Vakantie en andere herinneringen

Inmiddels hebben alle scholieren in ons land vakantie. Velen hebben er naar uit gekeken, vooral degene die als cadeautje voor het halen van hun felbegeerde diploma, mochten uitvliegen naar zonnige oorden.
Spanje of Griekenland moest het worden voor de broodnodige festiviteiten, d.w.z. de hele nacht in de disco je lekker vol laten lopen en overdag je roes uitslapen op het strand en dat zo'n twee weken lang. Het is maar net waar je van houdt.
Maar niet voor iedereen is in deze woelige tijden van bezuinigingen een vakantiereis weggelegd.
Dus dan moet je je “rundum Hause” maar wat vermaken.
Dat was in de jaren ’50 heel gewoon, die vier weken doorbrengen met andere dorpskinderen en als ouders zin hadden gingen we een dagje naar het Schildmeer op de fiets.
Maar mocht er ergens iets bij te verdienen zijn, zoals bij de boer, dan hielpen vaak beide ouders mee. Zo kon de hele winter de schoorsteen weer roken!
Ik vond het altijd zo'n vreselijk eind fietsen richting Steendam, eerst die ellenlange Eideweg naar Siddeburen en dan de rest nog.
Vooral de weg terug duurde twee keer zo lang, je was verbrand door de zon en moe van het spelen.
Ja, je moest wel zelf op je kleine fietsje mee, meestal was het een afdankertje van een familielid, dat zag je aan de houten blokken die op de trappers “gemonteerd” waren.
Daar kon je jammer genoeg nog jaren mee trappen, want zo'n mooie fonkelnieuwe kinderfiets leek me het einde, maar ja, een tweedehandsje moet ook afgereden worden…
Verder speelde je uren buiten, want binnen was geen TV, computer, Wifi en al helemaal geen eigen GSM waar de huidige generatie zowat mee in de hand geboren wordt!
Je speelde gewoon op straat zoals verstoppertje, tikkertje, knikkeren, hinkelen, bokspringen en meer van dat ouderwets vermaak.
Wat een verschil met tegenwoordig!

Mag ik met uw permissie nog even doorgaan met een paar verschillen?
* Auto's hadden geen kinderzitjes, gordels of een airbag.
* Was ons geverfde houten speelgoed zoveel onveiliger dan tegenwoordig? Was die verf echt wel verantwoord?
* Traphekjes zag je ook nergens, ach je buitelde wel eens naar beneden, kusje op de buil en gewoon verder spelen na zo'n snelle landing.
* Je zat gewoon achter op de bagagedrager, benen in de fietstas en hoppa rijden maar!
* Niks geen goedgekeurde zitjes met steuntjes en gordels, het lijkt wel of de kinderen tegenwoordig in een schietstoel zitten compleet met een fietshelmpje.
* We dronken ranja en andere gekleurde siropen en hadden nog nooit van E-nummers en foute kleurstoffen gehoord.
* Op de zaterdagavond kwam er een krant op tafel en gingen we pinda’s doppen, een flesje Joy of een ander soort prik erbij en dat allemaal onder het genot van een spelletje Mens-erger-je-niet.

En als de school weer begon dan kon het zijn dat moeder je de eerste schooldag even bracht, maar dat was beslist geen gewoonte. Daar hadden moeders het te druk voor. Tegenwoordig zie je rijen auto's staan bij de scholen om de kids te brengen en te halen.
Wij liepen gewoon met een stel kinderen uit de straat naar school.
Op de fiets naar school? Dat mocht alleen van ‘het opperhoofd’ als je van ver moest komen, zoals bv. van Noordbroeksterhamrik. Het was precies uitgemeten wanneer je op de fiets mocht komen.

Ja regels zijn regels, ook vroeger al....
Ik wens u een mooie vakantie, waar u die ook mag doorbrengen.

JP