Zuidbroekster Haring

Het is al weer anderhalf jaar geleden dat Bert’s-Visstee aan de Kerkstraat in Zuidbroek zijn deuren opende. We proefden toen de zalig in de mond zalvende haring alsof ze rechtstreeks van de logger kwamen. Maar ook zijn heerlijk krokant gebakken koningsgarnalen, kibbeling en we smulden van de lekkerbekjes. Als regelmatige klant proef je dat de kwaliteit alleen maar heel goed is gebleven en dat is klasse. Maar wat verwacht je anders van een ervaren chef kok die jarenlang creatief met vis omgaat. Nieuw is dat er de laatste weken ‘Zuidbroekster Haring’ wordt verkocht. Wie ze nog niet geproefd heeft… Heerlijk!  
 
 
Bert vertelde mij het verhaal van voor de Hollandse kust gevangen en op traditionele en duurzame wijze, op zee gekaakte haring. Bij navraag blijkt dat ook zo te zijn. Sterker nog, de haring wordt na vangst eerst gekaakt, ingewanden eruit, dan licht gezouten en dan pas ingevroren. De bekende Haagse haringboer Martin Buutveld met zijn kraam op het Buitenhof, net om de hoek van de Eerste en Tweede Kamer, is wereldberoemd om zijn haring. “De haring moet op de boot worden gekaakt, gezouten en dan pas worden ingevroren”, legt Buutveld uit. “Dan kan de haring nog zijn bloed kwijt, anders smaakt die veel bitterder”. Het verhaal is ook dat Beatrix jaarlijks op Paleis Huis ten Bosch de zogenoemde koninginneharing krijgt aangeboden en dat is deze ambachtelijke haring.  
Top haring die Zuidbroekster Haring, het proberen waard. Eet smakelijk. 

Reactie toevoegen