve reacties en bijzondere giften zijn het resultaat.